Je pasgeboren baby is heel gevoelig. Daarom is het erg belangrijk je bewust te zijn van de omgeving waarin je baby zich bevindt en dus ook met welke materialen je je baby omringt. Sommige materialen kunnen namelijk (vaak ongemerkt) veel invloed hebben op je baby, maar ook op jou als zwangere en kersverse moeder.

Gifstoffen om ons heen zijn aan de orde van de dag. Hopelijk probeer je ze al zoveel mogelijk te vermijden, in je voeding en met veel frisse lucht. Zeker als gevoelige zwangere is het raadzaam gifstoffen zoveel mogelijk te vermijden. Je lijf hoeft dan niet al die energie te steken in het verwerken van die stoffen, maar kan het aan andere dingen besteden, zoals het vormen van een nieuw mensje!

Een pasgeboren baby is heel gevoelig

Natuurlijk en biologisch

Gelukkig worden er voor babykleding al veel natuurlijke materialen zoals katoen gebruikt en veel minder synthetische stoffen. Echter voor het maken van katoen worden heel veel bestrijdingsmiddelen en chemicaliën gebruikt. Het verbouwen van de katoenplant en het verwerken van de vezels is zelfs één van de meest vervuilende vormen van agrarische landbouw in de wereld! En daar stopt het niet: tijdens het verwerken van de katoenbollen tot kleding, worden ook nog eens een heleboel chemicaliën gebruikt.

Dit heeft een enorm belastende invloed op het milieu, maar ook op jou als consument die alle reststoffen moet verwerken (het is er helaas echt niet na 1 wasje uit!). Er is gelukkig een groeiende vraag naar biologisch katoen, dat wel milieuverantwoorde verwerking heeft van plant tot kleding. Biologisch katoen is van nature sterk vochtopnemend en heeft een luchtdoorlatend vermogen. Het is dus prettig voor zowel jou als je baby.

Wol

Wol is een andere materiaalsoort die erg geschikt is om jezelf en baby mee te omhullen. Wol heeft dan ook een zeer uitzonderlijke werking. Wol is ademend en ventilerend en helpt je om een evenwichtige temperatuur en vochtigheidsgraad te verkrijgen én te behouden.

Wol beschermt niet alleen tegen kou of warmte van buitenaf, maar helpt je lichaam zelf ook om warm te worden of te kunnen koelen. Wol neemt veel (zweet)vocht op zonder vochtig aan te voelen. Het vocht wordt vervolgens weer langzaam aan de lucht afgegeven zodat er geen afkoeling van het lichaam optreedt. Wol ademt en laat 40% lucht door. Als je een kledingstuk van wol draagt, verwarm je jezelf met je eigen lichaamswarmte. Geweldig toch!

Wol is ook nog eens vuilafstotend en het heeft zelfreinigende eigenschappen. Het wolvet dat van nature in de wol zit heeft een helende en verzachtende werking op onze huid en ons lichaam. Het wolvet van het schaap lijkt namelijk veel op ons eigen huidvet. Wol activeert het zelfgenezend vermogen van ons lichaam. Door wollen kleding en dekens te gebruiken heb je minder last van verkoudheid. En er zijn verschillende onderzoeken die aanwijzen dat dierenvachtjes, zoals een schapenvacht, een positief effect hebben op de gezondheid, bijvoorbeeld dat je minder kans hebt om astma en aanverwante aandoeningen te ontwikkelen. Waarschijnlijk bieden microben in dierenvachten kinderen ook bescherming tegen longziekten.

Sommige mensen, bijvoorbeeld vanuit de antroposofische leer, kennen wol en zijde ook nog eens prikkel-reducerende eigenschappen toe. De wol vormt een natuurlijk beschermingslaagje tussen jou en de buitenwereld. En of het niet al geweldig genoeg is: wol is ook nog eens vlamdovend: een geruststellende gedachte.

Bij wol hoef je trouwens niet alleen te denken aan schapen. De vachtjes van onder andere geiten, lama’s, kamelen, jaks en angorakonijnen kunnen ook worden verwerkt tot textiel of in z’n geheel gebruikt worden.

Net als bij katoen worden er vaak helaas ook bij wol tal van chemicaliën gebruikt. Dit om te voorkomen dat er geen teken of andere insecten bij de dieren in de buurt komen, maar ook nadat de wol is afgeschoren, bij het wassen, tijdens het transport en bij de opslag wordt het volgestopt met chemicaliën. Voor biologische wol geldt dat noch de dieren, noch de gewonnen wol met chemische bestrijdingsmiddelen worden bewerkt. Bovendien wordt het welzijn van de dieren in acht genomen en worden ze op een diervriendelijke manier geschoren.

Tijdsrovend en kriebelig?

Veel mensen denken dat wol tijdrovend is om te gebruiken, omdat je het het best met de hand wast. Maar het tegendeel is waar, vooral als je weet  hoe je ermee om moet gaan!

Wol hoef je namelijk echt nauwelijks te wassen. Hoe minder je het wast, hoe mooier het blijft. Af en toe aan de lijn hangen om lekker door te laten waaien is doorgaans voldoende. Een vlekje kun je er gelijk voorzichtig afvegen of eventueel afspoelen, de meeste vlekken stoot de wol af en neemt het niet op! De wol heeft van nature deze vuilafstotende eigenschappen, mede door het wolvet dat het bevat.

Als je een wol-fan bent geworden en genoeg wolwas hebt, kun je af en toe ook een wolwasprogramma laten draaien met je wasmachine. De meeste wasmachines hebben daar tegenwoordig een speciaal programma voor. Een handwasje kan natuurlijk ook nog steeds. Ossengalzeep werkt goed voor wat meer hardnekkige vlekken op wol. En er bestaan ook speciale wolwasmiddelen.

Wol heeft trouwens een zeer lange levensduur. Biologische wol is een heerlijke stof om tegen je huid aan te voelen. Men denkt vaak dat het kriebelt, maar dat ligt aan de soort wol, hoe het geschoren is en hoe het behandeld is. Wollen rompertjes en onderkleding kriebelen helemaal niet en zijn juist fijn voor de huid. Let wel op: wol kan verslavend zijn!

Zijde, bamboe, hennep…

Er zijn natuurlijk nog veel meer natuurlijke materialen die we kunnen noemen, zoals zijde dat ook zeer fijne eigenschappen heeft. Het isoleert goed; is warm in de winter en koel in de zomer. Het is sterk en krachtig, maar tegelijk ook heel zacht voor de erg gevoelige babyhuid. Ook zijde kan goed vocht opnemen en langzaam weer afgeven aan de lucht. Het is vuilafstotend en neemt niet vlug geuren op. In tal van oude en andere culturen, religies en filosofieën wordt zijde geroemd om haar magische, harmoniserende eigenschappen en verborgen krachten.

En al die andere natuurlijke materialen, zoals bamboe en hennep, hebben prettige eigenschappen. Denk aan een absorberend vermogen, ademend en hypoallergeen. Te veel om op te noemen! Het liefst natuurlijk ook deze materialen op een natuurlijke, biologische wijze en fair-trade bewerkt, want dat is duurzamer, eerlijker en minder belastend voor de aarde en zijn bewoners.

Niet een beetje synthetisch soms?

De meeste synthetische materialen zijn niet alleen belastend voor de aarde, maar ze kunnen ook belastend zijn voor jou en je kind. Het dragen van synthetische kleding vergt soms meer van je lichaam dan je doorhebt. Het bevat vaak nog chemische deeltjes (die ook na/door wassen kunnen loskomen) en ademt niet of minder, in tegenstelling tot natuurlijke materialen zoals wol, bamboe en zijde. Je lichaam (vooral bij baby’s oppassen!) kan zijn warmte niet kwijt en ademt belastende deeltjes in. Ook bij het wassen komen steeds kleine chemische deeltjes vrij en stromen met het water mee de zee in. Hartstikke onvriendelijk voor al het zeeleven. Het synthetische spul is misschien goedkoper, maar niet beter voor jou, noch voor je baby, noch voor de aarde. Liever helemaal natuurlijk dus!

Ter afsluiting: cadeau voor je baby!

Als je je baby een groot plezier wil doen, schaf dan een lamsvachtje aan, voor op zijn slaap- of speelplekje! Een natuurlijk lamsvel staat bekend om zijn bijzonder rustgevende uitwerking op kinderen en in veel culturen is een (lams)vachtje dan ook een “absolute must” voor iedere baby. Hij staat bij ons ook op de minimalistische uitzetlijst.

Een vachtje in bed biedt veel comfort voor de baby en helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, je baby kan zichzelf zo makkelijker op temperatuur houden en beter slapen. Sterker nog, je baby wordt ondersteund in zijn weerstand, zoals we hierboven al omschreven en zorgt voor minder kans op allergieën.

De lamsvachten die geschikt zijn voor kleine baby’s om op te slapen en te spelen zijn medicinaal gelooid (zonder chemische stoffen) en geschoren/kortharig. Daar kun je dus op letten bij de aanschaf van zo’n vachtje en dat het diervriendelijk gewonnen is. Het liefst met een milieukeurmerk (Demeter of eco).

Er zijn ook gevilte schapenvachtjes te koop. Hierbij is de vacht op een speciale manier afgeschoren en aan de onderkant met vilt tot een geheel gemaakt. Zo’n vachtje is dus extra diervriendelijk.

Ode aan het schaapje, de zijderups en alle natuurplanten! <3

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.