Zwangerschapshypertensie of een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap. Verloskundigen zijn er alert op. Iedere controle bij de verloskundige wordt je bloeddruk gemeten. Maar weet jij waarom de bloeddruk zo belangrijk wordt gevonden? In dit artikel neemt auteur van dit blog, Hanny Evers (mamacoach) je mee door alle ins en outs van zwangerschapshypertensie.

Wat is een zwangerschapshypertensie?

Zwangerschapshypertensie is een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben al een verhoogde bloeddruk voor de zwangerschap, bij anderen ontstaat dit na de 20 weken. In beide gevallen zal de verloskundige je extra goed in de gaten houden. Zwangerschapshypertensie op zich is niet gevaarlijk, maar kan wel leiden tot zwangerschapsvergiftiging. Dit is wel gevaarlijk.

Blijkt tijdens een controle dat je bloeddruk te hoog is, dan volgen er vaak extra controles. Denk aan meer afspraken om je bloeddruk in de gaten te houden, extra echo’s voor de groei van je kindje en urine onderzoek naar eiwitten. Eiwitten in de urine zijn immers een teken van verminderde nierwerking. Wat kan duiden op zwangerschapsvergiftiging.

hoge bloedruk meten

Zwangerschapshypertensie wordt vaak niet behandeld, maar alleen beter in de gaten gehouden. In sommige gevallen krijg je medicatie om je bloeddruk te verlagen. Dit is echter alleen om de symptomen te bestrijden, niet om de oorzaak op te lossen.

Hypertensie = een hoge bloeddruk onderdruk boven 90, bovendruk boven 140

Hoe ontstaat zwangerschapshypertensie?

Tijdens je zwangerschap verandert je bloeddruk, je vochthuishouding en je bloedsomloop. Deze aanpassingen zijn nodig om je kindje te voorzien van voldoende bloed, zodat deze goed kan groeien. Soms gaat er iets mis bij deze aanpassingen. Wat hier de exacte oorzaak van is, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de ontwikkeling van de placenta, erfelijkheid en het afweersysteem hierbij een rol spelen.

Het is lastig aan te geven welke vrouwen meer risico lopen op het ontwikkelen van zwangerschapshypertensie. Toch zijn er een aantal risicofactoren aan te wijzen.

  • Suikerziekte en hart- en vaatziekten
  • Nierziekten
  • Sommige auto immuunziekten
  • Hoge bloeddruk voor de zwangerschap
  • Meerlingzwangerschap
  • Overgewicht
  • Leeftijd boven de 40
  • Een zus of je moeder had een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Wat te doen bij zwangerschapshypertensie

De behandeling van zwangerschapshypertensie bestaat vooral uit het bestrijden van symptomen en het beperken van de gevolgen. Een behandeling om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen is er immers niet, behalve het beëindigen van de zwangerschap. Zolang het goed gaat met moeder en kind, is hier geen reden voor.

Je wordt wel goed in de gaten gehouden. Mocht jouw conditie of die van je kindje toch achteruit gaan, dan kan er gekozen worden voor een inleiding of (spoed)keizersnede. Uitgangspunt is dat jouw leven niet in gevaar mag komen.

Lees hier 14 tips om zwangerschapshypertensie en zwangerschapsvergiftiging te voorkomen.

Symptomen van zwangerschapsvergiftiging

Heb je een hoge bloeddruk, dan is het goed om de signalen van een zwangerschapsvergiftiging in de gaten te houden. Trek op tijd aan de bel als je het niet vertrouwt. Zwangerschapsvergiftiging kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Hoofdpijn
  • Vaag zien, lichtflitsen of sterretjes zien
  • Pijn of een knellend gevoel in de buik (alsof een riem wordt strak getrokken)
  • Misselijkheid en braken
  • Vocht vasthouden: zwellingen aan onderbenen, handen en gezicht
  • Tintelende vingers
  • Vermoeidheid
  • Trillen als gevolg van prikkeling van de zenuwen
  • Het gevoel hebben dat er een grote druk op je longen staat en je weinig lucht krijgt. Door het eiwitverlies houdt je mogelijk meer vocht vast, dit kan zorgen voor vocht in de longen en ademhalingsproblemen.

Ervaar je een of meerdere van deze symptomen, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Borstvoeding na zwangerschapshypertensie

Heb je zwangerschapshypertensie gehad, dan kun je na de bevalling gewoon borstvoeding geven. Mocht je kindje te vroeg zijn geboren, dan kan het zijn dat je eerst alleen kolft, omdat je kindje nog niet zelfstandig kan drinken. Houd er rekening mee dat borstvoeding geven extra energie van je lichaam vraagt. Dit hoeft overigens geen reden te zijn om het niet te doen, ook al heeft je lichaam extra tijd nodig om te herstellen. Neem de tijd en rust om de voeding op gang te laten komen en eet gezond en voldoende. Zo behoud jij voldoende energie voor het voeden en voor je herstel. Lees hier meer over herstel in de kraamtijd.

Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Hanny van Best9Moms. Hanny is online mamacoach. Volg Best9Moms op Facebook & Instagram.

logo hanny best9moms

Lees hier over het belang van Selfcare en postpartumvoeding in de kraamtijd.

Meer lezen over de ontwikkeling van jou en je baby tijdens de zwangerschap? Lees onze Bewuste Zwangerschapskalender.

Hanny Evers

Hanny Evers is online mamacoach en - pre- & postnataal trainer met haar bedrijf Best9moms

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips