Hoeveel weken ben jij zwanger?

25 weken zwanger

Levensvatbaar en ademhaling

In week 25 van je zwangerschap is je baby levensvatbaar en kun jij je ademhaling gaan inzetten voor bepaalde zwangerschapskwaaltjes.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 25 en 26 weken zwanger bent zit je in je zesentwintigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 25 van je zwangerschap

Harteklop & roze huidje

Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Hierdoor is het verschil tussen de twee harten goed te horen. Alle baby’s krijgen vanaf 25 weken steeds meer een roze-rode huidskleur vanwege de toegenomen bloedvaatjes die onder de huid groeien.

Ruimte en bewegingen

Bij 25 weken zwangerschap is het gewicht van je baby ongeveer 660 gram. Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een voetbal of grote papaya, waardoor de foetus niet meer zoveel ruimte heeft als voorheen. Je zult zijn of haar bewegingen steeds duidelijker kunnen voelen. Ook kan er meer druk op je blaas zijn ontstaan, waardoor je vaker moet plassen. En misschien krijg je soms een schopje tegen je ribben!

Volgens de richtlijnen ‘moet’ je je baby in de tijd zo’n 10-15 bewegingen per dag kunnen voelen. Als dit minder is hoef je je niet gelijk zorgen te maken want je zult het niet altijd opmerken. Als er iets verandert in de bewegingen is het wel verstandig om even contact op te nemen met je verloskundige. 

Levensvatbaar

Vanaf 25 weken is je baby ‘levensvatbaar’. Als je baby vroeg geboren wordt (immatuur of prematuur) zal hij op de afdeling neonatologie in een warme couveuse terecht komen waar de baarmoeder zoveel mogelijk wordt nagebootst. O.a. het gewicht van je baby en eventuele complicaties zullen een rol spelen bij het overleven. Elke week erbij maakt de kans op overleven groter. Vanaf week 28 is de kans al 95%.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 25 van je zwangerschap

Kramp

Een vaak gehoorde zwangerschapskwaal is kramp in de kuit of benen. Misschien zijn je spieren wat overbelast of overstresst en een massage kan dan wonderen doen. Ook magnesium, (goede)zouten en calcium tekort kunnen een rol spelen bij kramp. Ook een slechte circulatie kan een rol spelen. Een combinatie van beweging, kruiden en voeding is nodig om de calcium en magnesium levels hoog te houden en om krampen te voorkomen.

Voorlichtingsavond zwangerschap

Als je behoefte hebt aan voorlichtingsavonden van een ziekenhuis of geboortehuis, dan kun je je daar voor aanmelden. Er zijn per ziekenhuis veel verschillen in protocollen en ook bijvoorbeeld of jij (of je partner) bij je baby mag blijven of niet. Zo weet je ook het verschil in zorg per ziekenhuis en kan je een gevoel krijgen wat het betekent om in een ziekenhuis te bevallen.

Waar jij je prettig bij voelt is het belangrijkste. We schreven een blogartikel om je te helpen bij je keuze.

De voorlichting van Vitaal Zwanger van De Geboortenis is ook een aanrader!

Urineverlies

Heb je last van urineverlies? Train je bekkenbodemspieren. Zo houd je de doorbloeding goed en de draagkracht wat ook bijdraagt aan een goede houding en daarmee vitaliteit. Ook is bekkenbodemspieren trainen goed om incontinentie na je bevalling te voorkomen.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 25 weken zwanger

Harde buiken

Het blijft vooralsnog een mysterie waarom de een meer last heeft van harde buiken dan de ander. Stress is een veel gehoorde oorzaak. In het zwangerschapsprogramma van Avontuurvanveertigweken nodigt Hanneke Megens je uit om  ‘ja’ tegen je harde buiken te zeggen. Niet in de weerstand gaan, maar positief en met een open blik naar deze nieuwe sensaties kijken. Zo oefen je alvast voor de weeën. Als je die ook met een ja kan verwelkomen zijn ze een stuk aangenamer. Eventueel kan je ook de ‘gouden draad ademhaling’ toepassen bij een harde buik of een diepe buikademhaling toepassen.

Harde buiken kunnen horen bij de oefenweeën. Deze activiteit van de baarmoeder is belangrijk omdat het de baarmoedermond voorbereid op de geboorte. Deze weeën kunnen voelen alsof de baby een grote beweging maakt, alsof je baarmoeder pijnloos samentrekt, of je baarmoeder wordt hard, soms een paar seconden, soms een paar minuten lang. Soms moet je er even van op adem komen, maar meestal doen ze geen pijn.

Gouden draad ademhaling

De gouden draad ademhaling gaat als volgt: Adem normaal in en adem uit door een kleine opening tussen je lippen. Alsof je een gouden draad spint die langer en langer wordt. Je kan een fffff klank gebruiken. Wacht tot de inademing als vanzelf volgt. Herhaal zo vaak als nodig. Je kan als je fffff klank op is er nog een sssss klank achteraan laten volgen. Deze ademhaling kan je ook gebruiken om weeën op te vangen tijdens de ontsluitingsfase.

Doula, ook in de kraamtijd

Als je graag een doula bij je bevalling zou willen is dit een goed moment om een afspraak te maken. Ook belangrijk om te blijven voelen of je verloskundige en andere eventuele geboortewerkers bij je passen. Je kan altijd wisselen als je jezelf niet op je gemak voelt. Zo voel je je fijn tijdens je zwangerschap, op gemak tijdens je bevalling.

Je kan ook al eens zoeken naar postnatale zorg/postnatale doula die voor je komt zorgen in de eerste maanden na je bevalling. Jij wordt namelijk ook geboren als moeder en komt terecht in een nieuwe gezinssituatie. Hetzelfde geldt voor je eventuele partner. Daar mag ook aandacht voor zijn voor jou/jullie als ouder(s).

Waarom is het zo belangrijk een doula en fijne verloskundige uit te kiezen? Het belangrijkste is dat jij lekker in je bubbel kan blijven en in je flow. Dat je jezelf op je gemak voelt. De doula en je verloskundige zijn er ter support en ondersteuning van jullie en om het proces in de gaten te houden. Als je je op je gemak voelt bij je geboortewerkers is het voor jou veel makkelijker om te kunnen ontspannen. En dat is reuze belangrijk om de juiste hormonen aan te maken.

Wij maakten een lijst met bewuste geboortewerkers met een overzicht per regio.

Schrijfopdracht: Week 25

Wat zijn je ideeën over je verloskundige en kraamzorg? Passen deze bij jou? Wil je een doula? Wat denk je dat deze mensen voor jou, je baby en je partner kunnen betekenen? Wat voor invloed wil je dat ze hebben, wat voor rol kunnen zij vervullen? Wat voor sfeer en energie wil je samen met hen tijdens de bevallingen en daarna creëren? Laat je ideeën en wensen de vrije loop. 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


24 weken zwanger 26 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips