Gezonde start voor jou en je baby Natuurlijk en liefdevol Kleine voetafdruk Voor 20:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
Gezonde start voor jou en je baby
Natuurlijk en liefdevol
Kleine voetafdruk
Voor 20:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
In week 33 van je zwangerschap kun je wat vergeetachtig zijn, last van spataderen hebben en rusteloze benen. Ook is het handig om na te denken over het aanschaffen van een kraampakket.
Als je tussen de 33 en 34 weken zwanger bent zit je in je vierendertigste zwangerschapsweek.
Je baby: ongeveer 1,9 kilo zwaar en al ongeveer 44 cm lang. Hoe verder in de zwangerschap, hoe groter de onderlinge verschillen tussen het gewicht en de lengte van baby’s. Heel logisch ook, als je twee grote ouders hebt of twee kleine ouders zie je dat vaak terug in de baby.
Soms wordt je geadviseerd een extra groeiecho te doen. Dit kan je wel of niet doen. Een echo is niet zo betrouwbaar qua groei. Jouw inschatting van het gewicht van je kindje is betrouwbaarder blijkt uit studies.
Waarom zou je zo’n echo bijvoorbeeld niet doen? Je kan je onnodig zorgen gaan maken. Je kan onnodig worden ingeleid. Je wil je focussen op je lijf en niet extern. Het is aan jou. Je zou ook eens kunnen vragen naar hoe vaak ze het ook juist hebben dat een baby te klein is bijvoorbeeld (spoiler bijna nooit). Lees hier meer over de voor- en nadelen van een echo.
Je baby’s hersenen ontwikkelen razendsnel, de baby kan de lichaamstemperatuur, spijsvertering en het ademen al regelen. De botten van je baby worden sterker, maar natuurlijk bestaat de schedel nog uit losse onderdelen zodat ze wat over elkaar kunnen schuiven en het hoofdje wat kleiner is tijdens de geboorte. 24 uur na de geboorte is het hoofdje alweer hersteld. De longen van je kindje zijn al bijna klaar om zelfstandig te kunnen ademen.
Je baby maakt tijdens het baren echt een reis, vanuit de baarmoeder, door je bekken, door je bekkenbodemspieren, door je vagina, het geboortekanaal naar buiten toe. De baby zoekt de optimale positie in samenspel met jou. Daarom is het vaak gunstig om tijdens de bevalling te blijven bewegen zodat de optimale positie en reis gemaakt kan worden. Beweging creëert ruimte waar nodig in jouw lichaam.
Bijvoorbeeld op een bal zitten, op een pinda (ook opblaasbaar) zitten, je heupen wiegen, cirkelen, lopen, je bekken vrij houden en bewegen zoals jij dat wilt. Ook tijdens het persen is het fijn als je bekken vrij is. Bijvoorbeeld op handen en knieën of achterstevoren op bed met je gezicht naar het hoofdeinde wat omhoog wordt gezet. Staand baren of hurkend kan ook.
Weet je ook van het bestaan van de foetale ejectie reflex af? Dat betekent dat je niet hoeft te persen, maar dat je baarmoeder en je baby samen helemaal het werk overnemen en je baby er vanzelf uit komt. Zonder dat ze verstoord worden door iets van buitenaf, kan jouw lichaam het helemaal overnemen en kan het zijn dat je dit proces als wat gemakkelijker en zonder al te veel “pijn” ervaart.
Jij zal waarschijnlijk de komende weken nog flink aankomen, wel een halve kilo per week. Je hebt nu ontzettend veel vruchtwater. Misschien ervaar je dat je vocht vasthoudt, of zwellingen hebt. Een beetje is niet erg, maar als je lijf ineens opzwelt is het belangrijk meteen de verloskundige of gynaecoloog te bellen. Dat is sowieso raadzaam als je een niet-pluisgevoel hebt.
Heb jij last van het zogeheten zwangerschapsdementie? Dit wordt zo genoemd omdat veel vrouwen vergeetachtig raken tijdens hun zwangerschap. Je kunt de makkelijkste dingen vergeten Dit is een samenspel van hormonen en het feit dat je hersenvolume daadwerkelijk afneemt. Maak je geen zorgen, je geheugen komt gewoon weer terug.
Heb jij last van het zogeheten zwangerschapsdementie? Dit wordt zo genoemd omdat veel vrouwen vergeetachtig raken tijdens hun zwangerschap. Maar eigenlijk is dit iets prachtigs. Jouw hersen golven gaan door de hormonen in je lichaam en door de activatie van je pijnappelklier steeds langzamer. En dit langzamer gaan van je hersengolven zorgt ervoor dat je bewustzijn verandert. Als je dit toelaat, dan zit je veel minder in je hoofd en ga je meer naar je hart en naar je lichaam. En dit heb je ook nodig tijdens de baring, zodat je goed kunt aanvoelen wat jouw lichaam en je baby nodig heeft. Wil je meer lezen over je moederbrein en de cadeautjes die dit eigenlijk kunnen brengen? Lees het blog hier.
Je kunt de makkelijkste dingen vergeten Dit is een samenspel van hormonen en het feit dat je hersenvolume daadwerkelijk afneemt. Maak je geen zorgen, je geheugen komt gewoon weer terug.
Je benen hebben het in de laatste weken van je zwangerschap zwaar te verduren. Daardoor kun je last krijgen van kramp, spataderen en rusteloze benen. Magnesiumtekort kan een rol spelen bij kramp en ook een slechte bloedsomloop of een te laag kalkgehalte. Ervaar je kramp? Probeer je been dan voorzichtig te strekken, zodat de spieren opgerekt worden en schud dan je been zachtjes heen en weer. Neem dagelijks een voetenbadje met magnesiumvlokken of een andere vorm van magnesium. Laat je benen en voeten regelmatig masseren voor een betere bloedsomloop om rusteloze benen en spataderen te voorkomen.
Als je zwanger bent van een tweeling is het als je in het ziekenhuis wilt bevallen fijn als je tas klaar staat. Ook bij een tweeling ben jij als moeder in charge. Vaak wordt inleiden of een geplande keizersnede voorgesteld, maar als je jezelf daar niet fijn bij voelt hoeft dat niet. Spreek eventueel met verschillende gynaecologen/verloskundigen zodat je een keuze kan maken die voor jou goed voelt. Zij willen het beste voor jou en je baby en jij ook. Voel dat je samen een team vormt en je op een lijn zit met degenen die je bijstaan. Je hebt altijd een keuze.
Positieve bevalling kijken van tweeling? Bekijk hier de geboorte van Sarah & Samuel.
Wellicht denk je na over pijnbestrijding, dat kan zowel natuurlijk met je adem, ontspanningsoefeningen, massage, warm water, bad, douche of support door aanraking of lieve woorden, muziek. Medische pijnbestrijding gaat vaak door van moeder op kind. Die medicijnen gaan door de placenta heen en kunnen zorgen voor meer ingrepen later in de bevalling.
Je kan een plan maken voor pijnbestrijding zodat je alles hebt uitgezocht en het daarna weer loslaten zodat je vol vertrouwen kan zien wat er gaat komen. Mentale steun, fysieke steun, emotionele steun is allemaal zo steunend en dienend tijdens het bevallen. Ook het vastpakken van heupen en voeten om weer even de grond onder je voeten te voelen kan heel helpend zijn.
Ontspanning heeft een gunstige invloed op je pijnbeleving en stress verhoogt je pijnervaring. Onderzoek wat jou helpt om te ontspannen en wat spanning bij je oproept. Denk daarbij aan opmerkingen, personen en omgeving. Neem dat op in je geboorteplan.
Weten dat je het goed doet, dat het erbij hoort, dat elke wee je dichter bij je kindje brengt kan ook veel schelen in de ervaring van pijn. Lees hier meer over natuurlijke pijnbestrijding.
Rond 33 weken is het handig om een kraampakket in huis te hebben. Deze krijg je soms van je ziektekostenverzekering of je moet ‘m zelf aanschaffen. In een kraampakket zit onder meer kraamverband, netbroekjes, steriele gaasjes, alcohol en een navelklem. Weet je dat er ook een natuurlijk kraampakket bestaat? Dit kraampakket houdt rekening met zowel jou, je baby als de natuur. Door te kiezen voor de meest milieuvriendelijk materialen en minst belastende voor jou en je baby. Zo zit er bijvoorbeeld een cordring in. Dit is een rubberen ringetjes en is een duurzaam én babyvriendelijk alternatief op de navelklem. En net zo veilig.
Vergelijk hier verschillende kraampakketten en hier zetten we alle natuurlijke kraampakketten op een rij.
Ook wordt je gevraagd om klossen te regelen zodat je bed op ongeveer 80 centimeter hoogte staat. Dit is voor de verloskundige en kraamverzorgende een prettige werkhoogte. Dus ook als je niet thuis wilt bevallen is het nodig om rugklachten te voorkomen voor je geboortewerkers om het bed te verhogen. En voor jezelf is het ook makkelijker in en uit stappen.
Vanaf week 37 is het handig als je de klossen in huis hebt dus is het fijn om het alvast te gaan regelen. Je kunt deze lenen bij thuiszorgwinkels, maar je kunt ook bijvoorbeeld bierkratten gebruiken.
Als je al meerdere kinderen hebt is het nu tijd om een oppas te regelen. Wil je jouw kindje bij de bevalling? En de oppas? Denk er alvast over na, zodat je je op het moment zo min mogelijk druk hoeft te maken en op kan gaan in het proces. Leuke boeken om te lezen zijn: “Hello Baby” van Jenni Overend, “Wat zit er in je buik, mama?” van Sam Lloyd en ”Bobbi wordt grote broer” van Ingeborg Bijlsma.
En hier een mooie & inspirerende video waar kinderen aanwezig zijn bij de geboorte.
Vanaf ongeveer 33 weken mag je echt rustig richting de cocon-fase gaan. Neem rust waar mogelijk. Je verdient die rust, je lijf is zo hard aan het werk. Het zijn nog maar een aantal weken dat je baby continue bij jou is. Ga rustig voorbereiden zodat je de laatste weken je niet meer onnodig druk hoeft te maken.
Heb jij al een idee wat je met de placenta zou willen doen? Dit wonderlijke orgaan waar je baby zo lang in heeft gewoond heeft veel waarde en is zonde om weg te gooien. Lees hier wat je allemaal kunt doen met de placenta.
Hoe is je relatie tot je baby? Voel je dat je (alweer) moeder wordt, voelt je baby al als jouw kindje, hoe voelt het om een baby (jouw baby!) in je buik te hebben? Weet je al of het een jongen of meisje wordt en welke gedachten krijg je daarbij? Beschrijf alles wat er bij je opkomt als je aan je baby denkt.
Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.
Lees meer
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips