Wat kun je doen om je bloeddruk te verlagen tijdens de zwangerschap en een zwangerschapsvergiftiging voorkomen?

Om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen moet je zorgen dat je een goede bloeddrukwaarde hebt. In dit artikel geven we 14 tips om je bloeddruk te verlagen en een hoge bloeddruk te voorkomen op een natuurlijke manier en zonder medicijnen.

14 natuurlijke tips om een hoge bloeddruk te verlagen

  1. Een gezonde leefstijl heeft een positief effect op je bloeddruk. Maak iedere dag een wandeling of ga sporten; beweging is belangrijk. Krachttraining of wandelen het maakt niet uit. Veel bewegen verlaagt je bloeddruk. Tijdens het bewegen is je bloeddruk misschien wel verhoogd, maar tijdens je herstel wordt deze juist weer lager. Dit wordt verklaard door het feit dat je hart groter en sterker wordt, waardoor de druk in je bloedvaten omlaag kan.
  2. Eet gezond, niet te veel zout en suikers. Vergeet hierbij niet dat er in veel bewerkte voeding zout (en suiker) is toegevoegd. Zoutloos eten is echter geen goed idee, want goed (ongeraffineerd) zout is juist een superfood. Denk aan roze himalayazout of keltisch zeezout. Deze hebben veel minder effect op je bloeddruk dan gewoon keukenzout.
  3. Extra vitamine D kan een gunstig effect hebben. Ga lekker naar buiten, zoek de zon op, eet vette vis zoals sardientjes of kies voor natuurlijke suppletie vitamine d. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D het risico op zwangerschapsvergiftiging met 59% verlaagt.
zwangere vrouw aan het ontspannen

4. Calcium en magnesium. Vrouwen die vanaf het tweede trimester van de zwangerschap calciumsupplementen slikken en daarmee doorgaan tot het einde van de zwangerschap verminderen hun kans op zwangerschapsvergiftiging met 55 procent. Ook magnesium speelt daarbij een belangrijke rol, omdat calcium magnesium nodig heeft voor een goede werking en opname. Neem ook calcium uit plantaardige bronnen, zoals noten en zaden en donkergroene groenten, want deze worden beter opgenomen dan de meeste supplementen. Liefst biologisch, want het calciumgehalte in reguliere voeding is enorm gedaald. Okinawa mineralen bevatten calcium en magnesium in de juiste verhouding en worden supergoed opgenomen.

5. Probeer daarnaast voldoende te slapen en te ontspannen. Een vaste bedtijd en naar buiten in de ochtendzon zorgen voor een betere nachtrust. Neem tijd voor jezelf, lees een boek, klets lekker bij met een vriendin of neem een lekker voetenbad of maak een warme kruik voor jezelf. Doe dagelijks een activiteit waar jij lekker ontspannen van wordt. Zo komt je tot rust, fysiek en mentaal. Je verlaagt je stress level en daarmee ook je bloeddruk.

6. Yoga & meditatie. Yoga en meditatie verminderen stress en verlagen hiermee je bloeddruk.

7. Drink minder (of geen) cafeïne. Cafeïne kan je bloeddruk verhogen, zeker als jij niet veel gewend bent. Gelukkig is de cafeïne vrije koffie steeds lekkerder en zijn er veel cafeïne vrije & gezonde opties te verkrijgen zoals een chai latte (met havermelk). Ook Cichorei en Sariva zijn gezonde koffie vervangers. Cichorei verlaagt o.a. de bloeddruk en bevordert de spijsvertering. Sariva balanceert o.a. de hormonen.

8. Eet bessen en chocolade. Voedingsstoffen in bessen (polyfenolen) en cacao (flavonoïden) werken bloeddrukverlagend. Kijk wel uit voor de toegevoegde suikers in chocolade, rauwe cacao is eigenlijk beter. Maar kleine porties pure chocolade kunnen ook erg behulpzaam en lekker zijn.

zwangere vrouw sport

9. Roken is een risicofactor voor een te hoge bloeddruk, dus blijf er het liefst ver vandaan.

10. Onderneem activiteiten waarbij je creativiteit wordt aangesproken. Tekenen, schilderen, schrijven, boetseren, yoga, dansen. Het maakt niet uit. Een mooie manier om even helemaal iets anders te doen, je gedachten te verzetten en te ontspannen.

11. Schrijf in een dagboek. Schrijf al je gedachten en gevoelens van je af, positief en negatief. Zo maak jij je hoofd leeg, kom jij tot creatieve ideeën en heb je minder stress.

12. Olijfbladextract staat bekend om het helpen bij de behandeling van hypertensie. Uit diverse studies die zijn uitgevoerd blijkt dat de bloeddruk van patiënten die werden behandeld met olijfboom extract een (veel) lagere bloeddruk hadden na de behandeling.

13. Ook acupunctuur en homeopathie wordt ingezet bij een hoge bloeddruk. Maak een afspraak met een goede acupuncturist of homeopaat om je hierbij te behandelen.

14. Theeën en kruidenthee die bekend staan om de bloeddruk te verlagen zijn: oolong, groene thee, zwarte thee, kaneel, lavendel, gember, hibiscus, kamille en kardemon.

Meer natuurlijke tips voor andere zwangerschapskwaaltjes per week van jouw zwangerschap lezen? Vind ze in ons Bewuste Zwangerschapskalender.

Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Hanny van Best9Moms. Hanny is online mamacoach. Volg Best9Moms op Facebook & Instagram.

logo hanny best9moms

Hanny Evers

Hanny Evers is online mamacoach en - pre- & postnataal trainer met haar bedrijf Best9moms

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.