Wanneer je voor het eerst zwanger bent, komt er mogelijk een hoop op je af. Wat gebeurt er allemaal in je lichaam, wat moet je allemaal regelen voor de baby en wat voor jezelf? En in die wondere wereld van zwangerschap en baby’s ga je ook een hoop termen tegenkomen waarbij je waarschijnlijk denkt: huh? Wat is dat in hemelsnaam? Speciaal voor aanstaande moeders hebben we de meest opmerkelijke woorden over de zwangerschap verzameld; de belangrijkste ‘gekke’ zwangerschapswoorden op een rij:

Onderkantje

Vanaf het moment dat je zwanger bent, wordt dit woord veelvuldig gebruikt. Door de echoscopiste, de verloskundige, de gynaecoloog en de kraamhulp. Wen er maar vast aan. De status van jouw ‘onderkantje’ wordt een hot gespreksonderwerp. We hebben het hier over je vagina dus.

Incontinentie

Een klein beetje plas verliezen tijdens het hoesten, niezen, springen, lachen of lopen. Niks om je zorgen over te maken tijdens je zwangerschap. Je bekkenbodemspieren krijgen het nu eenmaal een stuk zwaarder met die steeds groter wordende buik. Blijf je er na de bevalling nog last van houden? Dan is het verstandig langs een bekkenfysiotherapeut te gaan.

Zwangerschapsmasker

Ga liever niet onbeschermd de zon in, maar zeker niet als je zwanger bent. Je kunt nu namelijk veel sneller pigmentvlekken in je gezicht krijgen. Die vaak na de zwangerschap wel weer verdwijnen, maar soms ook niet. Insmeren dus (met tarwekiemolie, aanrader) en lekker veel in de schaduw blijven zitten is het credo. Want als jij het te warm hebt, heeft je baby dat waarschijnlijk ook.

zonnen tijdens je zwangerschap
Verantwoord zonnen

Navelklem/cordring/navelveter

De navelklem is een blauw, soms wit, plastic ding van 5 centimeter lang wat om de navelstreng van de baby wordt geklemd waarna die kan worden afgeknipt. Er is ook een vriendelijker – zachter – alternatief, namelijk de navelveter of de cord ring. Deze zitten uiteraard in de natuurlijke kraampakketten.

Zoogkompressen

Een soort maandverband maar dan voor je borsten. Je stopt ze in je (voedings)beha tegen het lekken van melk. Ze bestaan in wegwerp- of wasbare variant.

wasbare zoogcompressen wol geel
Wasbare zoogkompressen

Stuwing

Erg ongemakkelijk, maar meestal na een paar dagen weer voorbij. Omdat je borsten melk aanmaken voor je pasgeboren baby zijn ze veel meer doorbloed. Ze zijn zwaar en gespannen, soms ook rood, en het doet vaak pijn. Het kan prettig zijn om (witte) koolbladeren in je voedingsbeha te dragen. Sowieso is het dragen van een voedingsbeha – ook ‘s nachts – aan te raden bij hevige stuwing. Het geeft je borsten net dat beetje extra ondersteuning waardoor ze misschien iets minder pijnlijk aanvoelen. Leg je baby regelmatig aan en controleer op rode, harde plekken, want een borstontsteking kan op de loer liggen. Borstzout kan helpen om je borsten gezond te houden.

Colostrum

Colostrum wordt ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Dit zijn de eerste druppels moedermelk, vaak dikkig en gelig en bomvol met fantastische voedingsstoffen voor je pasgeboren baby. Wat zit de natuur toch mooi in elkaar.

Tepelhoedje

Nee hier is niks spannends aan. Een tepelhoedje is een soort speenvormig kapje wat je over je tepel heen legt als je last hebt van kloofjes, die wel of niet open zijn, of wanneer het voeden van je baby op een of andere manier niet soepel gaat. Je gebruikt een tepelhoedje liefst alleen op aanraden van je kraamverzorgster of lactatiekundige, want alleen goed gebruik kan extra ondersteuning geven. Een goede lactatiekundige zal eerst naar andere alternatieven zoeken.

Zilverkapje

Werkt vergelijkbaar met een tepelhoedje, maar alleen als het goed wordt ingezet. Het zilver werkt anti-bacterieel en het kapje beschermt de tepels. Je kunt het zilverkapje daarna omsmelten in een sieraad. Super duurzaam dus.

Strippen

Hier is ook al niks spannends aan;-). Strippen houdt in dat de verloskundige de vliezen, die vastgeplakt zitten aan de binnenkant van je baarmoedermond, een beetje losmaakt. Dit kan alleen als je al 1-2 centimeter ontsluiting hebt en gebeurt meestal pas rond of na 41 weken zwangerschap, als je dit wilt. Hopelijk maakt je lichaam na dit ‘strippen’ uit zichzelf een stofje aan wat de bevallig in gang zet.

Ontsluiting

Dit is de fase tijdens de bevalling waarin de baarmoedermond opengaat. Het aantal centimeters dan je ‘openstaat’ geeft de mate van ontsluiting weer. Je gaat van 1 naar 10 centimeter en mag dan gaan persen.

Toucheren

Klinkt als een enorm sjieke bedoeling. In feite is het het inwendig onderzoek door de verloskundige of gynaecoloog om de ontsluiting te controleren.

Slijmprop

Een wittige prop met soms een beetje (oud) bloed erin van een paar centimeter groot. De slijmprop sluit je baarmoedermond af en beschermt de baarmoeder, vliezen, placenta en jouw baby tegen infecties. Soms verlies je de slijmprop vlak voor de bevalling en kan het een teken zijn dat het nu niet lang meer zal duren. Soms verlies je hem in kleine stukjes en kan het nog weken duren. Houd je er dus niet teveel aan vast.

Nageboorte

Met die baby eruit alleen ben je er nog niet helemaal. De placenta moet ook nog geboren worden. Dit noem je de nageboorte.

Ruptuur

Het inscheuren van de huid en het weefsel tussen je onderkant en je achterkant. Sommige vrouwen zullen hier niks van merken en scheuren helemaal niet of maar een klein beetje, anderen zullen gehecht moeten worden. En heel soms komt een totaalruptuur voor. Dan scheur je van voor tot achter uit. Dit komt heel weinig voor en heb je gedeeltelijk zelf in de hand is onze gedeelde mening. Het goed luisteren naar je lichaam én vertrouwen op je eigen lichaam en je bewust voorbereiden op je bevalling zijn factoren die mee kunnen spelen bij een zo ontspannen mogelijke geboorte. Hierdoor is de kans op uitscheuren ook minder. Aan het eind van je zwangerschap je perineum insmeren kan je ook ondersteunen.

 

zwangere vrouw op bed
Bewust voorbereiden

Naweeën

Na de bevalling neemt je baarmoeder weer haar normale grootte aan. Maar dit gaat niet in één keer. Dat krimpen kan pijn doen. Zeker bij een hele snelle bevalling kun je flink last hebben van naweeën. Een tinctuur voor naweeën kan hierbij verlichting geven.

Meconium

De eerste ontlasting van je baby. De kleur is zwart en het is een beetje teerachtig, kleverig. Dit is volkomen normaal. Hierna wordt de kleur vaak okergeel, soms een beetje groenig.

Kraamtranen

Zo rond dag 3 of 4 in de kraamweek kun je opeens om alles huilen (ook tijdens je zwangerschap zul je dit wel eens vaker hebben). Van geluk, van angst, van paniek, van blijheid, van ellende. Geen zorgen: dit zijn je hormonen en meestal is het na een dag of 2 weer voorbij. Maak het jezelf comfortabel en plan die dagen even geen bezoek in. Blijf – als het even kan – met je nieuwe gezin lekker de hele dag in bed liggen. Een uitstekend excuus om je baby’tje de hele dag eens nauwkeurig in je op te nemen. Jij hebt dit lieve, perfecte, mooie minimensje helemaal zelf op de wereld gezet. En daar mag je supertrots op zijn. Blijven de tranen en hormoonschommelingen je parten spelen? Dan kan een tinctuur voor hormonenbalans je wellicht ondersteunen. Weet in ieder geval dat je in een kwetsbare tijd zit en je je absoluut niet hoeft te schamen voor je emoties. Je doet het super goed, en vraag altijd hulp als je er behoefte aan hebt.

Meer lezen over het voorbereiden op de geboorte? Of tips voor een ontspannen (thuis)bevalling?

Mis je nog woorden voor tijdens de zwangerschap? Laat het ons weten!

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.