Herstel na de bevalling

Het herstel na een keizersnede is écht anders dan na een vaginale bevalling. Het is een grote buikoperatie, maar gek genoeg wordt dit vaak niet zo gezien. Het advies wat je de eerste zes weken krijgt is vooral rustig aan. Dit is natuurlijk hartstikke goed want rust is essentieel in je herstel.

Wanneer je na de eerste weken op controle komt bij de gynaecoloog (vaak telefonisch tegenwoordig) wordt er gevraagd of je litteken er goed uitziet, ofwel of het niet ontstoken of nog open is. Als dat niet zo is, dan krijg je meestal het advies om je dagelijks leven weer op te bouwen en rustig aan te gaan sporten. Maar hoe pak je dat precies aan? Hoe doe je dat praktisch? Wat doe je met je litteken (meestal nog gevoelig of deels gevoelloos en ziet er nog niet zo uit als dat je graag zou willen). Willeke (o.a. fysio-, manueel- en bekkentherapeut) gaat je op weg helpen in dit blogartikel met tips.

Herstel van je litteken

In dit artikel zoomen we met name in op het herstel van je litteken. Hier is interessant genoeg weinig informatie over te vinden. Wat eigenlijk best gek is omdat die zorg er bij veel andere operaties wel is. Bij bijvoorbeeld een nieuwe kruisband, wordt je doorverwezen naar een orthopeed en sportarts en krijg je 9 maanden, 2 x per week begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut. Bij een keizersnede is deze begeleiding er niet en wordt je op jezelf aangewezen.

litteken keizersnede

Massage na keizersnede

Veel gehoorde klachten na een keizersnede zijn: lage rugklachten, blaasproblemen, pijn bij het vrijen en niet tevreden met je litteken. Massage van je litteken kan een goede bijdrage leveren voor het herstel. Het zorgt ervoor dat deze klachten verminderen of verdwijnen.  Ook als je nergens last van hebt, dan zal massage van je litteken ervoor zorgen dat de kans op het ontwikkelen van bovengenoemde klachten veel kleiner wordt. Je litteken zal er sowieso mooier vanuit gaan zien.

Massage van je litteken kan een goede bijdrage leveren voor het herstel.

Wanneer litteken masseren?

Hoe lang het ook geleden is dat jij je keizersnede hebt gehad, het is altijd zinvol om te starten met littekenmassage. Wanneer je wel net je keizersnede hebt gehad dan is het goed om te weten dat voordat je je litteken gaat masseren het goed is om te wachten tot deze dicht en geheeld is. Je kan in deze periode al wel starten met masseren maar niet direct op je litteken zelf. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je litteken zelf erg pijnlijk is, eigenlijk te pijnlijk om aan te raken. Ook dan kan je starten met masseren om het litteken heen.

Is je litteken te pijnlijk? Begin dan met masseren van de huid eromheen.

Klein stukje anatomische achtergrondinformatie: Tijdens de keizersnede zijn er meerdere lagen doorgesneden. Wat vaak onterecht wordt gedacht is dat de buikspieren ook zijn doorgesneden maar dit is niet zo, wel is de bindweefsellaag ertussen doorgesneden. Een litteken is een blijvend zichtbare beschadiging van de huid en onderliggende weefsels in dit geval als gevolg van de keizersnede. Het kan zijn dat deze lagen met elkaar gaan verkleven tijdens het herstel. Specifieke litteken massage kan ervoor zorgen dat alle structuren goed blijven bewegen ten opzichte van elkaar. En dat het weefsel zelf mooi soepel blijft met een goede doorbloeding.

Hoe masseren na keizersnede?

Tijdens het masseren mag je best wat voelen, maar de tranen moeten niet over je wangen rollen. Zoals je begrijpt zal dit voor iedereen anders zijn. Willeke maakt bijvoorbeeld gebruik van een 10 punten score. 0 is totaal geen pijn, 10 is ondraaglijke pijn. Tijdens het masseren raadt ze aan om rond de 3 á 4 te zitten. Kortom niet veel pijn, maar het mag best wat gevoelig zijn. Dat je wat voelt is vaak nodig om de lagen van elkaar los te maken. Teveel pijn geeft afweerspanning en stress, en zal ervoor zorgen dat je litteken alleen maar geïrriteerder wordt en niet soepeler.

Zie het als een leerproces.

Goed om te weten is dat wanneer je een keer onverhoopt toch te intens gemasseerd hebt, er geen nood aan de man is. Je zal van 1x echt niets beschadigen of het verpesten voor de rest van je leven. Zie het als een leerproces. Het hoeft niet in 1x perfect.

benodigheden voor massage

Plan littekenmassage

  • Kies een goed (biologische) olie, die makkelijk smeert, niet te snel in de huid trekt en hydrateert. Castorolie, sheabutter en arganolie staan bekend om olien die bijdragen aan herstel van littekenweefsel.
  • Neem de tijd voor je massage. Spreek met je partner af dat hij of zij je de ruimte hiervoor geeft. Door even de zorg van jullie baby over te nemen.
  • Plan het in! Wanneer je dit soort dingen niet plant, komt er meestal ook niet van. Of denk je er ’s avonds pas in bed aan, met als uitkomst dat je het niet doet omdat je te moe bent. Wat logisch is, dus plan het in. Het kost maar 5 minuten van je tijd.

De eerste zes weken:

Masseer je buik boven het litteken. Begin rustig bovenaan je buik, net onder je ribben, en werk met cirkels omlaag.  Je voelt vanzelf waar er spanning of pijn zit, blijf op deze plekken langer cirkels maken en varieer in druk. De 1ste 6 weken masseer je het litteken zelf niet.

De 1ste 6 weken masseer je het litteken zelf niet.

Na zes weken:

Na zes weken kan je starten met het masseren van je litteken zelf. Het masseren van het litteken kan gevoelig zijn maar kan ook emoties geven. Laat deze toe, geef ze de ruimte. Dit is goed voor je verwerking.

Een mooie opbouw is om ook nu nog je gehele buik mee te nemen. Begin met masseren onder je ribben, werk naar je litteken toe, vervolgens ga je onder je litteken verder. Daarna start je met de massage van je litteken zelf.

  • Start met het maken van cirkels over je litteken heen, van links naar rechts en van boven naar beneden.
  • Cirkels boven en onder het litteken
  • Over het litteken
  • Neem de gehele onderbuik mee
  • Verticale bewegingen rond je litteken
  • Horizontale bewegingen rond je litteken

Wanneer je bovenstaande technieken goed gaan, kan je starten met diepere massage.

  • Leg je vingers op je litteken
  • Geef met elke vinger afzonderlijk druk (alsof je een piano speelt of typt op een toetsenbord)

Je voelt vanzelf welk gebied stugger of misschien wel pijnlijker is. Besteedt hier meer aandacht aan.

Dit is de start naar en soepel, pijnvrij en mooi litteken.

Beweeg vervolgens je gehele litteken van links naar rechts en boven naar beneden en andersom. Dit is de start naar en soepel, pijnvrij en mooi litteken.

Maar er is meer, je litteken heeft meerdere lagen, deze moeten ook losgemaakt worden. En je bent natuurlijk niet alleen je litteken. Belangrijk is ook dat je verder goed herstelt. Denk aan ademhaling, voeding en algeheel sterker worden.

 19,50
 12,99
Aanbieding!
Oorspronkelijke prijs was: € 75,00.Huidige prijs is: € 65,00.
 20,00 32,00

Voeding

Denk bij voeding aan voedzame maaltijden. Zorg ervoor gezonde voeding binnen handbereik ligt. En je niet door alle drukte met een newborn naar een zak chips grijpt of de koekjestrommel soldaat maakt. Dit kan al vrij simpel. Laat je partner een bak fruit snijden in de avond, zet het in de koelkast, zodat je dit makkelijk kan pakken de volgende dag. Maak alvast je yoghurt met chiazaad voor de volgende dag of maak een overnight oat. Of maak soep voor meerdere dagen en sla wat gezonde energybars, noten en gedroogd fruit in.

Ook kun je Arnica inzetten voor herstel van binnenuit.

Ademhaling

Richt je met je ademhaling op een diepe buikademhaling. Wanneer je ademhaling rustig is mobiliseer je je litteken van binnenuit, doordat bij elke ademhaling beweging is in je lage buik. Veel vrouwen hebben na een keizersnede de neiging om hoog te ademhalen. Leg je handen eens op je buik en voel wat je ademhaling doet. Probeer diep naar je handen te ademen.

Ik wens je heel veel succes met het werken aan je herstel. Het zal tijd en aandacht vragen van je. En je uiteindelijk ook een pijnvrij lijf opleveren zodat jij je volledig kan richten op alles wat jij maar wil en waar jij gelukkig van wordt.

Dit blogartikel is geschreven door Willeke, fysio-, manueel- en bekkentherapeut, zwangerfit docent en acupuncturist in opleiding. Ze geeft veel info en tips over het herstel na een keizersnede op Instagram @dekeizersnede. Je kunt haar daar ook altijd vragen stellen.

foto willeke

Lees ook:

Positief geboorteverhaal: vaginale bevalling na keizersnede

Tips om je voor te bereiden op een Keizersnede

Willeke

Willeke is fysio-, manueel- en bekkentherapeut, zwangerfit docent, acupuncturist en geeft cursussen via Mamagezondenfit.nl.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.