Hoeveel weken ben jij zwanger?

18 weken zwanger

Eerste beweging voelbaar en regeldingen

In week 18 van je zwangerschap kun je bij je eerste baby de eerste bewegingen van je baby gaan voelen. Verder is dit een goed moment om alvast wat dingen te gaan regelen.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 18 en 19 weken zwanger bent zit je in je negentiende zwangerschapsweek. 

Je baby in week 18 van je zwangerschap

Eerste beweging?

In deze week is het goed mogelijk dat jij je baby voor het eerst voelt bewegen.

Jouw baby is namelijk de hele dag bezig met zichzelf te trainen voor het moment dat hij de baarmoeder gaat verlaten bij de geboorte. Hij is heel lenig en oefent met ademen, zuigen, buigen en slikken. Allemaal vaardigheden die hij nodig heeft om straks te kunnen overleven. Ook gaapt ie regelmatig, want na al dat actieve gedoe, wordt ie ook wel eens moe en slaapt hij vooral als jij actief bent.

Haartjes veranderen

Ook vallen zijn donshaartjes af en maken die plaats voor stevige haartjes, vooral op zijn hoofd. Zijn wenkbrauwen worden rond de 18 weken ook gevormd.

Geslachtsorganen

De baarmoeder van de vrouwelijke foetus wordt nu gevormd en kanalisatie van de yoni is begonnen. Bij jongetjes zijn de testikels begonnen met indalen.

Jij in week 18 van je zwangerschap

Je baby voor het eerst voelen; magisch moment

Heb jij je baby al gevoeld? Magisch toch? De meeste vrouwen voelen hun baby tussen de 18 en 22 weken, dus je hoeft je geen zorgen te maken als jij de baby nog niet voelt. Als je al eerder zwanger bent geweest, voel je je baby waarschijnlijk al eerder bewegen. Het kunnen ook je darmen zijn die borrelen; op een gegeven moment ga je duidelijk het verschil voelen.

Ook de eerste uren na de geboorte is een Magisch Moment, omdat daar een basis wordt gelegd voor je baby voor de rest van zijn leven, ook wel het Gouden Uur genoemd. Wist je dat?

Extra gewicht; goede houding belangrijk

Jouw baby is nu ongeveer zo groot als een grote paprika en dit ga je ook voelen aan extra gewicht in je lichaam. Let goed op je houding. Mocht je rugklachten hebben neem dan op tijd contact op met een osteopaat, shiatsu therapeut, mensendieck therapeut of andere specialist die je hierbij kan helpen.

Moeheid in je zwangerschap

Last van moeheid? Dit kan door ijzertekort komen of andere voedingstekorten. Het is raadzaam om je vitaminen en mineralen op peil te houden door gezond te eten en eventueel door het bijslikken van goede natuurlijke supplementen afgestemd op wat jij nodig hebt.

Ijzertekort kun je het beste met nano ijzer aanvullen en door extra veel te eten van groenten zoals spinazie, andijvie, veldsla en bietjes. Maar ook noten, rozijnen, gedroogde abrikozen, appelstroop en volkorenproducten zijn rijk aan ijzer.

Magnesium kun je aanvullen met magnesiumvlokken of Nano-magnesium. Overige mineralen kan je aanvullen met natuurlijke supplementen en het eten van superfoods. Hier schreven we over 10 superfoods voor zwangerschap. Veel zwangeren zweren ook bij Okinawa mineralen om tekorten aan te vullen, deze bevatten veel essentiële mineralen!

Krulzuring wortel tinctuur kan je een energie balancerend effect geven en het kan ingenomen worden om je vitaliteit te verhogen, ook als je geen bloedarmoede hebt.

Korte slaapjes gedurende de dag kunnen een uitstekende remedie zijn. Ook voldoende nachtrust is essentieel. Hoe slaap je? Wellicht dat een natuurlijke slaapspray of een fijn (duurzaam) zwangerschapskussen je kunnen helpen om beter te slapen. Of ontspanningsoefeningen doen, meditaties beluisteren of yoga-nidra voor het slapen gaan. Ook een ouderwets kopje kamille thee kan wonderen doen. Lees hier meer tips voor een goede nachtrust tijdens je zwangerschap.

Mooie producten in deze periode

 33,00 60,00
 35,00 60,00
 7,50 16,50

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 18 weken zwanger

Communicatie met je kindje

Ben je al lekker aan het kletsen met je kindje? Je zelfvertrouwen wordt vergroot door de connectie die je nu al met je kindje hebt. Ook kun je al het geboorteproces voor je zien ter voorbereiding. De details die je je dan voor de geest kunt halen kunnen er zo uit zien; hoofdje van je kindje ligt naar beneden, met het gezicht naar jouw rug toe en het kinnetje naar beneden, klaar voor het avontuur door jouw yoni/vagina. De baby is roze en ademt goed na de geboorte, je krijgt goede weeën om de placenta geboren te laten worden en jouw kindje vindt met gemak zijn/haar weg naar jouw borst. Je kunt affirmaties schrijven die passend zijn voor jouw behoeftes en geloofsovertuigingen; affirmaties om het positieve te bekrachtigen of affirmaties om geloofsovertuigingen die je niet gaan helpen (zoals: ‘vrouwen bloeden heel veel na de geboorte’) om te buigen. Nu al veel contact maken met je baby bevordert de hechting.

Regeldingen bij 18 weken

Deze week is een goed moment om bij de verzekering aan te geven dat je zwanger bent. Afhankelijk van je verzekering en je pakket krijg je dan bepaalde kosten vergoed, zoals kraamzorg, maar ook zwangerschapscursussen. Een kraampakket krijg je over het algemeen alleen nog als je aanvullend verzekerd bent. De vraag is of je dit pakket wel wil? Het zit namelijk vol met plastic spul en vooral het reguliere kraamverband wil je niet tussen je benen hebben vanwege de chemicaliën en plastic. Lees hier het verschil tussen een regulier en een natuurlijk kraampakket. Veel kosten zoals een kraampakket en zwangerschapscursussen kun je onder voorwaarden bij de belasting aftrekken. Lees hier meer over de kosten en hoe je dat kan doen.

Ken jij je rechten als zwangere op je werk? Lees ze hier!

Waar wil jij bevallen?

Weet jij al of je thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis zou willen bevallen? De keuze is aan jou. Ook als je medisch bent blijf je een keuze houden, al zijn er minder verloskundigen die je dan zullen willen begeleiden. Zoek een verloskundige die bij jou past en vertrouwt in jouw kunnen, verlangens en behoeftes. We schreven een blogartikel over het bewust kiezen waar jij wilt bevallen. Je hoeft trouwens niet vooraf te kiezen waar je gaat /wilt bevallen. Bij de meeste vrouwen start de geboorte thuis. Je kunt het verloop van de baring laten uitwijzen waar je uiteindelijk je kindje gaat baren. Als alles voorspoedig verloopt ontstaat de urgentie om naar het ziekenhuis te gaan niet. Als je gaandeweg de behoefte wel gaat voelen of er ontstaat een situatie waardoor je in het ziekenhuis beter af bent dan thuis, dan kun je altijd nog naar het ziekenhuis gaan. Beide plekken zijn veilig om te bevallen.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 18

Deze week gaan we even niet schrijven over zwanger zijn of de bevalling. Het is heerlijk ook juist de tijd te nemen voor creativiteit zonder daarover na te hoeven denken! Het mooie van zwanger zijn is dat het een natuurlijk proces is, je hoeft er niets voor te doen, je baby groeit vanzelf! Schrijf deze week over een persoon of een situatie die op een gegeven moment jouw leven heeft veranderd. Beschrijf niet alleen de feiten, maar ook hoe je je voelde en hoe dat verder invloed op je had. Als je het niet meteen weet gebruik de eerste zin ‘Niets was meer hetzelfde nadat….’. Schrijf ongefilterd, het mag zelfs fictie zijn! Geniet van het schrijfproces zonder doel. 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


17 weken zwanger 19 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips