De meeste zwangere vrouwen willen aanvullen met supplementen. Dit is in deze huidige maatschappij meestal ook nodig. Toch zijn niet alle supplementen goed of zelfs geheel veilig om te nemen. In dit artikel vertelt orthomoleculair voedingsdeskundige en auteur Sanne Knijn waar je op moet letten als je wilt aanvullen met een multivitamine tijdens de zwangerschap.

Wat is een multivitamine?

Een multivitamine is een supplement dat verschillende vitamines en mineralen combineert in één tablet, capsule of poeder. Een multivitamine kan worden gebruikt om tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen en zo het lichaam te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen.

Een multivitamine dient altijd als aanvulling op een gezond eetpatroon te zijn. Het is nooit een vervanging van gezonde voeding.

Samenvatting: met een multivitamine krijg je extra vitamines en mineralen binnen.

suplementen

Waarom je een multivitamine nodig hebt

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je voeding en gezondheid. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ontwikkeling van de baby in je buik.

Helaas halen we niet alle voedingsstoffen die we nodig hebben uit onze voeding. Dit is het gevolg van verarmde landbouw waarbij de grond uitgeput is, en onze voeding soms gemanipuleerd en vaak te vroeg wordt geoogst.

Een multivitamine is een waardevolle toevoeging op je eetpatroon.

Een multivitamine is een waardevolle toevoeging op je eetpatroon, omdat het eventuele (dreigende) tekorten kan verhelpen. Daarnaast krijgen jullie beide lichamen extra voedingsstoffen die direct naar jullie ontwikkeling gaan.

Samenvatting: een multivitamine is een gewenste aanvulling op een gezond eetpatroon.

multivitaminen op een rij

Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische multivitamine?

Er bestaan grofweg 2 soorten supplementen. In de volksmond noemen we ze:

  • Natuurlijke supplementen
  • Synthetische supplementen

Hoewel de natuurlijke supplementen vaak niet echt natuurlijk zijn (want ze groeien niet aan een boom), gaat de voorkeur uit naar deze supplementen. De voedingsstoffen in dergelijke supplementen zijn namelijk natuur-identiek. Ze lijken qua samenstelling op de natuurlijk en goed opneembare voedingsstoffen en verschillen qua moleculaire samenstelling van de synthetische.

Het lichaam herkent de natuur-identieke moleculen, waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen. 

Synthetische voedingsstoffen hebben een andere moleculaire samenstelling, waardoor het lichaam dit niet goed kan opnemen. Het lichaam probeert met allerlei stofwisselingsprocessen de stoffen om te zetten naar een goed opneembare variant. Vaak lukt dit niet, met voor velen een tegenvallend resultaat.

Samenvatting: het is belangrijk om een multivitamine met natuur-identieke voedingsstoffen te gebruiken.

glas met capsules multivitamine

Wanneer is een multivitamine goed?

Een multivitamine is goed als er goed opneembare vitaminen en mineralen in zitten. Vaak staat op het etiket dat het om de volgende stoffen gaat:

  • Biologisch actieve B-vitamines*
  • Organisch gebonden mineralen

*Dit betekent dat je lever het niet meer hoeft om te zetten naar biologisch actief. Het kan dus direct worden opgenomen in de cellen.

Verder heeft een goede multivitamine ten minste 400 microgram folaat nodig. Folaat is de biologisch actieve vorm van foliumzuur.

De voorkeur gaat uit naar een tablet of capsule waar zo min mogelijk toevoegingen in zitten. Hoe korter de ingrediëntenlijst is, hoe beter het supplement. Vaak betekent dit namelijk dat het supplement zuiverder is. Een poeder heeft smaak- en zoetstoffen dus dit is alleen een optie als het je echt niet lukt om een multivitamine door te slikken.

Omega 3-vetzuren (visolie, krillolie of algenolie) kun je het beste los gebruiken. Omega 3-vetzuren wil je namelijk ook zo schoon mogelijk gebruiken. Als het langdurig met allerlei andere voedingstoffen in aanraking komt, is de kans groot dat de omega 3-vetzuren gaan oxideren. Een goede multivitamine bevat dus geen omega 3-vetzuren of andere oliën.

Samenvatting: een goede multivitamine bevat goed opneembare vitamines en mineralen, en zo min mogelijk additieven.

TOP 10 checklist goede multivitamine

  1. De B-vitamines zijn biologisch actief en zijn op elkaar afgestemd
  2. Er zit ten minste 400mcg folaat (biologische actief foliumzuur)
  3. Er zitten geen oliën in zoals visolie
  4. Het is een samenstelling van zowel vitaminen als mineralen
  5. FOS en inuline is bonus! (Dit is goed voor de darmen)
  6. Er zitten zo min mogelijk hulpstoffen (additieven of E-nummers) in
  7. Het bevat geen kleurstoffen, zoals titaniumdioxide en ijzerrood
  8. Het bevat geen zoetstoffen en smaakstoffen
  9. De mineraalverbindingen zijn organisch
  10. Het bevat betacaroteen in plaats van vitamine A

Samenvatting: met deze checklist kun je zelf jureren in een (online) winkel.

 16,99 18,99
 25,95 44,30
Aanbieding!
Oorspronkelijke prijs was: € 25,95.Huidige prijs is: € 23,95.
 21,95 40,90
 39,00 65,00
 7,50 16,50
 9,99 19,99
 33,00 60,00

Waarschuwing & tips voor het slikken van multivitaminen

Een multivitamine is een hele mooie aanvulling op een gezond eetpatroon. Toch blijkt alleen een multivitamine onvoldoende te zijn voor een gezonde zwangerschap. 

Hierna volgen nog 3 adviezen waarmee je voor jezelf een nog betere keuze kan maken als het gaat om suppletiegebruik.

  1. Foliumzuur is het eerste geadviseerde voedingsstof dat wordt aangeraden te nemen als je zwanger bent of wilt worden. Hier is een waarschuwing op zijn plaats, omdat foliumzuur synthetisch is. Vanaf een dagelijkse dosis van 220 microgram kan dit schade aanrichten aan het methyleringsproces en DNA overdracht. Daarnaast is het niet verstandig om folaat (of foliumzuur) als los voedingsstof te slikken. Folaat werkt namelijk samen met B12. Dit betekent dat vrouwen die langdurig folaat/foliumzuur slikken een verlaagd B12 hebben in hun bloed. Een tekort aan vitamine B12 is gelinkt aan allerlei gezondheidsklachten en ook aan miskramen.
  2. Vitamine A kan ook schadelijk zijn voor je baby als je hiervan te veel neemt. Je doet er goed aan om altijd te kiezen voor bètacaroteen waarmee je lichaam zelf vitamine A kan aanmaken. Uit 12 milligram bètacaroteen maakt je lichaam ongeveer 1 milligram vitamine A aan. Dit is tijdens de zwangerschap een veilige manier van suppleren.
  3. Je hebt naast een multivitamine ook nog andere supplementen nodig. In een multivitamine past namelijk niet alles dat je nodig hebt. Ook uit onze voeding halen we veelal te weinig van onderstaande voedingsstoffen. Daarom raad ik je aan om hier extra van te nemen in de vorm van supplementen:
    1. Vitamine D
    2. Omega 3-vetzuren
    3. Folaat/vitamine B12 extra als je in je eerste trimester zit of zwanger wilt worden
    4. Magnesium
    5. Vitamine C
  4. Om een goede multivitamine goed op te nemen door je lichaam is het belangrijk dat je darmen goed werken. Zolang jouw darmen niet goed werken wordt het niet optimaal opgenomen en is het zonde van het slikken van supplementen. Zorg dus dat je een gezonde darmflora hebt en ga naar een voedingsdeskundige of natuurtherapeut om dit te testen als je twijfelt.
  5. Zorg naast een goede multivitaminen voor extra aanvulling van calcium, bijvoorbeeld met Okinawa Mineralen en extra superfoods waar veel in zit, speciaal voro de zwangerschap, zoals de Superfood poeder voor zwangerschap van Sunny Mummy.

Samenvatting: naast een multivitamine kun je aanvullen met andere voedingssupplementen.

Conclusie

Een multivitamine is een gewenste aanvulling met de juiste voedingsstoffen op een gezond eetpatroon. Het is belangrijk dat je kiest voor de goed opneembare voedingssupplementen en dat je synthetische supplementen vermijdt. Wees je ervan bewust dat het gewenst is om naar een multivitamine nog een aantal andere voedingsstoffen binnen te krijgen.

Sanne Knijn

Sanne Knijn is Orthomoleculair Voedingsdeskundige en bedenker van de Vitaal Van Start- methode.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.