Hoeveel weken ben jij zwanger?

12 weken zwanger

Nageltjes en 12 weken echo

In week 12 van je zwangerschap krijgt je baby nageltjes en kun je ervoor kiezen om een echo te laten maken. Je bent nu in het tweede trimester aangekomen.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 12 en 13 weken zwanger bent zit je in je dertiende zwangerschapsweek. 

Je baby in week 12 van je zwangerschap

Week 12 is weer een mooie mijlpaal, want je bent in de laatste week van het eerste trimester beland. In de afgelopen drie weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld.

Organen & andere lichaamsonderdelen

De organen van jouw baby zijn rond 12 weken compleet en op hun plaats, waarna je baby nu alleen nog maar hoeft te groeien. De hypofyse (een kliertje vlak onder de hersenen) zorgt ervoor dat je kleine nu ook zelf hormonen kan maken. De vingers en tenen krijgen nu nageltjes en hij kan al op zijn duimpje zuigen. Ook worden zijn melktanden nu gevormd onder het tandvlees.

Dooierzak

Rond 12 weken zwanger neemt de placenta de functie van de dooierzak volledig over. Je kindje krijgt vanaf nu tot aan de geboorte voeding via de placenta. Vruchtwater wordt ingeslikt en uitgeplast om zo te leren slikken en drinken en hij gaat er steeds meer in bewegen. Het vruchtwater wordt elke dag volledig ververst, waardoor de afvalstoffen voortdurend worden afgevoerd.

Jij in week 12 van je zwangerschap

Magische grens

Je hebt de magische grens van 12 weken bereikt en dat zal je vast prettig vinden. De kans op een miskraam is nu vele malen kleiner en voor velen is dit een moment om het nieuws ook naar buiten te brengen. De eerste 12 weken zitten er op en meestal is de misselijkheid nu ook over of minder. 

12 weken echo

Tijdens je 12e week zwangerschap krijg je de 12 weken echo aangeboden. De meeste vrouwen kiezen ervoor om dit te doen, maar het blijft altijd jouw eigen keuze. Er zijn ook vrouwen die het liever niet doen, vanwege de stralingen die invloed kunnen hebben op je ongeboren kind, de stress die het kan veroorzaken of een andere reden. Verdiep je erin en maak zelf een bewuste keuze. Wij schreven een blog met de voor en nadelen van de echo.

Rhesusfactor

Rond deze tijd van je zwangerschap wordt door middel van een bloedonderzoek onderzocht of je rhesus-negatief of -positief bent. Dit is belangrijk om dit te weten omdat je dezelfde rhesusfactor als je baby moet hebben. Als jij rhesus-negatief bent en jouw ongeboren baby rhesus-positief, dan kan dat voor gezondheidsproblemen zorgen bij je baby of tijdens een volgende zwangerschap. Bij 27 weken zwangerschap wordt de test nogmaals uitgevoerd en vervolgens 2 injecties ingespoten als blijkt dat jullie rhesusfactor inderdaad verschilt.

Ook over het wel of niet toedienen van injecties zijn de meningen verdeeld. Raadzaam is om artikelen van de Britse vroedvrouw Sara Wickham hierover te lezen. 

Buikje zichtbaar?

Je baarmoeder wordt steeds groter waardoor je buikje waarschijnlijk al zichtbaar is. Je baarmoeder rekt en strekt zich uit, de banden worden langer en dit kan gepaard gaan met wat pijn en steken. Je baarmoedermond voelt eerst zo stevig als het puntje van je neus en zal nu zo zacht gaan voelen als je lippen. 

Sommige broeken zullen al niet meer dicht gaan, dus trek lekker comfortabele kleding aan of schaf fijne (tweedehands) positiekleding aan.

Mooie zwangerschapsproducten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 12 weken zwanger

Zwangerschapsverlof aanvragen

Werk je? Het regelen van zwangerschapsverlof of partnerverlof kan iets zijn waar je nu al mee bezig kan gaan. Ook je verdiepen in de kraamzorg is geen gek idee. Als je natuurlijke kraamzorg wilt bijvoorbeeld, dan is daar vaak al een wachtlijst voor. Wij maakten een lijst met bewuste geboortewerkers Wil je je zwangerschap vieren? Dan is een cadeaupakket Zwanger wellicht een mooi cadeau voor jezelf met o.a. zwangerschapsthee, een zilveren ketting met mosagaat en een MamaVerwenolie. Ook schreven we een artikel met duurzame cadeau-ideeën voor als je zwanger bent (of voor je zwangere vriendin).

Ken je je rechten als zwangere op je werk? Lees ze hier!

Bloedsuikerspiegel

Je kan in deze tijd last hebben van duizeligheid. Dit komt doordat er extra bloed naar je baby gaat. Dat kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer naar jouw lichaam en hersenen. De lagere bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap zorgt ervoor dat je nog sneller duizelig kan worden.  Eén van de meest voorkomende redenen dat vrouwen last hebben van duizeligheid is door een lage bloedsuikerspiegel. Voor sommige vrouwen die tijdens de zwangerschap 1 maaltijd overslaan betekent dit meteen een lage bloedsuikerspiegel, en soms zijn er dan zelfs ook ketonen te zien in de urine. Ketonen zijn een type zuur dat door het lichaam aangemaakt wordt wanneer vetten als energiebron gebruikt worden. De remedie hiervoor is eigenlijk meteen eten. Proteïne en ongeraffineerde koolhydraten zorgen dan weer voor balans. Bloedarmoede kan ook een oorzaak zijn of fluctuaties in de bloeddruk. Hoe gaat het met jouw bloedsuikerspiegel? Voldoende rust nemen, niet te snel opstaan en in kleinere hoeveelheden eten kan hierbij helpen. En let ook op je suikergebruik. Probeer alleen suikers tot je te nemen die niet zo’n snelle verbranding hebben. Dus in ieder geval geen geraffineerde suikers.

Je weerstand

Er gaat veel energie naar jouw groeiende baby en je weerstand kan omlaag gaan. Zorg er nog steeds voor dat je jezelf echt gezond voedt en extra vitaminen en mineralen neemt als je daar te korten hebt; speciaal gericht op jouw zwangerschap. Krijg je voldoende voedingsstoffen zoals omega, actief foliumzuur, magnesium en ijzer binnen? Laat het testen door een specialist.

Zwangerschapsdagboek

Elke zwangerschapsmaand vinden er ontwikkelingen plaats bij jou en je kindje. Met een zwangerschapsdagboek kun je je ontwikkelingen bijhouden en je ervaringen emoties van je afschrijven. Het helpt je deze tijd te verwerken en stil te staan bij deze bijzonder tijd, zowel de zwangerschap als tijdens de kraamperiode. Ook leuk voor later. 

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 12

Hoe gaat de zwangerschap? Hoe voel je je, fysiek, emotioneel en mentaal? Wat valt je mee en wat valt je tegen? Kan je makkelijk je dagelijkse dingen doen? Denk je veel aan je baby? Schrijf al je gedachtes en gevoelens op die hierbij opkomen.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


11 weken zwanger 13 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips