Luieruitslag, hoe kun je dit behandelen?

Het beste is uiteraard voorkomen maar als je dit leest is het waarschijnlijk al zover: je baby heeft rode en/of geírriteerde billetjes. Wij geven natuurlijke tips om die lieve babybillen te verzorgen (en om luieruitslag te voorkomen) om ze zo snel mogelijk weer zacht te maken!

Die lieve babybilletjes hebben het met weinig licht en lucht best zwaar te verduren. Daarnaast irriteren de zure stofjes in de urine en ontlasting van je baby de huid nog extra. Bij doorkomende tandjes, koorts of voedselovergevoeligheden zie je ook vaak dat reacties groter zijn. We geven hier tips om de rode billetjes op een natuurlijke wijze te behandelen en de weerstand te vergroten. Ook als er witte puntjes op de rode bultjes komen dan heeft je baby mogelijk een schimmelinfectie (spruw) en kunnen onderstaande tips helpen. Mocht het na een paar weken nog niet over zijn, raadpleeg dan een (homeopatisch) arts.

Luieruitslag natuurlijk behandelen

Puur reinigen

Welke doekjes gebruik je om schoon te maken? In veel natte doekjes zitten synthetische en irriterende bestanddelen. Kies voor zo puur mogelijk schoonmaken. Gebruik geen doekjes met alcohol, deze kunnen juist voor extra irritatie zorgen.

Gebruik bij het verschonen het liefst een zacht washandje of wasbare billendoekjes, lauw water en eventueel een scheutje appelazijn. Ook watten of wattenschijfjes (van bio-katoen) met wat (amandel) olie werkt goed. Wees voorzichtig met etherische olien bij babies. Met mate kan kamille en lavendelolie fijn zijn. Het werkt reinigend en ontspannend. Ook reinigen met olijfolie en kalkwater is een fijne en natuurlijke manier.

Shampoo en zeep heeft je baby helemaal niet nodig en belast de huid alleen maar overbodig. In bad is lauw, warm water vaak genoeg. Je kunt er eventueel wat kamille-kruiden indoen, een biologische plantaardige olie geschikt voor je baby, wat witte klei of appelazijn. Gebruik verder geen overbodige shampoos, zepen of bodylotions.

Na het wassen

Als je baby lekker schoon is kun je verschillende dingen op de billen doen apart van elkaar en dit afwisselen.

Witte klei-poeder

Witte klei-poeder (of andere zachte kleipoeder/leem) is het handigste om met een strooibus op de billetjes aan te brengen​. De mineralen helpen de huid te herstellen en zuren uit urine en ontlasting te neutraliseren. ​Ook neemt het overtollig vocht op. Erg fijn om tussen de verschoningen door te gebruiken. Dit is het natuurlijke alternatief voor talkpoeder (die meestal parfum bevat en daarmee voor extra irritatie kan zorgen).

genezend baby billetjes
Heilwol

Heilwol

Heilwol is gekaarde schapenwol, waar van nature lanoline (wolvet) in zit. Bij luieruitslag leg je een plukje wol tussen de billetjes en de luier wat zorgt voor een luchtlaagje waardoor de gekwetste huid de ruimte krijgt om te helen. Ook zorgt het ervoor dat de urine niet meer tegen de billetjes aankomt. Bovendien ondersteunt de lanoline het natuurlijke herstelproces van de huid.

Calendula (goudsbloem)

Goudsbloem is ontsmettend en bestrijdt bacteriën. Bovendien is het schimmelwerend en heeft het een ontstekingsremmende werking. Het wordt veel gebruikt bij het herstellen van de huid en bij luieruitslag. Er zijn fijne natuurlijke zalven verkrijgbaar zoals wolvet met calendula of goudsbloemolie en je kunt ook losse calendula blaadjes kopen en samen met kamille in een badje doen.

kruiden zwanger kamille calendula framboosblad
Verse kruiden

Kamille

Kamille is onder andere verzachtend, ontsteking werend, ontsmettend en vermindert jeuk. Ook bevordert het de vorming van een nieuwe huidlaag over een wond. Bij luieruitslag kun je kamille als spoeling of in bad gebruiken. Wees met je baby voorzichtig om kamilleolie direct op de huid smeren. Je kunt beter van gedroogde kamille en heet water een aftreksel (thee) maken en daarmee de huid deppen als het is afgekoeld of dit in een badje doen. Hier lees je wat je nog meer met kamille kan doen.

Aloe vera

In het sap van de Aloë Vera plant zitten veel actieve bestanddelen die de genezing van luieruitslag bevorderen. Er zitten ontstekingsremmende stoffen in en bestanddelen die als plaatselijke pijnstiller werken en het branderige gevoel weghalen. Bovendien verlicht het jeuk en bevorderen deze stoffen de genezing van de huid, doordat ze de bloedvaten verwijden en de bloedtoevoer stimuleren. Het sap van de Aloë Vera krijg je door wat bladeren van de plant af te snijden en dan het druppelende sap bij elkaar te verzamelen.

Moedermelk

Moedermelk is een gouden goedje en bevat vele gezonde stoffen. Je kan het ook uitwendig gebruiken bij bijvoorbeeld ontstoken oogjes of ..luieruitslag! Met wat (gekolfde) melk kun je de billen van je baby deppen tijdens het verschonen en aan de lucht laten drogen. Ook kun je wat  moedermelk door het badwater doen.

borstvoeding
Moedermelk

Babyzink spray

Smeer alsjeblieft géén zinkzalf op de billen, omdat je met een reguliere zinkzalf de huid dicht smeert en er meestal overbodige bestanddelen in zitten die schadelijk kunnen zijn. Wel kun je de babyzink spray gebruiken. Deze trekt direct diep de huid in, is 100% natuurlijk en helpt de weerstand verhogen.

Sheabutter, lanoline, bijenwas en ander puur vet

Smeer liever geen vaseline (synthetisch product afkomstig van petroleum/aardolie) op je babies huid, maar kies voor een 100% natuurlijk product zoals lanoline, sheabutter, kokosolie, cacaoboter of een mix hiervan. Deze werken verzorgend en herstellend voor babies billen.

 

Luieruitslag voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan oplossen, dus geven we hier nog wat extra tips om het te voorkomen. En uiteraard kan de verzorging zoals hierboven beschreven ook helpen om te voorkomen.

Blote billetjes

Het is super goed om je baby met blote billetjes te laten rondkruipen. Als het kouder is kan je je baby babylegs (beenwarmertjes) om doen om zijn beentjes warm te houden en zijn knietjes te beschermen. ​Je ziet dan ook dat de babies van ouders die BZC (baby-zindelijkheids-communicatie) toepassen geen tot nauwelijks last hebben van luieruitslag. BZC is een methode om een kindje te leren plassen en ontlasten op een potje vanaf het prille begin, gebaseerd op observatie en aanvoelen (zoals in veel Aziatische, Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen toegepast)​. Je baby plast dus al vanaf het begin op een potje en draagt tussendoor vaak een hydrofiele doek. Je kunt hier zover gaan als je zelf wilt en kan.

Wasbare of ecologische luiers

Wasbare luiers zijn over het algemeen meer ademend dan reguliere wegwerpluiers. Bovendien kun je ze vaker vervangen, zonder dit in je portemonnee te voelen. In reguliere luiers zitten daarnaast vaak schadelijke of irriterende stoffen. ​

Wanneer je voor wasbare luiers kiest, ​speelt ook het wasmiddel een belangrijke rol. Gebruik liefst geen synthetische wasmiddelen en ga voor een biologisch product met extra enzymen.

Er zijn ook goede (ecologische) wegwerpluiers op de markt zonder irriterende en schadelijke stoffen, zoals Naty, BamboNature en Ecoboom. Doe je baby een lol en kies in ieder geval voor een goede luier. De schadelijke stofjes in reguliere luiers zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar worden ook in verband gebracht met gezondheidsklachten.

Voeding

Ook bij een baby begint de gezondheid in de darmen. Als deze niet goed werken zal zijn weerstand lager zijn en er eerder luieruitslag ontstaan. Daarom zie je ook vaak eerder rode billetjes bij ziekte of doorkomende tandjes. Kijk dus hoe het met je baby gaat en waar je zijn darmen en zo zijn weerstand nog meer kan ondersteunen. Bijvoorbeeld met Probiotica voor je Baby. Weerstand begint in de darmen!

Heb je een opmerking, een vraag of een gouden (natuurlijke) tip? We horen het graag!

natuurlijk baby

 

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.