Als zwanger worden niet lukt of langer op zich laat wachten, dan zijn er manieren om de natuur een handje te helpen. In dit artikel noemen we een aantal tips die jou hopelijk op weg kunnen helpen naar meer vruchtbaarheid.

Zo help je de natuur (op een natuurlijke manier) een handje

Als je de wens hebt en/of samen met je partner besluit om een kindje te willen, dan verwelkom je het idee een baby op de wereld te brengen. Je geeft gehoor aan je gekoesterde kinderwens. Beelden van een lief, klein, zacht babietje dat helemaal van jullie twee samen is, komen waarschijnlijk naar boven. En fantasieën over een kind dat jullie zullen begeleiden en laten opgroeien tot de persoon die hij of zij is.

Dat besluit is een magisch moment. In eerste instantie zullen jullie waarschijnlijk tussen de lakens kruipen wanneer jullie zin hebben om een baby te maken, maar als na een paar maanden nog steeds geen tweede streepje op die zwangerschapstest verschijnt, ga je je afvragen waarom je elke keer weer ongesteld wordt. Mogelijk pak je er nu de agenda bij en bereken je je cyclus. Je duikt wellicht wat extra – vooral op je vruchtbare dagen- samen het bed in. En wat als de maanden weer voorbij gaan zonder dat jullie je hebben vermenigvuldigd? Je begint nu misschien wel een beetje ongeduldig te worden. Wat kun je doen als zwanger worden niet lukt en er geen specifieke oorzaak gevonden wordt? Of als het al vaker een miskraam hebt gehad? Met deze natuurlijke tips verbreed je, je kansen op een vruchtbare zwangerschap.

Eet gezond en gevarieerd

Dat betekent écht gezond; een gevarieerd eetpatroon met veel groente en fruit, het liefst biologisch & puur – zeker als je ook zuivel, vis en vlees eet. Ieder lichaam heeft een ander dieet nodig en hopelijk weet jij al waar jij het beste op gaat. Heb je gezondheidsklachten? Dan zijn deze heel vaak op te lossen door een ander voedselpatroon en het aanvullen van bepaalde vitaminen en mineralen. Schakel een expert in om jouw gezondheid op peil te houden, zoals een orthomoleculair therapeut of darmflora specialist. Een gezond eetpatroon is niet alleen goed voor je baby in spé, maar heeft ook een positief effect op je ovulatie.

Daarnaast kun je (actief) foliumzuur slikken (al vanaf ongeveer 2 maanden voordat je weet dat je zwanger wilt worden). Dit kun je onbeperkt blijven slikken, ook al duurt het een jaar of langer voor je zwanger bent. Wel altijd in combinatie met vitamine b voor optimale opname of een natuurlijke multi en extra omega, magnesium, calcium en ijzer. Over het belang van Visolie/omega3 tijdens de zwangerschap lees je hier.

Maar test vooraal waar jouw tekorten liggen voordat je klakkeloos gaat slikken. En begin te checken met een goed darm onderzoek als je gezondheidsklachten hebt, want als je darmen niet goed werken, worden vitaminen en mineralen ook niet goed opgenomen. Je bent wat je verteert.

Ook kan het raadzaam zijn om probiotica te nemen om je darmflora optimaal gezond te maken. Je kunt hiermee doorgaan in de eerste twee trimesters van je zwangerschap. Okinawa Mineralen zijn ook een goede om in te nemen. Veel zwangeren zweren hierbij.

Lees hier meer voedingstips om je vruchtbaarheid te verhogen.

yoga tijdens zwangerschap

Je gewicht en hormonen

Als je te zwaar bent, of te dun, dan kan dat een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. Je hormoonhuishouding is dan vaak verstoord. Probeer te zorgen voor een gezond gewicht, zodat je lichaam klaar is om die baby te laten groeien. Sporten is goed voor je, en mag zeker als je zwanger probeert te worden of zwanger bent, maar sla daar niet in door. Luister altijd naar je lichaam, put jezelf niet compleet uit en stop als je klachten krijgt. Een tinctuur voor hormoonbalans kan je er ook bij helpen.

Ook(hormoon) yoga kan je enorm ondersteunen om je hormonen weer in balans te krijgen en draagt bij aan het natuurlijke evenwicht in je lichaam, zowel mentaal, emotioneel als lichamelijk.

Ook het binnen krijgen van voldoende indium draagt bij aan een hormoonsysteem in balans. Het zorgt voor de regulatie van je HPA-as en dat de opname van chroom sterkt wordt verhoogt in diverse organen. Zowel chroom als zink zijn essentieel voor een goede werking van het hormoon insuline. Een hormoonsysteem dat in balans is, is 1 van de factoren die bijdraagt aan het zwanger kunnen worden. Insuline wordt tijdens de zwangerschap, indien voldoende op voorraad, omgezet naar het hormoon relaxine dus het is ook alvast een goede voorbereiding.

Water

Drink voldoende water. Zodra je lichaam het signaal krijgt dat het voldoende gehydrateerd is, zal het ontspannen en de stressrespons uitschakelen. De hoeveelheid cortisol (het stofje dat je lichaam afgeeft bij stress) neemt af, waardoor het zwangerschapshormoon progesteron kan toenemen. En dat is weer nodig om zwanger te worden. Bovendien bevat water veel mineralen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Acupunctuur

Heb je wel eens aan acupunctuur gedacht? Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze waarbij hele dunne naaldjes op bepaalde punten in je lichaam worden geprikt. Hiermee kun je bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren. In dit geval wil je natuurlijk zwanger worden en dus worden vruchtbaarheidsproblemen aangepakt, stress verminderd en de bloedtoevoer naar de voortplantingsorganen verhoogd. En dat kun je allemaal met acupunctuur voor elkaar krijgen. Deze geneeswijze is bewezen effectief en heeft al veel vrouwen geholpen weer in balans te komen en daarmee zwanger te raken. Ook Shiatsu (massage) kan bijdragen en is nog eens heerlijk ook.

Castorolie pakking

Een castorolie pakking wordt veel ingezet bij een kinderwens. Door een castorolie pakking te doen beweeg je de energie in je onderbuik. Dit is ook fijn bij het verminderen van menstruatiekrampen en zeker behulpzaam bij een kinderwens. De pakking helpt namelijk om blokkades die in je onderbuik zitten op te lossen. Lees hier hoe de castorolie-pakking te gebruiken en hoe dit in combinatie met acupunctuur ingezet kan worden.

Kruiden

Er zijn kruiden die van oudsher bekend staan om de vruchtbaarheid te verhogen. Rode klaver, brandnetel en frambozenblad zijn de favoriete kruiden om de natuur een handje te helpen. Ook valse eenhoorn wortel, maar die is best moeilijk te vinden.

Lunaception

Wist je dat ovulatie beïnvloed wordt door licht? Laat een lampje aan in je slaapkamer gedurende drie nachten ongeveer in het midden van je menstruatiecyclus; alle andere nachten houdt je je slaapkamer helemaal in het donker. De eisprong zal plaatsvinden wanneer het licht is. Dus ga lekker vrijen gedurende die drie lichte dagen als je zwanger wil worden. Deze methode werkt ook goed met het gebruik van bovengenoemde kruiden.

BPA

Je hebt vast weleens van BPA gehoord (bisfenol A). Een hormoonverstorende stof die in sommige soorten plastic zit. Wat het doet? Het verstoort je hormoonsysteem, brengt schade toe aan de ontwikkeling van eicellen waardoor zwanger worden minder snel lukt en verhoogt de kans op een miskraam. En dat is het natuurlijk laatste dat je wil. Zorg er daarom altijd voor dat het plastic dat je in de keuken gebruikt (denk aan borden, bekers, bakjes, maar ook je waterkoker etc.) BPA-vrij is, maar liever speel je helemaal op safe en kies je voor materialen als glas of roestvrij staal. Er zijn nog veel meer (chemische)stofjes die invloed kunnen hebben op je hormonen. Probeer zoveel mogelijk stofjes te vermijden die bekend staan als mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Van veel stofjes is nog te weinig bekend over de eventuele schadelijkheid.

Zwaartekracht

In films ziet het er wat gek uit; na het vrijen gaat zij een kwartier met haar benen in de lucht liggen. Maar dat blijkt wel hartstikke effectief, volgens vele ervaringen. Beter nog leg je een kussentje onder je billen, kantel je je bekken een beetje richting het plafond, gooi je je benen omhoog en timen maar. Laat de zwaartekracht de natuur maar een handje helpen.

Ochtendseks

Heb je een babywens dan is de beste tijd om seks te hebben volgens Zwitserse onderzoekers 07.30 uur in de ochtend. De concentratie cellen met een normale structuur zouden dan het grootst zijn, waardoor de kans op een bevruchting het hoogst is.

Als jullie vrijen in de missionarishouding of doggy style is de kans het grootst dat die zaadcellen ook daadwerkelijk bij jouw eicellen aankomen, wordt gezegd. We weten natuurlijk niet helemaal zeker, maar baat het niet dan schaadt het niet ;-P.

Win-win

Ook een vrouwelijk orgasme kan die zaadcellen een handje helpen de juiste kant op te zwemmen. Door een orgasme trekt de baarmoeder namelijk samen. Als jullie tegelijkertijd een hoogtepunt hebben dan trekt jouw baarmoeder de zaadcellen als het ware omhoog. Lijkt ons een win-win!

Emotioneel

Hoe gaat het emotioneel gezien met je? Zit je lekker in je vel? Als er disbalans is in je ‘geluksstaat’  kan het zijn dat je lichaam hier een boodschap wil uitzenden en daarom niet zwanger wordt. Vraag jezelf af wat de boodschap kan zijn en mogelijk kan het praten of werken met een therapeut je helpen om je te ondersteunen en je te brengen naar een meer gelukkige en/of receptieve staat van zijn. Mediteren en yoga zijn ook vormen die je erg kunnen begeleiden om dit stuk vrij te maken.

Lente

Er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen in de lente vruchtbaarder zijn. Net als de meeste andere dieren in ons dierenrijk. Ook in de wintermaanden schijnt sperma van betere kwaliteit te zijn dan in de zomer en herfst. Dus laten we zeggen, maak er gebruik van ;-).

Maansteen en andere edelstenen

Er zijn stenen en kristallen die de vruchtbaarheid stimuleren. Maansteen bijvoorbeeld staat er om bekend dat het vruchtbaarheid bevordert en het ondersteunt bij de hormoonhuishouding. Het is een ondersteunende steen om zwanger te worden, tijdens de zwangerschap en in de kraamtijd. Ook seleniet en mosagaat hebben bijzonder goede uitwerkingen op de vruchtbaarheid.

Fertiliteitsmassage

Een fertiliteitsmassage is zeer goed voor een gezonde conditie van de baarmoeder. Doordat de massage de doorbloeding van de baarmoeder verbetert, zorgt het voor meer verse bloedtoevoer, waardoor de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies beter wordt. Dit bevordert de bevruchting en zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich beter kan nestelen.

hanger met maansteen ondersteunend tijdens zwangerschap

Bereid je voor

Het helpt veel vrouwen om bewust stil te staan bij de komst van een nieuwe ziel. Om het nieuwe zieltje welkom te heten kun je proberen ermee contact te maken en het te vragen om bij jullie te komen. Je kunt er op jouw manier een vorm aan geven, door bijvoorbeeld een altaar te maken met foto’s en wensen voor de komst van de baby.

Ook kunnen er emotionele blokkades zijn die jou weerhouden om zwanger te worden. Zoek vrouwen die je vertrouwt om hier over te delen en te praten. Een fijne therapeute of deel je emoties rondom dit thema in vrouwencirkels. Heling ligt vaak in delen.

Neem rust

Het kan ontzettend frustrerend, verdrietig en stressvol zijn als je iedere maand weer ongesteld wordt. Elke maand wordt je weer keihard geconfronteerd met het feit dat er nog steeds geen baby’tje in je buik groeit. Hoe moeilijk het ook is, probeer er niet teveel druk op te leggen maar ontspan. Want een gestresst lichaam is niet de meest optimale situatie om een babyhuisje te worden. Bekijk waar jij blij van wordt en van kunt ontspannen. Ga bijvoorbeeld elke week een lekker stuk wandelen langs het strand, doe wat vaker aan yoga, geniet in bad van een goed boek of probeer te mediteren.

Blijf vertrouwen hebben

Blijf vooral hoop en vertrouwen houden. Onthoud dat ruim 80% van de stellen binnen een jaar zwanger is. Na twee jaar is 90% zwanger. En ben je ouder dan 35 jaar? Dan kan het ook allemaal wat langer duren. Blijf jezelf afvragen wat je nog kan doen om jouw lichaam gezonder, relaxter en blijer te maken. Ken je de website Kinderwensbloggers al? Hier vind je vrouwen met een kinderwens en heb je de mogelijkheid hierover te delen als je daar behoefte aan hebt. Ook het boek: InNESTeling, zwanger worden en blijven van Rika Luca is een aanrader.

wens zwanger worden

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.