Hoeveel weken ben jij zwanger?

31 weken zwanger

Druk bezig en druppelende tepels

In week 31 van je zwangerschap is je baby druk bezig met zijn ledematen te oefenen en kun jij beginnen met het uitzoeken van je geboorteteam terwijl je mogelijk druppende tepels hebt.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 31 en 32 weken zwanger bent zit je in je tweeëndertigste zwangerschapsweek.

Je baby in week 31 van je zwangerschap

Je baby is ondertussen ongeveer 41 cm lang en weegt rond de 1,5 kilo. Je placenta weegt bijna een een halve kilo aan het einde van je zwangerschap en je hebt wel twee liter meer bloed in je lichaam dan normaal. Dit is ook om het bloedverlies van de bevalling op te vangen. Je baby kan vanaf nu wel 250 gram per week groeien.

Druk bezig

Als je 31 weken bent is je baby druk bezig met allerlei lichaamsonderdelen te oefenen. Hij slikt, ademt, hikt, zuigt, draait zijn hoofd en beweegt zijn armen en benen. Het kan zijn dat je er s’ nacht door wakker ligt. Al die bewegingen zijn een teken van een gezonde en actieve baby. Geniet jij van de bewegingen?

Ook in zijn hersenen maakt ie een groeispurt en er worden allerlei verbindingen aangelegd.

Twijfel je of je met 31 weken zwanger je baby minder voelt bewegen? Bel dan je verloskundige.

Donatie navelstrengbloed

Je wordt rond deze tijd gevraagd of je na de geboorte navelstrengbloed wilt doneren. In navelstrengbloed bevinden zich stamcellen. Deze stamcellen kunnen gebruikt worden bij de behandeling van mensen met bijvoorbeeld leukemie.

Dit klinkt als iets moois en nobels, maar uit steeds meer onderzoek wijst uit dat je baby dit zelf gewoon hard nodig heeft.  De navelstreng wordt namelijk vrijwel direct doorgeknipt, waardoor je baby zelf minder bloed en dus ook minder ijzer en voedingsstoffen binnen krijgt. Lees je dus goed in voordat je deze keuze maakt voor jouw baby. 

Mooie producten in deze periode

Jij in week 31 van je zwangerschap

Je stem

Je buis van Eustachius (de verbinding tussen je middenoor en neuskeelholte) wordt rond deze tijd wijder, waardoor je je stem op een andere manier en harder gaat horen. Je oren raken dus gevoeliger en je hoort je stem harder dan ie in werkelijk is. Zou het een trucje van moeder natuur zijn om langzaam wat meer de rust op te gaan zoeken? En wat meer te gaan coconnen?

Carpaal tunnel syndroom

Sommige vrouwen hebben last van een vervelend zwangerschapskwaaltje, namelijk het Carpaal Tunnel Syndroom. Hierbij raakt door je hogere gewicht en vocht in je polsen een zenuw bekneld. Dat zorgt voor een doods gevoel in je handen en armen en je kunt er tintelende vingers door krijgen. Je kunt je handen dan regelmatig wrijven, heen en weer schudden om de doorstroming te bevorderen. Ook weer een teken om rustiger aan te gaan doen! En blijf goed water drinken (minstens 2 liter per dag). Van typen achter de computer kan het vaak erger worden. Een infusie van glidkruid kan helpen om beschadigde zenuwen weer te helen. Vitamine B6, regelmatig bewegen en acupunctuur zou je ook kunnen proberen.

Druppelende tepels

Je kunt soms natte vlekken bij je tepels krijgen door het hormoon prolactine die ervoor zorgt dat je al moedermelk aanmaakt. Je borsten zijn zich druk aan het voorbereiden, een goed teken! Je kunt alvast (wasbare) zoogcompressen gebruiken om vlekken in je kleding te voorkomen.

Zwangerschapshypertensie

Ervaar je hoofdpijn? Dat kan een teken zijn van een te hoge bloeddruk. Zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap) kun je vaak voorkomen en ook verhelpen met voeding, kruiden en homeopathie bijvoorbeeld. Lees hier wat je kan doen bij een hoge bloeddruk. Neem contact op met je verloskundige bij twijfel.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 31 weken zwanger

Geboorteplan

Geboorteplan, wat zet je er in? Wil je een geboorteplan maken? Waarin je wensen staan, maar ook de alternatieve opties die je hebt voor hetgeen je niet wilt. Maak ook een plan voor als het niet loopt zoals je hoopte. Breng dus diverse scenario’s (thuis bevalling, geboorte huis bevalling, medische bevalling, keizersnede, langdurig gebroken vliezen, meconiumhoudend vruchtwater in kaart). In week 20 en week 22 gaven we je al wat vragen waar je over na kan denken. Denk bij het opstellen van je geboorteplan aan dingen die je op je gemak stellen, omstandigheden die je fijn vindt bij seks en als je naar het toilet moet. Momenten van ontspanning zeg maar. Lees hier uitgebreid over hoe je een geboorteplan kan maken. 

Hier geven we nog wat meer vragen waar je alvast over na kan denken om je voor te bereiden op de bevalling: 

  • Het stimuleren van je tepels maakt oxytocine vrij en stimuleert de weeën.
  • Wil je wel/geen mutsje na de bevalling?
  • Hoe voel jij je het meest veilig en op je gemak?
  • Wil je eventuele eigen kinderen bij de bevalling?
  • Tips om je bekkenbodemspier te ontspannen, neem ‘m op in je plan en informeer vooraf al je verloskundige. Dat is fijn tijdens het baren.
  • In welke houding wil je baren? Squattend, op handen en knieën, staand?

Lees hier: 5 tips om je voor te bereiden op de bevalling (en een postnatale depressie te voorkomen).

Positieve mindset

Hanneke van Avontuur van 40 weken heeft een suggestie voor een paar mantras/affirmaties die je in kan zetten tijdens de baring. Als je een positieve mindset hebt en daar in mee gaat kan je het baren nog veel mooier ervaren.

  • Ik open (als een bloem)
  • Ik geef me over
  • Ik zeg ja tegen elke wee
  • Ik verwelkom de weeën 
  • Ik sta in mijn kracht
  • Ik heb de regie over mijn baring

Ook kun je alvast oefenen met je verbeeldingskracht om je eigen droomdoel te stellen. Dat doel helpt je om keuzes te maken die bij jou passen. 

.”Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.”

Schaf hier een mooie set affirmatiekaarten voor tijdens de zwangerschap en/of voor tijdens de geboorte aan om je te herinneren aan je zelfvertrouwen en eigen kracht.

Geboorteteam kiezen

Wie zijn er bij je bevalling aanwezig? Hoort je verloskundige jou als je vertelt wat jij graag zou willen? Zo niet, dan is nu de tijd om een andere verloskundige te zoeken zodat je wel gehoord wordt en je jezelf op je gemak voelt. Je kan altijd overstappen!

Wie zou je verder bij de bevalling hebben? Je partner? Je doula? Je moeder? Vriendinnen? Sisters? Je eigen kinderen?

Bedenk wat de toegevoegde waarde van elke persoon voor jou zal zijn. Je hoeft niet iemand bij je baring toe te laten, die dat zelf erg graag wilt en zichzelf uitnodigt erbij te zijn. Je baart niet voor iemand anders.

Je wilt je het liefst tijdens de bevalling zo fijn voelen dat je helemaal los durft te laten en in overgave komt. Dit zorgt ervoor dat je primitieve brein actief kan blijven en je niet in de neocortex komt.

Aan de hand van de volgende afbeelding kun je bedenken wie je wel en wie je niet bij de bevalling wilt hebben.

vragen om erachter te komen wie je bij de bevalling wilt
Illustratie @ateliermayura

Seks tijdens de zwangerschap

Seks is uiteraard gewoon veilig tijdens de zwangerschap. De hormonen die vrijkomen na een orgasme hebben zelfs een positief effect op je kindje. Hou je eigen verlangen en behoefte goed in de gaten. Je hoeft niet altijd zin te hebben. Belangrijk om hier je grenzen duidelijk aan te geven. Heb je geen zin? Voelt het nu niet fijn? Doet het pijn? Is het gevoelig? Dan nu even geen sex! Hiermee geef je gelijk een goed voorbeeld aan je baby. Ook op onbewust niveau krijgt je baby in de buik al veel mee van jouw ervaringen. 

Natuurlijke pijnbestrijding

Hoe kijk jij aan tegen pijnbestrijding? Is dit iets wat je zou willen, of liever niet? Lees hier over de voor- en nadelen en de mogelijkheden van natuurlijke pijnbestrijding.

​Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Heb je al ideeën over of je thuis wilt bevallen of liever in een geboortecentrum of ziekenhuis? Ga in ieder geval voor de plek waar jij je het meest veilig voelt en je de beste mogelijkheden hebt om te ontspannen voor jou. Zowel thuis bevallen als in het ziekenhuis is veilig.

In dit blogartikel neemt Marly (auteur van het boek Groots ~ zwanger, bevallen en moeder zijn) je mee in de overwegingen om bewust te kiezen voor de plek waar jij wilt bevallen.

Schrijfopdracht: Week 31

Wat voor dingen helpen jou in momenten van stress, bij lastige of verdrietige situaties, bij lichamelijke pijn of bij negatief denken? In het hele proces van een kindje krijgen zijn er, zoals in ons hele leven, lastige, verdrietige en angstige situaties. Ongetwijfeld zal je ergens in de zwangerschap of bevalling tegen een moeilijk moment aanlopen. Wat kan je tegen jezelf zeggen wat zou helpen in deze situaties? Helpt het om te praten, te schrijven, te mediteren of diep adem te halen? Helpt het om mantra’s of affirmaties te zeggen of om even helemaal te stoppen met waar je mee bezig bent en te voelen wat er echt aan de hand is? Om dit aan jezelf te schrijven ben je beter voorbereid op de moeilijke momenten die ongetwijfeld ook gaan komen. En deel deze inzichten met je geboorte partners. Ze kunnen er dan nóg beter voor je zijn.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


30 weken zwanger 32 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips