De vraag: “wordt het natuurlijke kraampakket vergoed door de verzekering?”, horen we uiteraard vaak. 

Zorgverzekeraar (VVAA) vergoedt het pakket tot 35 euro. Deze verzekering is echter alleen voor zorgprofessionals. We zijn ons stinkende best aan het doen om ook de andere verzekeringen bewust te maken van het belang en de vraag naar eerlijke en duurzame pakketten! We merken voorzichtige interesse en hopen hier gauw nieuws over te hebben. In sommige gevallen kun je de kosten van het Natuurlijke Kraampakket declareren bij Het Zilveren Kruis, vraag naar de voorwaarden bij je verzekering.

Wij zijn ons ondertussen ook gaan afvragen of er niet andere manieren zijn om de kosten van het pakket vergoed te krijgen. En hebben ons ook de vraag gesteld of een regulier kraampakket wel écht een gratis kraampakket is? Daarover dit artikel!

Goed nieuws!

Veel kraamkosten die je niet vergoed krijgt van je (aanvullende) verzekering kunnen worden afgetrokken van de belasting! Ziektekosten die je kunt aftrekken van de belasting noemt de belastingdienst specifieke zorgkosten. De regels hiervoor zijn zoals gewoonlijk ietwat ingewikkeld en je hebt te maken met een drempelbedrag. We proberen het je hier zo goed mogelijk uit te leggen.

 1. Neem de bedragen van de zorgkosten die je mag aftrekken.
 2. Tel eventueel de verhoging specifieke zorgkosten op bij jouw kosten.
 3. Verminder je totale specifieke zorgkosten met het drempelbedrag. Het bedrag dat overblijft mag je aftrekken van je belasting.

Toelichtingen op bovenstaande stappen:

 1. Héél veel kraamkosten kunnen in aanmerking komen, dus je komt (zonder aanvullende verzekering) al snel een heel eind! enkele voorbeelden:
  • Verlengde kraamzorg
  • Eigen bijdrage voor:
   • verloskundige, huisarts en specialist;
   • kraamzorg (€ 4,10 per uur voor kraamzorg aan huis)
   • kraamzorg in het ziekenhuis (€ 16,50 per dag)
   • bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak
  • Kraampakket
  • Lactatiekundige hulp
  • Bekkenfysiotherapie
  • Reis-/parkeerkosten van en naar verloskundige, gynaecoloog, kraamkliniek of ziekenhuis;
  • De kraamverzorging thuis (specifieke uitgaven bij extra gezinshulp); voorgeschreven medicijnen, hulpmiddelen en verpleegartikelen
  • En nog veel mooier is dat ook niet-zwangerschapsgerelateerde kosten in aanmerking komen.
 2. Ben je onder de 67 en verdient het huishouden minder dan € 34.130, dan mag je het bedrag met 40% verhogen.
 3. Kijk hier voor een overzicht voor het bepalen van je drempelbedrag.

In de praktijk zul je, afhankelijk van je inkomen, enkele honderden euro’s aan kosten moeten verzamelen. Alles wat daarboven komt mag je aftrekken. Je kunt zelf bepalen of dit interessant is voor jouw situatie. Er vallen veel kosten onder kraamkosten zoals bijvoorbeeld een hypnobirthingcursus, zwangerschapsyoga en de reiskosten naar je verloskundige! Dus wellicht eens leuk om te kijken of je aan dat bedrag komt!

Gratis kraampakket?

Dan nog de vraag of een regulier kraampakket wel echt een gratis kraampakket is. Wij denken dat jullie zelf het antwoord al weten. Bij een basis zorgverzekering wordt een kraampakket meestal niet meer vergoed. Je kunt een kraampakket dan vaak wel via je verzekering kopen, soms met korting. Bij aanvullende zwangerschapsverzekeringen wordt je via de meeste zorgverzekeraars een kraampakket aangeboden dat bij de premiekosten is inbegrepen. Het is vaak onduidelijk in de polisvoorwaarden of je hiervoor een bedrag terug kunt krijgen als je liever een ander kraampakket aanschaft (zoals die van ons) en die van de verzekering niet afneemt (waar je dus wel voor betaalt via je premie).

Daarnaast kun je je polisvoorwaarden er ook nog even op na slaan om te checken of ze iets noemen over de vergoeding van een kraampakket. Bij sommige verzekeringen is namelijk niet specifiek vermeld dat ze alleen een bepaald merk kraampakket vergoeden of alleen het kraampakket dat ze zelf verstrekken! Er staat dan in de polisvoorwaarden bijvoorbeeld enkel dat ‘het kraampakket’ vergoed wordt, maar dus niet per se welke. In dit geval kun je in principe gewoon de factuur die je van ons krijgt aan je verzekering opsturen ter declaratie. Mochten ze toch flauw gaan doen, wijs ze dan op hun eigen polisvoorwaarden.

Bij andere verzekeringen wordt helemaal niets genoemd over een kraampakket of vergoeding in de polisvoorwaarden, ook niet in die van een aanvullende zwangerschapsverzekering. Je kunt natuurlijk met de klantenservice contact opnemen om hierover te overleggen. Leg ze uit waarom je kiest voor een ander kraampakket en welke mogelijkheden zij aan jou kunnen bieden om hierover overeenstemming met je te bereiken. Vraag eventueel door naar iemand die daar over gaat of daar inspraak over kan hebben. Vaak hebben klantenservice medewerkers geen mogelijkheden om zulke dingen zelf te beslissen en door te voeren.

Jouw hulp

We zijn in ieder geval ons uiterste best aan het doen om ook het natuurlijk kraampakket bij de verzekeringsmaatschappijen op te laten nemen! Kun jij meehelpen? Ja! Hoe meer de vraag: “Wordt een Natuurlijk Kraampakket ook vergoed?”, bij de verzekeringen binnenkomt, hoe groter de kans is dat de maatschappijen er iets mee gaan doen! Stalken dus die klantenservice! En houd ons op de hoogte als je interessante dingen vindt in je polisvoorwaarden of als je iets kunt afspreken met je verzekering! Ook sociale media werkt hiervoor goed! Dank je wel!

Volg je ons al op Facebook, Instagram en/of Twitter?

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.