Petitie 21e-Eeuws Verlof: langer (betaald) verlof en gelijkheid

Heb jij de petitie van het 21-Eeuws Verlof al getekend? Het Buikencollectief nam onlangs het initiatief om deze petitie te starten en is ondertussen al meer dan 15.000 keer ondertekend. Samen met ruim 50 ambassadeurs waaronder Dalalou, vinden zij dat het verlof niet alleen langer en beter betaald worden, maar ook gelijk getrokken moet worden voor alle ouders. Het idee is dat er verlofregelingen komen die meer passen bij deze tijd, zoals in veel buurlanden (Finland en Zweden bijvoorbeeld) waar het al veel beter geregeld is.

Wat houdt de petitie 21ste eeuw verlof precies in?

  • Gelijke rechten op verlof voor beide ouders na de geboorte van hun kind.
  • Beiden een financiële vergoeding in deze weken (160 dagen betaald ouderschapsverlof).
  • Langer recht op betaald ouderschapsverlof.
  • De zes weken zwangerschapsverlof blijft, maar staat los van die 160 dagen ouderschapsverlof.
  • Als een kind een ouder of verzorger heeft, heeft deze persoon recht op 230 dagen geboorteverlof. Bij meer dan twee verzorgers, kunnen de moeder/geboorteouder en een eventuele andere ouder beiden 63 dagen ouderschapsverlof overdragen aan een andere verzorger van het kind.
  • Opheffen van onderscheid tussen bevallingsverlof en (aanvullend) geboorteverlof voor partners, zodat er sprake is van een uniform ouderschapsverlof met gelijke voorwaarden voor alle ouders.
  • Toekenning van gelijke verlofrechten aan ZZP’ers en andere ondernemers, deels te financieren vanuit sociale premies.
  • Recht op verlof na een miskraam en stilgeboorte voor 24 weken.
  • Verlengen van de Werkurenwet om zwangere vrouwen meer recht te geven op werkpauze.
  • Ouders moeten daarbij achttien dagen tegelijkertijd betaald verlof kunnen opnemen. Ze kunnen dit opnemen voordat hun kind twee jaar oud wordt.

Waarom het geboorteverlof anders moet

Betaald ouderschapsverlof

Als moeders nu een baby krijgen, hebben ze op dit moment recht op 26 weken ouderschapsverlof: negen betaald in het eerste levensjaar van het kind (70% van het salaris), en zeventien onbetaald. Dat betekent dat het inkomen van een kersverse Nederlandse moeder met maar liefst 46% daalt. Het inkomen van de vader daalt niet.

Gelijke rechten op verlof voor beide ouders na de geboorte van hun kind.

Voor mannen is er niet echt een goede verlofregeling na de geboorte: ze kunnen wel vrij nemen, maar krijgen veel minder betaald dan het normale salaris. Hierdoor zie je dat partners wel graag verlof willen opnemen om tijd door te brengen met hun baby of kind, maar dat niet kunnen om financiële redenen.

De regeling zoals-ie nu is, heeft effect op de kansengelijkheid en inkomensgelijkheid. Door dit niet aan te pakken, houden we dat in stand. In andere landen is het anders geregeld. In bijvoorbeeld Finland is het ouderschapsverlof voor alle ouders gelijk na de geboorte van hun kind. Voor het bevorderen van de hechting tussen vader en kind en voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt is het ook belangrijk dat vaders langer verlof krijgen.

Het Finse kabinet keurde onlangs onder leiding van premier Sanna Marin een nieuw ouderschapsverlofstelsel goed: 160 dagen betaald verlof per ouder na de geboorte van een kind. Dat komt neer op ongeveer 8 maanden, op basis van een werkweek van 5 dagen. Het idee is dat ouders zo afwisselend voor hun jonge kind kunnen zorgen.

Het eerste jaar wordt een belangrijke basis gelegd voor de hechting tussen jou en je kind.

Daarbij is belangrijk dat beide ouders de keuze hebben om tijd te kunnen doorbrengen met hun jonge kinderen zonder zich zorgen te hoeven maken over hun werk. Ook de recente onderzoeken waaruit blijkt dat babies in het eerste jaar meer stress ervaren bij de kinderopvang ten opzichte van thuis is een factor die meespeelt hierin. Om beter bij de behoeftes van jonge babies te kunnen aansluiten, is een langer verlof nodig; de kinderopvang is hiervoor ontoereikend. In het eerste jaar wordt een belangrijke basis gelegd voor de hechting tussen jou en je kind.

Verlof na een miskraam of stilgeboorte

In Nederland heb je nog geen recht op verlof na een miskraam of stilgeboorte vòòr de 24 weken. Als moeder kun je je natuurlijk ziek melden, maar dit is vaak niet voldoende. Vaders melden zich niet zo snel ziek, terwijl er vaak wel behoefte is om tijd te nemen voor rouw. De impact van zo’n gebeurtenis kan groot zijn voor beide ouders. Op veel plekken in de wereld is dit verlof al wel geregeld, zoals in Nieuw-Zeeland. Daar kun je als ouder bij een miskraam of stilgeboorte vòòr de 24 weken ook al verlof krijgen. Met de petitie willen we zorgen dat beide ouders 5 dagen verlof krijgen bij een miskraam tot 16 weken, en bij doodgeboorte tussen de 16 en 24 weken 40 dagen verlof per ouder.

Lees hier over een miskraam koesteren.

Ziek melden en meer rust bij zwangerschapsklachten

Acht op de tien vrouwen die zwanger zijn, krijgen in het eerste trimester te maken met zwangerschapsklachten zoals misselijkheid en vermoeidheid. Zwanger zijn is een grote fysieke en mentale prestatie en toch wordt er verwacht dat ze op volle kracht doorwerken. Een van de andere eisen uit de petitie is dat vrouwen tijdens de zwangerschap meer tijd zouden moeten hebben om te rusten op het werk. Nu durven veel vrouwen dit namelijk vaak niet te vragen aan hun werkgever, omdat ze het gevoel hebben te falen. Als de eis er komt, wordt de stap om hulp te vragen kleiner. Het doel is om de pauzes een kwart van de dag te laten duren, in plaats van zoals nu een achtste van de werkdag.

Lees hier 8 tips voor een ontspannen zwangerschapsverlof.

Gelijke rechten voor vrouwen, mannen, alleenstaanden, ondernemers…

Je kunt als stel een kindje hebben gekregen, of er bewust of ongewenst in je eentje voorstaan als moeder. Gezinnen zijn er in alle vormen en maten. Je kan een werkgever hebben of zzp’er zijn. Voor iedereen gelijke rechten voor het verlof is waar het Buikencollectief voor pleit.

Teken jij net als Dalalou deze belangrijke petitie?

petitie 21ste eeuw verlof

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.