Hoeveel weken ben jij zwanger?

21 weken zwanger

Open oogjes en baby-uitzet

In week 21 van je zwangerschap kan je baby zijn of haar oogjes openen en kun je langzaam wat producten voor de baby-uitzetlijst gaan verzamelen.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 21 en 22 weken zwanger bent zit je in je tweeëntwintigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 21 van je zwangerschap

Open oogjes

Als jij 21 weken zwanger bent, opent jouw baby zijn oogjes. De afgelopen maanden waren je baby’s ogen steeds gesloten, maar na 21 weken zwangerschap gaan ze langzaam open en kunnen ze snel heen en weer bewegen. Het uitzicht in je baarmoeder is wat beperkt, maar je baby kan nu dus ook zien! De definitieve oogkleur is overigens nog niet zichtbaar; zelfs niet bij de geboorte. Pas rond zijn eerste verjaardag is de oogkleur zichtbaar en kan ook nog lichtelijk veranderen. Benieuwd naar welke kleur ogen jouw baby heeft?

Slaap baby slaap…

Jouw foetus slaapt meer dan de helft van de dag. Meestal als jij juist aan het bewegen bent, waardoor hij of zij lekker gewiegd wordt. Grote kans dat als jij gaat rusten of naar bed gaat, jouw baby juist actief wordt. Als je baby net geboren is slaapt het ook nog zo’n 16 á 17 uren per dagen. En vanaf deze week kan jouw baby ook gaan dromen! 

De kleine bewoner van jouw baarmoeder heeft ook al een favoriete slaaphouding aangenomen. Dit kan voor iedere baby anders zijn, bijvoorbeeld met zijn kin op de borst en opgetrokken knieën, met één gestrekt been, of met een hand op z’n hoofd. Na de geboorte kun je zien welke houding dat is, omdat het waarschijnlijk ook dan nog het liefst deze houding aanneemt.

Cijfertjes

Jouw baby groeit flink door: met 21 weken zwanger is het gewicht van je baby 360 gram en is hij 26 centimeter groot. Het zal nog bijna tien keer zo zwaar worden!

Mooie producten in deze periode

 20,00 32,00
 19,50
 34,99
 25,99

Jij in week 21 van je zwangerschap

Kilo’s erbij

Jij komt tijdens je zwangerschap natuurlijk aan. Maak je hier geen zorgen over als je gezond eet, voldoende beweging en rust krijgt. Dat je aankomt betekent dat je bloedvolume ook goed omhoog gaat en dat is onder andere belangrijk om de placenta en de baby te voeden. Straks zul je blij zijn met de extra kilo’s in je kraamtijd. Als je borstvoeding geeft, vliegen de kilo’s er vaak weer makkelijk weer af. Lijnen is sowieso geen goed idee, want dan er komen er schadelijke stoffen vrij, die liggen opgeslagen in het vet in je bloedbaan, om vervolgens via jouw bloed bij de baby te komen.

Zwangerschapstriemen (striae)

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen zal striae krijgen. Dit is het gevolg van dat jouw buik sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Striae is niet echt te voorkomen, maar je huid dagelijks insmeren met een fijne olie zoals arganolie of striae-olie of sheabutter helpt de striemen wel te beperken. Na jouw zwangerschap zal er altijd nog wel wat zichtbaar blijven, maar het vervaagt wel. Zeker als je het goed verzorgt.

Lange nagels en vol haar?

Grote kans dat jouw nagels sneller groeien dan normaal. Sommige vrouwen zijn daar blij mee, anderen juist niet :-0.

Ook jouw haar is waarschijnlijk voller en glanzender dan normaal. Door een verhoogde bloedcirculatie kunnen er meer voedingsstoffen bij je nagels en haar komen.

Ervaar jij een zwangerschapsgloed?

Verzorg jezelf tijdens je zwangerschap bewust met pure producten zodat er geen overbodige chemische stofjes bij je baby terecht komen. Jouw baby heeft het meest aan jou als mama als jij lekker in je vel zit!

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 21 weken zwanger

Baby-uitzetlijst

Nu je nog vrij mobiel bent -als het goed is-, zijn de komende weken een mooie tijd om te beginnen met het aanschaffen van je baby uitzetlijst. Bij een eerste baby valt er nog veel aan te schaffen. Maar tegelijkertijd is wellicht ook niet alles nodig dat op de meeste standaard lijsten genoemd wordt. Wij maakten de duurzame en minimalistische uitzet lijst voor jouw baby! Denk ook aan tweedehands kleding. Babykleertjes slijten nauwelijks.

Bekrachtigende boeken om je voor te bereiden op de bevalling

Vanaf nu is het ook een mooie tijd om je in te lezen over de bevalling en de geboorte, als je daar nog niet mee begonnen was. Je bewust voorbereiden maakt de kans groter op een bevalling in eigen regie. Er zijn vele keuzes te maken.

We geven hieronder de meest bekrachtigende boeken die je helpen je voor te bereiden op een autonome en ontspannen bevalling:

Schrijfopdracht: Week 21

Deze week mag je extra intappen op je intuïtie, een vrouwelijke vaak onderschatte eigenschap. Natuurlijk is het heel belangrijk dat je nadenkt over wat je praktisch gezien allemaal wel en niet wilt en je je goed inleest (de meer mannelijke kant), maar net zo belangrijk is dat je zelf voelt wat het belangrijkste is tijdens de bevalling. Dit gaat misschien over vertrouwen, liefde, over kracht, over een oervrouw zijn. Beschrijf puur vanuit dit perspectief je ideeën over je bevalling. Voel je je kracht terwijl je dit schrijft? Dat is de pure vrouw in jou, je ware zelf, die al weet wat ze wilt en ongekende krachten heeft!

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


20 weken zwanger 22 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips