Geboortepatronen & de invloed van het proces van geboren worden

Heb jij er wel eens bij stilgestaan, dat het proces van geboren worden een allesbepalende factor kan zijn voor de rest van je leven? Je geboorte, maar ook je zwangerschap bij je moeder in de buik, heeft invloed op hoe jij nu in het leven staat. Hieruit kun je ook in bijna alle gevallen het gedrag van baby’s herleiden. Dit noemen we geboortepatronen. In dit artikel vertelt Lisette (holistische therapeut en gespecialiseerd in het helen van geboortetrauma’s) er meer over.

Overlevingsmechanismen van je baby

Wat zijn geboortepatronen precies? Geboortepatronen zijn gedragspatronen, die zijn ontstaan tijdens de start van jouw leven (of die van je baby). Deze kunnen zowel positief als negatief uitpakken, allemaal zijn ze gericht op overleven. Geboortepatronen die ontstaan als reactie op ongewenste gebeurtenissen worden ook wel overlevingsmechanismen genoemd.

Ervaringen hebben invloed op het brein.

Maak je als kind heel ernstige en pijnlijke ervaringen mee, zoals complicaties bij de geboorte of gescheiden worden van de moeder, dan kan in dit vroege stadium van de psychische ontwikkeling een deel afsplitsen en blijvende sporen van paniek en angst achterlaten. Dit heeft invloed op het brein. Onrust, slecht slapen of veel huilen zijn vaak het gevolg van opgeslagen emoties rondom het proces van de geboorte.

Onze natuurlijke reactie op alle ongewenste gebeurtenissen is dat we een overlevingsmechanisme ontwikkelen dat we ons hele verdere leven in stand houden. We denken dat we dán niet meer zo verdrietig, angstig, boos en ongelukkig zullen zijn. Maar dit is helaas niet zo. We reageren namelijk altijd vanuit ons onderbewuste. En ons onderbewuste heeft alle herinneringen en ervaringen opgeslagen, dus als daar iets triggert in een soortgelijke situatie, dan ‘voelen’ we weer die oude pijn en zullen daar op dezelfde manier op reageren.

Ons onderbewuste heeft alle herinneringen en ervaringen opgeslagen.

Het reptielenbrein ontwikkelt zich in de baarmoeder. Het reptielenbrein is het eerste deel van de hersenen dat wordt aangelegd en is erop gericht je te laten overleven. Dit deel van je brein overheerst altijd je rationele brein (dus je logisch nadenken deel). Dus voor je helder kunt nadenken, heb je binnen een fractie van een seconde al gereageerd vanuit je reptielenbrein.  

Dit zorgt dat de baby kan eten, slapen, huilen, ademen, honger ervaart, pijn voelt en zich kan ontlasten. Na de geboorte ontwikkelt zich het limbische systeem (het emotionele brein). Het kindje leert dan emoties waar te nemen en deze te reguleren.

baby in armen van moeder

Veilige hechting

Is het veilig in de baarmoeder en de geboorte ‘normaal’ verlopen, dan kan het kind zich thuis voelen en gaan hechten. Dit proces kan ook op verschillende momenten anders verlopen. Als de zwangerschap of geboorte anders verloopt, die bepaalde imprints tot gevolg hebben.

Bepaalde gedragingen of gevoelens kunnen herleid worden naar een geboorte imprint.

je kunt je voorstellen dat de geboorte op zich al een stressvolle situatie is. Vanuit een warme, veilige buik komt het kindje nu met harde geluiden, fel licht, weeën druk, mogelijk medisch ingrijpen ter wereld. Vaak met een schrikreactie. Als hier dan ook nog allerlei geboortepatronen bovenop komen, maakt het de geboorte soms traumatisch met een diepe imprint tot gevolg. Bepaalde gedragingen of gevoelens kunnen herleid worden naar die geboorte imprint.

Welke geboortepatronen zijn er?

Er zijn in totaal 37 geboortepatronen. Alle geboortepatronen kennen bepaalde kenmerken, die te herleiden zijn naar die allesbepalende start. We noemen er hier drie.

Vastzitten in geboortekanaal

Iemand die lang heeft vastgezeten in het geboortekanaal, kan het bijvoorbeeld moeilijk hebben zijn eigen weg te vinden, snel gefrustreerd raken of claustrofobisch zijn. In het geboortekanaal vastzitten is een angstige gewaarwording voor een baby. Stapt deze persoon op latere leeftijd in een lift, kan het direct angstig worden. Dit komt omdat deze persoon vanuit het brein direct getriggerd wordt naar de geboorte. Maar ook het aangaan van een nieuwe uitdaging is heel moeilijk, omdat het ooit met het kiezen bij de geboorte vast is komen te zitten. Dit is een diepe imprint.

Scheiding met de moeder

Na de geboorte direct weggehaald zijn bij je moeder, kan een gevoel van in de steek gelaten oproepen bij soortgelijke momenten in het verdere leven. Iedere keer dat een kindje dan alleen gelaten wordt (zonder papa en mama), bijvoorbeeld bij opa en oma, bij een kinderdagverblijf of zelfs als het al wat ouder is, op school, zal het triggeren in die oorspronkelijke situatie na de geboorte. Het roept direct dat gevoel op bij het kindje dat mama weg is en een baby kan niet bedenken dat mama weer terug zal komen. Dit zijn hele angstige gevoelens. Dus een afscheid voor even kan voor een kindje weer gevoelens oproepen van het eerder ontstane trauma.

Zachte geboorte

Als een kindje een mooie, rustige geboorte heeft gehad en direct op de borst van moeder heeft mogen liggen, heeft het een voorsprong en zal het waarschijnlijk goed kunnen omgaan met stress en voelt zich vaker gezien en gehoord in zijn behoeftes.

Zo zijn er nog vele andere geboortepatronen. In totaal zijn er 37.

moeder en kind samen gedrag

Geboorteverhaal in kaart brengen

Het is wetenschappelijk bewezen dat hoe jij in het leven staat, in veel gevallen te herleiden is naar de geboorte. Maar het is niet zo dat je daar je leven lang in vast blijft zitten. Je kunt daar nog heel veel mee doen. Door het geboorteverhaal in kaart te brengen en te kijken naar die geboortepatronen, wordt helder waar bepaald gedrag vandaan komt. En dan is dat gedrag eigenlijk altijd logisch. En nog belangrijker, je weet daarmee wat de behoeften zijn van jou of je kind en zult bepaald gedrag gaan herkennen. Zo is gedrag van een kind niet vervelend, maar heeft het altijd een oorzaak. Een behoefte die gezien wil worden en die het kind op die manier kenbaar maakt. Door de manier van benaderen richting je kindje, zal daarmee ook het gedrag veranderen. En ook bij jezelf kun je hier nog mee aan de slag gaan. Leeftijd maakt daarbij niet uit.

Door te kijken naar geboortepatronen, wordt helder waar bepaald gedrag vandaan komt.

Trauma’s helen

Uiteindelijk kan het voor jou als ouder onverklaarbaar gedrag zijn waarom je kindje zo verdrietig is en sta je er wellicht niet bij stil dat het naar de geboorte te herleiden is. Zonder dit te helen, blijft dit voortbestaan en zal het in het verdere leven kunnen leiden tot minder zelfvertrouwen, het moeilijk kunnen reguleren van stress of snel overprikkeld zijn.

Je kunt deze trauma’s helen door middel van bijvoorbeeld NEI en de daarbij toe te passen ‘Verbroken Verbinding’ massage, een voetreflexmassage methode om emoties vanuit de zwangerschap of geboorte te helen. Je kunt ook je eigen emoties, als volwassene, helen om zo je eigen geboortepatronen te herstellen. Ook reflex-inhibitie (waarbij reflexen weer geïntegreerd worden) kunnen een goede bijdrage geven.

Hoe zachter de geboorte, hoe vruchtbaarder de grond voor je baby.

Geboortetrauma voorkomen

Een geboortetrauma wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Door je bewust voor te bereiden op de geboorte en je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen kun je al een eind komen. Voel je niet schuldig als het toch anders loopt en weet dat je daarna ook weer kan helen.

Hoe zachter de geboorte, hoe vruchtbaarder de grond voor je baby, hoe dieper zijn wortels groeien, hoe beter het zich als mens zal voelen. En dat geldt ook voor jou, want ook jij kan je geboorte nog helen. Zo kun je ontplooien en bloeien, als jij lekker in je vel zit.

Het mooiste dat je kunt worden is jezelf.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lisette Kotte-Ketelaar. Zij is holistisch therapeut voor (aanstaande) moeders. Ze kan je begeleiden in het proces van moeder worden en gerelateerde problemen die daarbij komen kijken. Op haar site Wonderwissel kun je meer info vinden of volg Lisette op Instagram.

Meer lezen over NEI? Lees het hier.

Je bewuste voorbereiden op de geboorte? Bekijk onze Bewuste Zwangerschapskalender.

Lisette Kotte-Ketelaar

Lisette Kotte-Ketelaar is holistisch therapeut voor (aanstaande) moeders. Ze kan je begeleiden in het proces van moeder worden en gerelateerde problemen die daarbij komen kijken.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.