Hoeveel weken ben jij zwanger?

15 weken zwanger

Beschermlaagje en eigen keuzes

In week 15 van je zwangerschap maakt je baby een eigen beschermlaagje aan en kun jij je langzaam gaan in lezen in welke keuzes je kan maken tijdens je zwangerschap, bevalling en tijd daarna.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 15 en 16 weken zwanger bent zit je in je zestiende zwangerschapsweek. 

Je baby in week 15 van je zwangerschap

Alle orgaansystemen zijn nu gevormd, maar het duurt nog even voordat de foetus buiten jouw baarmoeder kan leven.

Beschermlaagje

Vanaf 15 weken zwangerschap wordt de huid van jouw baby beschermd door een wit, vet beschermlaagje: vernix genaamd. Het beschermt de dunne en tere babyhuid in het vruchtwater. Na de geboorte is de vernix nog zichtbaar en kan jouw baby beter niet direct gewassen worden. De vernix beschermt jouw baby namelijk ook nog na de geboorte.

In week 15 wordt je baby ook bedekt met een donslaagje. Deze haartjes, lanugo genaamd, verdwijnen later in de zwangerschap weer. Ze houden jouw baby voor nu lekker warm.

Ogen en oren op zijn plek

De ogen en oren zitten nu op zijn plek. Die zijn van achter en opzij naar de juiste plek toe geschoven, dus de foetus ziet er nu iets menselijker uit. De ogen van de baby kunnen vanaf nu ook langzaam bewegen. 

Stemband en botten

De botten in zijn armen en benen krijgen nu ook vorm. Ook worden de stembanden nu gevormd. Bij de geboorte kan zij/hij deze gelijk gebruiken.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 15 van je zwangerschap

Groei en bandenpijn

Gemiddeld kom je nu ongeveer een halve kilo per week aan. Iedereen is anders dus het kan zijn dat je wat meer of minder aankomt en het hoeft ook niet geleidelijk te gaan. Sommige zwangeren komen het meeste aan in het eerste trimester, anderen juist in het tweede trimester, en de zwaardere vrouwen zullen misschien eerst wat afvallen.

Probeer goed naar jouw lichaam te luisteren, ook met wat je eet. Als je buik snel groeit kan het zijn dat je de banden, die rondom je baarmoeder liggen, voelt. Deze rekken namelijk mee. Soms doet het echt zeer; dat noem je bandenpijn en is onschuldig. Zeker bij een eerste zwangerschap kan dit heel vreemd voelen. De banden die je voelt, lopen aan de onderzijde van je buik. Een zwangerschapskussen kan fijn zijn om aan te schaffen voor extra steun tijdens het slapen of een buikband om overdag te dragen. Een rebozo kan ook heel ondersteunend zijn.

Als je op je zij slaapt neem dan een dikker hoofdkussen of 2 kussens zodat je nek in lijn blijft met je ruggengraat en je minder last krijgt van je nek en schouders.

Lees hier hoe Ayurveda je kan helpen met diverse zwangerschapskwaaltjes.

Je baby voelen

Jouw baby is in deze tijd zijn spieren veel aan het oefenen dus het kan zijn dat jij je baby kunt voelen, al is de kans nog klein. Als je al vaker zwanger bent geweest is de kans groter. De meeste vrouwen voelen rond de 18 tot 22 weken de eerste bewegingen.

Voorbereiding & natuurlijke tips

Jij hebt keuzes

Voor elke moeder ziet de buik er anders uit met 15 weken. Bij een eerste zwangerschap zie je van buiten soms nog niets, bij een volgende kan je al een flinke buik hebben. Vanaf 16 weken kan je ervoor kiezen een pretecho te maken om te weten of je een jongen/meisje krijgt. Het al dan niet weten of het een jongen of een meisje wordt, heeft invloed op je geboorte ervaring.

En, als je zo min mogelijk echo’s wil, doe je dit niet of wacht je tot de twintig weken echo. Die is trouwens ook vrijwillig, net zoals elke echo, elke vaccinatie, elke test, controle et cetera. Alles is aan jou. Er verschilt hierin ook veel per verloskundigenpraktijk en per ziekenhuis wat zij aanraden en aanbieden. Als jij merkt dat jouw visie anders is dan die van jouw zorgverlener, schroom dan niet om ergens anders te kijken of je daar wel een match bent. Bekijk hier onze lijst met bewuste geboortewerkers per regio.

Om alvast over na te denken: wel of geen vitamine K (& D)

Het is nieuw dat je baby vitamine K per injectie krijgt toegediend na de geboorte. Tot en met 2021 kreeg jouw baby druppels vitamine K. Maar ook dit hoeft niet. Jij hebt een keuze om wel/geen vitamine K te geven en dan ook nog of je druppels wil geven of de injectie. Geef je keuze duidelijk aan in gesprekken en je geboorteplan. Zo voorkom je discussies na de geboorte.

In principe bevat borstvoeding alles wat je baby nodig heeft. Alleen vitamine D wordt wel vaak aanbevolen om te geven, omdat we weinig zon zien in Nederland. En ook daar heb je een keuze in. Lees hier meer over de beweegredenen waarom je wel of geen vitamine k en d wilt geven. En kies je ervoor om wel te geven? Neem dan een pure variant vitamine K&D of vitamine D zonder toevoegingen. Die laatste kan ook fijn zijn om extra in te nemen voor jezelf in de wintermaanden.

Ben jij al gekke zwangerschapswoorden tegen gekomen, zoals onderkantje, colostrum en ruptuur? Wij zetten de gekste woorden op een rijtje, gewoon omdat het leuk is.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 15

Vind je het makkelijk om bij je eigen keuzes te blijven? Word je veel beïnvloed van buitenaf? denken jouw partner en jij hetzelfde over bepaalde keuzes? Wat helpt je om bij je eigen keuzes te blijven? Schrijf al je gedachtes en ervaringen hierover van je af en deel ze met je dierbare als dat behulpzaam is.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


14 weken zwanger 16 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips