In dit blogartikel vertelt Louisa Hernandez Tobias (voedingsdeskundige & breingezondheidexpert) alles over visolie tijdens je zwangerschap en waar je op kan letten bij aanschaf van goede visolie en waarom het extra belangrijk is als je zwanger bent. 

Omega 3 in visolie bij zwangerschap

Zwangerschap is een bijzondere tijd voor vrouwen, het lichaam verandert en krijgt andere behoeften. Ook de baby in de buik vraagt om andere voedingsstoffen. Er is al veel geschreven over welke voedingsstoffen dan zo essentieel zijn tijdens de kwetsbare groei van de kleine.

Hoge DHA waarden in het brein zorgen voor een betere hersenontwikkeling bij de kleine.  

Er zijn verschillende vitamines en mineralen nodig voor een gezonde zwangerschap, inclusief de juiste inname van Omega-3 vetzuren. In de buik maakt de baby zijn groeispurt van zijn hersenen vanaf week 32. Als dat in de aanleg niet goed aangelegd wordt, ontstaan er ontstekingsstoffen in de hersenen en deze verstoren het neurotransmittersysteem. Dit kan het gevolg zijn van een tekort aan het stofje DHA (uit Omega 3 olie) in ons brein. DHA is de beschermer van oxidatieve stress in ons brein en bij tekorten dragen deze bij aan gedragsstoornissen, depressies of andere brein uitdagingen die vaak pas laat in het puberbrein tot uiting komen. Hoge DHA waarden in het brein zorgen dus voor een betere hersenontwikkeling vooral bij de kleine.  

zwangere vrouw aan de zee in duinen vis

Is een algenolie dan ook aan te raden? Heel eerlijk, die omzetting in je lijf is erg inefficiënt. Daarvoor heeft het lichaam de juiste vitaminering nodig maar ook een beperking van Omega 6 vetzuren. Het is dus belangrijk om een algenolie in te zetten die de juiste samenstelling bevat. Ik ben in mijn praktijk nog maar één algenolie tegengekomen die patent heeft op deze juiste samenstelling en daarmee bewezen resultaten levert.  

Is visolie gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Mocht je je afvragen of je visolie kunt gebruiken tijdens de zwangerschap, dan is het antwoord ja. Maar let op! Niet elke visolie is werkzaam en doet wat hij belooft. Hierop gaan we dadelijk verder in.

Niet elke visolie is werkzaam en doet wat hij belooft.

Er zijn verschillende vitamines en mineralen nodig voor een gezonde zwangerschap, inclusief de juiste inname van Omega-3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, dat betekent dat het lichaam ze nodig heeft voor een goede werking. Deze essentiële vetzuren kunnen alleen maar via voeding binnenkomen. Ze spelen een rol in de immuunfunctie, de bouw en functie van hersenen en zenuwstelsel als de celwanden. Omdat je cellen je lichaam zijn is een goede balans in vetzuren dus noodzakelijk. 

anjovis

Het vette visje vers uit zee

Als je een vers visje eet, eet je de complete juiste vetzuursamenstelling, want de algen die de vis heeft gegeten beschermen de visolie totdat het opgenomen wordt in je lijf. Bij het maken van een visolie uit een vis, halen ze alleen de visvetten eruit maar zijn ze de beschermende stoffen van de algen kwijt. Dit zorgt er dan voor dat de visolie geen langdurige bescherming meer heeft en meteen oxideert bij inname. Een goede Omega3 olie heeft de juiste beschermende factoren zodat opname in je lichaam gegarandeerd is. Dit is het grote verschil tussen verschillende omega 3 producten. Het liefst wil je ook dat het product wat je koopt zo schoon mogelijk is en zo laag mogelijke TOTOX (oxidatie) waarde heeft, zodat je zo min mogelijk vervuiling in je lichaam krijgt. Dat is ook meteen het probleem bij de huidige visvangst uit onze niet al te schone zeeën. Je eet toch een vervuild product. Beter kies je voor een gezuiverde, bewezen werkzame visolie. De meeste visolie zit in een doorzichtige capsule en die oxideert eigenlijk meteen al na productie. Het is daarom aan te raden beter de olie in een donkere fles te bewaren en de fles meteen te sluiten na gebruik, want olie die in aanraking komt met zuurstof en warmte gaat meteen oxideren. 

Hoe weet je nou welke Omega-3-olie werkt?

Er zijn veel producten in de markt en de meeste geven niet de resultaten die ze beloven. Hoe weet je dan of je het juiste product gebruikt? Laat dit testen met een onafhankelijke vetzurentest. Je bloed vertelt precies of je tekorten hebt. Ook laat deze test zien of je darmen goed hun werk doen en of de vitamines die je neemt goed omgezet worden. 

Waarom is visolie ze belangrijk voor zwangeren (en anderen)?

Je huid en je darmen beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Een Westerse leefstijl met chronische stress, gifstoffen en ongezonde voeding zorgt ervoor dat deze lichaamsbarrières verhoogd doorlaatbaar worden. Deze barrières kunnen lek raken en daarmee schadelijke stoffen en ziekteverwekkers beperkt tegenhouden waardoor deze de bloedbaan in lekken met een immuunreactie tot gevolg. Een heftige immuunreactie kan veel schade aanrichten of tot de dood en ziekte leiden.

Laaggradige ontstekingen

Als noodoplossing zet je lichaam een mildere immuunreactie in, een laaggradige ontsteking. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers zich slecht vermenigvuldigen en weinig schade aanrichten. Omdat het een milde immuunreactie is worden de ziekteverwekkers helaas niet gedood, dus blijft je lichaam continu vechten. Je lichaam kan daardoor ziektes ontwikkelen zoals je kunt zien in bovenstaande infographic.

De inzet van Omega3 vetzuren werkt ontstekingsremmend op deze laaggradige ontstekingen. Vaak is het ook noodzakelijk om juist de ontstekingsbevorderende Omega 6 vetzuren te minderen. Het gaat om balans, beide vetzuren zijn noodzakelijk en helpen je lichaam in de juiste balans te komen. Een onafhankelijke test meet deze disbalans precies.

zwanger vrouw vruchtbaar

Visolie voor vruchtbaarheid

Hoe zit dit dan bij zwangerschappen? Juist voor zwangeren zijn deze laaggradige ontstekingen één van de redenen waardoor een eicel zich niet of moeilijk kan innestelen.

Daarnaast zorgen deze laaggradige ontstekingen voor veel risico’s voor de gezondheid tijdens je zwangerschap en voor de baby. Een zwangerschap is een enorme metabolische belasting voor het lichaam en kan een LGI (low grade inflammation) versterken of uitlokken. LGI vergroot de kans op zwangerschap complicaties zoals pre-eclampsie, obesitas en zwangerschapsdiabetes maar kan de ontwikkeling van de baby ook beïnvloeden door het kopiëren van een disfunctie van de darm naar de baby met ellende als autisme, astma, ADHD of allergieën. Als je als zwangere al een LGI disfunctie hebt wordt je baby al met een disfunctionerend immuunsysteem geboren.

Je kunt hier iets aan doen. Een simpele vingerprik test geeft inzicht op 6 gezondheidsmarkers: cardiovasculair risico, je afweer waarde, je mentale gezondheidsrisico (en dat van de kleine), de doorlaatbaarheid van je cellen, de Omega 3-6-9 waarden en de verzadigde vetzuren index. Die vetzuren balans is een voorspeller van onze gezondheid. Deze test wordt helaas nog niet gedaan bij huisartsen, een huisarts meet vaak alleen de cholesterolwaarden.

Voordelen omega 3 vetzuren

Van twee van de Omega-3-vetzuren (EPA en DHA) is bewezen dat ze bijdragen aan het normaal functioneren van de hersenen. Ook dragen ze bij aan het normaal functioneren van het hart. Voor zwangere en borstvoedende vrouwen draagt DHA bij aan het normaal functioneren van de hersenen van de foetus en borstgevoede zuigelingen die borstvoeding krijgen. EPA en DHA dragen eveneens bij aan het onderhouden van de triglyceride-niveaus in het bloed, stabiele bloeddruk en het functioneren van het hart.

Ander voordelen van omega 3 vetzuren:

pillen visolie

Omega-3 supplementen

Een pure, kwalitatieve Omega-3-visolie is goed voor je zwangere lichaam en die van je baby. Omdat deze essentiële vetzuren niet aangemaakt worden door het lichaam, zijn supplementen en/of goede voeding noodzakelijk. Vanaf ongeveer 32 weken maken de hersenen van je baby een explosieve groei door en die aanleg kan maar één keer goed gebeuren. Je hersenen bestaan voor 60% uit essentiële vetzuren. Het is daarom belangrijk dat je die via voeding binnenkrijgt. Een goede Omega-3-visolie is de bouwsteen voor een goede hersenontwikkeling van de baby, een goede aanleg van het zenuwstelsel en het gezichtsvermogen.

Advies en dosering Omega-3 in zwangerschap

Advies luidt tijdens de zwangerschap twee tot drie porties vette vis per week (zoals makreel, haring, sardines en zalm). Dit is om te zorgen voor een minimale inname van 450 mg mariene Omega-3 per dag (waarvan tenminste 200 mg in de vorm van DHA zou moeten zijn). Omdat je steeds meer met vervuilde vis te maken hebt en (eerlijk is eerlijk) misschien niet altijd de lucht van de vis kan verdragen in je zwangerschap is het verstandig een Omega-3-visolie te gebruiken. Naast het feit dat we steeds meer vervuilde vis consumeren. Door een continue inname van een goed supplement weet je dat je de juiste hoeveelheid vetzuren in je lijf aanvult.

Liever geen omega 3-6-9

Als er uit een vetzurenbalanstest blijkt dat er een disbalans is tussen Omega 3 (te weinig) en Omega 6 (teveel) is een omega 3-6-9 olie niet de oplossing. Vaak zit er al teveel omega 6 in het systeem en vullen we die met deze combinatie nog meer aan terwijl de tekorten te weinig worden aangevuld. In de meeste gevallen is er een disbalans tussen 3 en 6.

Wanneer beginnen met innemen van visolie of omega 3 supplement?

Het beste start je 6 maanden voorafgaand aan de bevruchting met de inname van een Omega-3-supplement. Je geeft hiermee je kleine de beste start want je baby start als cel en heeft met de meest optimale celdeling zijn vetzuren meteen in balans. Ook na de zwangerschap is het belangrijk om voor je eigen herstel en gedurende het geven van borstvoeding aan je kleine een Omega-3-supplement te blijven gebruiken.

Louisa Hernandez Tobias maakt zich hard voor de gezondheid van alle kinderen, liefst vanaf foetus af aan. “Ik zie het zo misgaan met veel kinderen. Veel ouderdomsziekten ontstaan al bij kinderen (auto-immuunziekten, diabetes etc), ik vind dat echt zorgelijk en wil ouders zo veel mogelijk hierover informeren. Als breingezondheidsexpert zie ik ook dagelijks kinderen struikelen met breinuitdagingen als A(D)HD, focus en concentratie tot gedragsstoornissen. Daar kunnen we als prille ouders aan de voorkant ZOVEEL voor betekenen. Dat is niet alleen dat omega 3 product, hoewel dat wel de basis in onze hersenen aanlegt. Dat zit ook echt in de voeding die we later aan onze kinderen geven. Mijn missie is dat kinderen minder aan de medicijnen moeten op jonge leeftijd. Dat zou niet nodig hoeven te zijn! Ik ben zelf moeder van vier en ken daar echt wel mijn uitdagingen. Toch zet ik hoog in want ik wil ze een gezonde toekomst bieden voor alle baby’s in Nederland die uiteindelijk ook kind worden ;-).

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips