Gezondheidsvoordelen navelstreng uitkloppen

In onze cultuur is het vrij normaal om de navelstreng (vrij snel) door te knippen. Maar wist je dat het laten uitkloppen van de navelstreng veel gezondheidsvoordelen heeft voor jou en je baby? Voor een baby vormt de placenta namelijk een extra buffer in de eerste tijd na de geboorte. De gezondheid van je pasgeborene en van jezelf kan hierdoor zeer positief beïnvloed worden.

Waar je ook bevalt, je hebt de keuze voor het laten uitkloppen van de navelstreng. Hier wordt je nog niet altijd standaard op gewezen dus door middel van dit blog willen we je hierover informeren.

Bloedtoevoer

De navelstreng heeft je baby 9 maanden lang gevoed en doorbloed. In jouw buik is de placenta van de baby een extra lichaam waar zich zo’n 30-40% van het bloed van de baby zich bevindt om voedingsstoffen uit te wisselen. Wanneer je baby zich klaarmaakt voor de geboorte, dan stroomt er extra bloed van zijn lichaam naar de placenta, onder andere om zich kleiner te maken voor de geboorte. Zo past hij makkelijker door het geboortekanaal.

Om dit extra bloed terug te laten stromen na de geboorte moet de navelstreng dus nog even blijven zitten. Zo begint je baby niet meteen met een tekort aan bloed. Als je de navelstreng dus niet direct doorknipt, heeft de baby meer tijd om na de geboorte het bloed dat hij naar de placenta gestuwd had weer terug in zijn lijf te laten stromen.

waneer navelstreng doorknippen?
Photo: Cordlife.com

Voeding & warmte

Het placentabloed bevat ook veel voedingsstoffen die door het terugstromen van het bloed nog bij de baby terecht komen! Deze voedingstoffen kan je baby goed gebruiken de eerste dagen, omdat de borstvoeding de eerste dagen nog goed opgang moet komen en het je baby veel energie kost.

Ook draagt de grotere hoeveelheid bloed die de baby tot zijn beschikking heeft, bij aan een betere warmtehuishouding.

Hormonen

Nog een belangrijke reden die pleit voor het wachten met de navelstreng doorknippen en de baby scheiden van de placenta, is dat na de geboorte zowel bij moeder als kind de hormonen die pijn remmen en voor geluksgevoelens en binding zorgen op z’n allerhoogst zijn. Zo hoog zullen ze nooit meer in een mensenleven zijn!

Wanneer je de placenta er nog ‘even’ aan laat zitten, dan kan het teveel aan deze hormonen zich weer reguleren. Het teveel aan hormonen kan dan afvloeien naar de placenta. Voor een baby, met z’n kleine lichaam, vormt de placenta zo dus nog een extra buffer in de eerste tijd na de geboorte.

placenta navelstreng gezond
Bloedprint Placenta by Tree of Life – Placenta Art

Doorknippen

Als de navelstreng wél direct na de geboorte snel wordt doorgeknipt, dan krijgt het bloed niet de kans om terug te vloeien naar de baby. En dat is zo zonde!

Dat er vaak snel wordt doorgeknipt heeft te maken met dat in bepaalde gevallen er risico’s zijn bij het langer wachten met doorknippen van de navelstreng. Echter, de meeste risico’s zijn zo klein en er gaan nogal wat fabeltjes over rond. De vraag is: wegen de risico’s op tegen de gezondheidsvoordelen? Gelukkig zijn er steeds meer verloskundigen en hulpverleners (in ziekenhuizen) die de voordelen inzien en wat langer wachten met het doorknippen van de navelstreng.

Lotus

Je kunt er ook voor kiezen om te wachten tot de navelstreng er helemaal zelf afvalt. Dit heet een lotus-geboorte. Het zal meestal zo’n 3 tot 5 dagen duren totdat de navelstreng er zelf afvalt. Niet voor iedereen de praktische overweging waard, maar een lotus-geboorte lijkt nog meer voordelen te hebben. In de praktijk zijn lotus-babies vaak rustige babies en huilen minder.

Zolang jij en je baby verbonden zijn met de navelstreng vindt er nog steeds uitwisseling plaats, ook energetisch. Dit zorgt voor een natuurlijker en rustig verloop van het scheiden van de placenta met je baby. De Chinese geneeskunde zegt dat optimale uitwisseling van bloed na de geboorte bijdraagt aan een optimale energiehuishouding voor de rest van je leven.

Zolang jij en je baby verbonden zijn met de navelstreng vindt er nog steeds uitwisseling plaats.

Als laatste is er ook nog minder kans op infecties bij de navel, want er ontstaat geen open ‘wond’, maar de navel zal al (bijna) gesloten zijn wanneer de navelstreng loslaat.

placenta art navelstreng
Tree of Life – Placenta Art

Mooie geboorte

Waar je ook voor kiest, kies wat bij je past! We hopen dat je iets hebt gehad aan dit artikel en wensen je een prachtige geboorte toe! Met optimale uitwisseling van hormonen, bloed & energie ;-).

Tip: gebruik een cordring (duurzamer én babyvriendelijker) in plaats van een plastic navelklem voor het afklemmen van de navelstreng.

In het natuurlijke kraampakket zit ook standaard een cordring.

 

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.