Hoe voeding je kan helpen bij je zwangerschapswens

Als je een zwangerschapswens hebt zijn er, vooral in voeding, veel dingen die je kan aanpassen om je vruchtbaarheid te verhogen. Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel 30-plussers raken niet binnen 1 jaar zwanger. Het kan moeilijk zijn om vriendinnen om je heen zwanger te zien worden, terwijl het bij jullie nog niet is gelukt. Wat veel vrouwen niet weten is dat je leefstijl van invloed is op je vruchtbaarheid. Het goede nieuws is: je kunt eraan werken om je kansen te verhogen.

Vruchtbaarheid en libido

De kans op bevruchting en de kans op een goede innesteling hangen af van de gezondheid van jou en je partner. Je bent wat je eet. Of beter gezegd: je bent wat je verteert. Dus het voedingspatroon, de leefstijl en de darmgezondheid van jou en je man zijn van invloed op jullie vruchtbaarheid.

Als jij je lichaam de juiste brandstof geeft, dan gaat het doen wat het graag wil doen. Je lichaam wil altijd in balans komen. Als jij je lichaam de juiste voedingstoffen geeft, dan kan je lever goed bezig met ontgiften, je hormonen komen in balans, je bloedsuikerspiegel stabiliseert, de kwaliteit van je eitjes (en bij de man de zaadcellen) verbetert en je libido gaat omhoog.

Gezonde voeding

Er zijn voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan als je zwanger wilt worden en er zijn voedingsmiddelen waarvan het goed is om juist meer te eten. Ook helpt het als je vitamine- en mineralentekorten aanpakt met goede, natuurlijke supplementen.

1 Focus op onbewerkt

Focus vooral op verse onbewerkte voedingsmiddelen. Geniet van wat de natuur ons geeft en wees niet bang voor fruitsuikers. Om op een gemakkelijke manier voldoende groente en fruit binnen te krijgen kun je bijvoorbeeld groene smoothies of sapjes maken. Kies daarbij het liefst voor biologische producten. Je kan er ook een smoothiebowl van maken door er later nog noten, zaden en gedroogd fruit aan toe te voegen.

2 Laat bewerkte voeding staan

Bewerkte voedingsmiddelen: vermijd zoveel mogelijk alles wat uit een fabriek komt. Dat zijn over het algemeen producten die weinig toevoegen aan je gezondheid en vaak eerder schade toebrengen. Ze zetten je immuunsysteem op scherp en zorgen voor ontstekingsreacties waardoor je vruchtbaarheid daalt.

wortels venkel groenten

3 Minder in koffie

Drink liever geen of niet te veel koffie. Koffie is zwaar voor je bijnieren en belemmert de opname van ijzer. Beperk het tot maximaal 1 a 2 kopjes per dag afhankelijk van jouw gewenning en neem het pas ná je ontbijt. Tip! Gebruik cichorei of sariva als goede & gezonde koffievervangers.

4 Geen alcohol

Laat alcohol het liefst helemaal staan. Alcohol vermindert je vruchtbaarheid en verhoogt de kans op een miskraam. Dat geldt ook voor de man; zijn vruchtbaarheid zal er van dalen.

5 Foliumzuur

Foliumzuur: kies voor voeding waar foliumzuur in zit, zoals bladgroenten, asperges, broccoli en spinazie. Daarnaast is het goed om ook nog foliumzuur als supplement bij te slikken. Wel in combinatie met andere vitamine en mineralen zoals B12 en Omega. Begin daar al mee, zodra je een zwangerschapswens hebt. Wat veel vrouwen niet weten is dat je dan wel beter folaat kunt nemen i.p.v. foliumzuur. Foliumzuur moet in ons lichaam nog worden omgezet naar folaat. Dit proces verloopt erg traag en inefficiënt. Daarom is het beter om folaat te nemen.

Tip! Bekijk deze video over invloed van voeding op de vruchtbaarheid of beluister het interview met orthomuleculair arts Sanne Knijn.

6 Vitamine & mineralen status en darmflora

Verder is het belangrijk dat je vitamine- en mineralenstatus op peil zijn en dat je darmflora in orde is. Heb je op dit moment hormonale- of spijsverteringsklachten, dan is de kans groot dat je tekorten hebt en je niet in balans bent. Het is belangrijk om voor een zwangerschap dit al op orde te krijgen, zodat je je vruchtbaarheid verhoogt, maar ook de kans op een gezonde zwangerschap met weinig kwaaltjes vergroot. Okinawa Mineralen brengen je veel goede mineralen en veel zwangeren zweren hierbij. Het is raadzaam om je vitaminen en mineralen te testen maar ook je vetzuren balans via een goede voedingsdeskundige zoals bijvoorbeeld een goede orthomoleculaire arts. Je bent wat je verteert, dus zorg dat je darmflora op orde is!

Het verminderen van koolhydraten en zuivel en vermeerderen van gezonde vetten en eiwitten, groenten en fruit kan al heel veel doen met je gezondheid.

7 Probiotica

Probiotica zijn bacteriën in je darmen die een positief effect hebben op je darmflora. Deze goede bacteriën in jouw darmen zorgen voor onder andere een betere opname van voedingstoffen en voor de juiste zuurgraad in je darmen. Door goede probiotica te nemen help je dus je darmflora te herstellen of op peil te houden. Als je al een gezonde ontlasting hebt, is probiotica niet perse nodig.

Ook een goede detox kan helpen om je systeem een boost te geven en te ontgiften. Een veilige en effectieve manier om jouw vruchtbaarheid te vergroten is om castorpacking te maken of in te nemen in de ochtend. Hiermee stimuleer je belangrijke ontgiftingssystemen in het lichaam, waaronder het lymfestelsel en de lever stimuleert. Bovendien stimuleert het een gezonde bloedsomloop.

 

Hulp bij zwangerschapswens

Als je al lang(er) loopt met een zwangerschapswens, dan kan je ook professionele hulp erbij vragen. Dit artikel schreven we samen met Kelly ten Velde. Zij heeft een Fertility Boost Online cursus voor vrouwen met een zwangerschapswens. Dit is een combinatie van persoonlijk suppletieadvies (afgestemd op jouw situatie) met online modules waarin 8 weken lang praktische tips en opdrachten worden gedeeld om je leefstijl aan te passen en je vruchtbaarheid te verhogen. In deze cursus is er ruimte om nog diepgaandere adviezen te krijgen op verschillende vlakken en om er stapsgewijs op een praktische manier mee aan de slag te gaan, zodat je niet terugvalt in oude gewoontes. Er wordt naast voeding ook aandacht besteed aan onder andere mindset, stress, tips voor de man, je cyclus en hormoonverstorende stoffen. Bekijk ook onze lijst met bewuste geboortewerkers voor meer specialisten bij jou in de buurt.

gezond eten smoothie

Volg Kelly ten Velde van Holistisch Gezond op Instagram.

Benieuwd naar nog meer tips om natuurlijk zwanger te worden? Lees ze hier!

Kelly ten Velde

Kelly Ten Velde is orthomoleculair therapeut & holistisch health coach.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.