De Placenta

Wat gebeurt er met de placenta na de geboorte en wat kun je er allemaal mee doen? Dit bijzondere orgaan heeft jouw baby 9 maanden lang gevoed en zit boordevol voedingsstoffen. Weggooien is dus zonde. Maar wat kun je er dan wel mee?

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, heeft je baby in je buik voorzien van alle (voedings)stoffen die het nodig had. Dit bijzondere orgaan speelt tijdens de gehele zwangerschap en geboorte een belangrijke rol. Om optimaal gebruik te maken van de moederkoek hebben we een overzicht gemaakt van wat je er mee kunt doen en omschrijven dit in dit artikel.

Placentakunst

Wist je dat je met de placenta kunst kunt maken? Een mooie herinnering van het huisje waar je baby in heeft gewoond. Je kunt vlak na de geboorte er een afdruk van (laten) maken op papier. Een deel van het aanhangend bloed wordt hiermee gebruikt. Het is een soort boomvorm en je kunt prachtig zien hoe de bloedvaten lopen. Elke placenta heeft een unieke “adertekening”, net als een vingerafdruk zul je nooit twee dezelfde tegenkomen. Het kan ook met verf of kleurstof worden gedaan als je een gekleurde variant wilt. Wil je de afdruk naturel houden dan zal deze in de loop van de tijd bruin kleuren. Om vervagen tegen te gaan kun je de print beschermen met fixatief.

Afdruk placenta Praktijkmama

Naast deze bekende beschildering of (stempel) afdruk van je placenta kan je tegenwoordig ook een 3D geprint placenta kunst laten maken. In een studio wordt dan een scan van de placenta gemaakt met een 3D handscanner. Deze wordt vervolgens geprint van (milieuvriendelijk) kunststof waarna het afgewerkt kan worden in diverse kleuren glanswax of veredelen met echt brons. Te verkrijgen op een losse standaard of in een lijst. De leverancier van Print je Wonder plant voor elke doos materialen (die gebruikt worden voor 3D print) een boom. Daarmee wordt dus met elke levensboom (placenta) een echte boom terug aan onze aarde gegeven. 

3d print van de placenta op houder

3D print van Print Je Wonder

Na het eventueel printen of afdrukken van de placenta kun je de placenta alsnog voor andere dingen gebruiken. Hieronder lees je wat je nog meer met de placenta kan doen.

Voeding

Opeten! Huh? Haha, ja even wennen misschien? Wellicht alleen voor de echt liefhebbers? Toch is opeten van de placenta na de geboorte onder de meeste zoogdieren heel gebruikelijk. 🙂 In de placenta zitten namelijk veel voedingsstoffen, zoals:

  • Stamcellen
  • IJzer
  • Vitamine B6 (helpt bij het maken van antilichamen)
  • Vitamine E (voor genezing van beschadigde huidcellen)
  • Oxytocine (het liefdeshormoon, van essentieel belang voor het vergemakkelijken van de geboorte, borstvoeding, hechting en liefde)
  • Corticotropine-releasing hormoon (vermindert stress)
  • Prolactine (bevordert de borstvoeding)

Vrouwen die de placenta opeten na de bevalling ervaren dat over het algemeen als zeer heilzaam. Ze ervaren onder andere meer of gelijkmatiger energie, een sneller herstel, een betere weerstand, het sneller en makkelijker op gang komen van de borstvoeding en minder last van kraamtranen en postpartum depressies. Een zeer krachtige boost voor je herstel dus.

Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk. Wat groente erbij en smullen maar!

smoothie placenta
Smoothie

Smoothie

Iets gebruikelijker in onze cultuur en wellicht een minder grote stap, is het maken van een smoothie met stukjes placenta. Ook om in de kraamweek te gebruiken om extra kracht op te doen. Maak je eigen favoriete smoothie met fruit, groente, zaden en noten bijvoorbeeld en voeg een paar kleine stukjes placenta toe.

Alles samen in de blender en je heerlijke gezonde smoothie is klaar! Perfect om aan te sterken in de kraamtijd!

Placenta capsuleren

Er zijn in Nederland veel geboortewerkers die je placenta vlak na de geboorte kunnen drogen en vermalen om van het poeder een capsule te maken. Dit proces heet capsuleren. De capsules kun je gebruiken als supplement, voor jezelf. De capsules zijn 2 jaar houdbaar in de vriezer. Voor kinderen zijn de capsules te heftig en wordt het dus niet aangeraden. Je kunt wel (ook) een tinctuur laten maken die kan gebruikt worden voor je kind.

Je lichaamseigen supplementen boordevol goede stofjes!

Een capsule is dus een lichaamseigen supplement boordevol goede stofjes! De capsules kunnen je ook ondersteuning bieden als je menstruatie weer op gang komt. Of om de melkaanmaak een boost te geven, energie te geven tijdens de kraamtijd en hormonale schommelingen te verminderen.

Wij maakten een lijst met bewuste geboortewerkers en hier vind je door het het land professionals die placenta’s capsuleren.

Balsem

De stoffen die de placenta bevat zijn ook genezend en versterkend voor je huid. Je kunt er dus ook voor kiezen om van de placenta een zalf of balsem te maken.

Voor het maken van de balsem moet de placenta ook eerst worden gedroogd. Van het gedroogde poeder wordt een oliemaceraat gemaakt dat wordt gemengd met bv bijenwas, calendula of andere kruiden en etherische olieen. De kruiden zijn af te stemmen op dat waarvoor je de balsem wilt gebruiken.  Je kan het maken van de zalf ook makkelijk combineren met de capsules. Dus een gedeelte van het poeder gebruiken voor zalf en het andere voor de capsules.

De placenta zalf is geschikt voor zowel jouw huid als die van je kindje en kun je onder andere gebruiken bij wondjes, eczeem, luieruitslag, rupturen en gevoelige tepels.

bijzonder orgaan zwanger
Anatomie placenta

Tinctuur

Een tinctuur is een alcoholische oplossing en werkt op fijnstoffelijk niveau, zoals bijvoorbeeld een Bach remedie. Tinctuur is jaren houdbaar en kan ook gemaakt worden in combinatie met capsules. Je kunt het dan gebruiken als de capsules op zijn.

Tinctuur kun je onder andere gebruiken bij het balanceren van je hormonen, bij menstrueren, kraamtijd en tijdens de overgang.

tinctuur maken
Tinctuur

Aan je baby of kindje kan het ook gegeven worden ter ondersteuning, bijvoorbeeld in tijden van stress, veranderingssituaties of bij verminderde weerstand. Voor babies wordt wel bij voorkeur een tinctuur gemaakt volgens de homeopathische wijze. Dit is een sterk verdunde versie.

Boompje planten

Je kunt de placenta ook begraven, bijvoorbeeld in de tuin. De placenta zorgt voor vruchtbaarheid van de grond, waardoor er heel goed iets op kan groeien, bijvoorbeeld een boom. Let er eventueel wel op dat je de placenta voldoende diep begraaft zodat er niet zomaar een dier komt dat hem opgraaft en dat wat je erop plant niet direct in contact komt met de placenta.  

Sieraad

Als laatste is er nog de mogelijkheid om een sieraad van je placenta te maken zodat je het bij je kan dragen als herinnering. Een stukje van de placenta of de gedroogde vliezen kun je er dan in laten verwerken. Je kunt er een mooi gepersonaliseerd sieraad van maken. Dit kan ook met moedermelk overigens!

wat doen met de placenta
Sierraad met moedermelk

Stamcellen opslaan

Je hoort er steeds meer over: het opslaan van stamcellen uit het navelstrengbloed. Heel waardevol om later te kunnen gebruiken. Echter een groot nadeel wordt vergeten: de navelstreng krijgt hierbij niet de kans om uit te kloppen. Het uitkloppen van de navelstreng heeft namelijk vele gezondheidsvoordelen. Je baby krijgt hiermee een gezonde start.

Ongeveer een derde deel van het bloed van een baby bevindt zich tijdens de geboorte in de placenta. Na de geboorte wordt eerst het zuurstofrijke bloed uit de placenta naar de baby overgebracht, erna volgt het bloed waar verschillende stamcellen zich in bevinden. en deze stamcellen zijn van belang voor de opbouw van een goed immuunsysteem.

Bovendien is er bij het opslaan van stamcellen minimaal 60cc bloed nodig per kilo. Een baby heeft zo’n 80-110 ml bloed per kilo, dus bij een baby van 3 kilo is dat een hoeveelheid bloed van ong. 240-330 ml. Best heftig begin voor een baby om dit af te staan.

Lotus geboorte

Dan is er ook nog de keuze voor een lotusgeboorte. Hierbij laat je de navelstreng zitten totdat deze vanzelf afvalt. Meestal is dit tussen de 3 en 5 dagen. De grotere hoeveelheid bloed die de baby hiermee tot zijn beschikking heeft, draagt bij aan een betere warmtehuishouding. Er is minder kans op infecties bij de navel want er ontstaat geen grote open ‘wond’, maar de navel zal al (bijna) gesloten zijn wanneer de navelstreng loslaat. Verder zorg je hiermee voor zachtere overgang voor je baby en een langere energetische uitwisseling tussen placenta en baby.

placenta lotus bevalling

Ook na een lotusgeboorte kun je nog veel van bovengenoemde met de placenta doen.

Invriezen

Als je nog twijfelt of je iets met je placenta wilt doen, dan kun je er ook voor kiezen om de placenta in te vriezen. Zo kun je later nog bepalen wat je ermee wilt doen. Maar mocht je de placenta willen laten verwerken tot capsules of tinctuur, wacht dan niet te lang.

Jouw keuze

Het is nog niet altijd vanzelfsprekend om je placenta te bewaren en er iets mee te doen. Meestal wordt hij nog weggegooid en zeker in het ziekenhuis wordt er niet gauw naar gevraagd. Wil je dus dus iets met je placenta, geef dit duidelijk aan! En schrijf het in je geboorteplan als je die hebt.

placenta art navelstreng
Tree of Life – Placenta Art

Dit artikel is geschreven in samenwerking met placentaspecialist Marjanne Staats (PraktijkMama)

Wil je 11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen? Vraag ze hier gratis aan!

Marjanne Staats

Marjanne Staats van PraktijkMama is placentaspecialist, doula en geeft diverse kraambehandelingen, cursussen en therapie.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips