Wat is een yoni steam? Waarom is het helend en hoe gebruik je het veilig (na de bevalling)?

Holy Yoni

Een yoni steam is een stoombad voor je vagina & baarmoeder. Het is een eeuwenoude traditie, waarin de vrouw de warmte van een kruidenstoom binnenlaat tot in haar vagina en baarmoeder. Vaginale stomen worden al eeuwenlang gebruikt in landen als Midden- en Zuid Amerika, China en Afrika. Daar weten ze al lang dat de yoni een heiligdom is waar je goed voor moet zorgen.

Verschillende kruiden worden door middel van een yoni steam door vrouwen gebruikt ter ondersteuning van onder andere de vruchtbaarheid, menstruatiepijn, hormonale disbalans en om heling te bevorderen na een bevalling. Ook in Nederland en Amerika wordt de Yoni Steam steeds populairder.

3 kruiden voor stomen

Werking van de kruiden en stoom

Wat doen de kruiden precies? Bepaalde geneeskrachtige kruiden helpen je om je te verbinden met je lichaam en je vrouwelijkheid en daarnaast helpen de kruiden om je geslachtsorganen en je cyclus op een natuurlijke manier te ondersteunen en reinigen. Ze zijn helend, verfrissend, ontspannend en dragen bij aan meer bewustzijn voor je lichaam. Daarnaast hebben ze onder andere antibacteri√ęle en ontstekingsremmende eigenschappen.

Yonisteamen heeft het een positief effect op de gezondheid van het baarmoeder en vaginale slijmvlies.

De warmte van de stoom opent letterlijk je pori√ęn waardoor de geneeskrachtige kruiden kunnen worden opgenomen door het weefsel van de vagina en de baarmoeder. ¬†Het effect hiervan is dat de bloedstroom in deze gebieden wordt verhoogd, het zuurstofgehalte toe neemt en de stofwisseling omhoog gaat. Hierdoor ontspannen je spier- en diepe fascie (bindweefsel) lagen van het bekken en de baarmoeder wat een pijnstillend en rustgevend effect geeft. Daarmee heeft het een positief effect op de gezondheid van het baarmoeder en vaginale slijmvlies.

Welke kruiden gebruiken voor yonisteam?

Er zijn verschillende kruiden om te gebruiken voor een yonisteam. Gebruik alleen biologische kruiden zodat je zeker weet dat je geen bestrijdingsmiddelen mee je lichaam instoomt. Over het algemeen hebben de meeste kruiden voor een yonisteam de volgende eigenschappen: werkend tegen¬†vaginale schimmelinfecties, het verlichten van menstruele krampen, het loslaten van emotionele blokkades, reinigen van de vagina en baarmoeder na de zwangerschap, herstel van de vagina en baarmoeder na een miskraam, helpend tegen vermindering van witte vloed en een antibacteri√ęle werking.

stoombad kruiden geboorte
Fotografie Diana Booij

Wij gebruiken kruiden (van Biolijf) die speciaal samengesteld zijn voor het herstel ná de bevalling. Dit zijn onder andere kamille, goudsbloem, lavendel, weegbree en duizendblad. Deze kruiden zijn ook heel goed te gebruiken voor maandelijkse steams zoals bijvoorbeeld bij cyclus klachten. Kamille werkt bijvoorbeeld kalmerend, op zowel je emoties als op je slijmvliezen. Goudsbloem (Calendula) ondersteunt het natuurlijk genezend vermogen van je huid. Lavendel heeft kramp-opheffende eigenschappen ook bij stress en zenuwen. Duizendblad en weegbree zijn beide geneeskrachtige kruiden en zijn onder andere wondhelend en ontstekingsremmend.  De uitgebreide beschrijving van de werking van de kruiden lees hier.

Hoe gebruik je de kruiden veilig?

Kook water (1 tot 1,5 liter) in een pan en gooi er een handje van de kruidenmix voor yoni steam bij. Laat de kruiden een paar minuten koken om zo de kruidenwerking nog intenser te maken. Na het koken of intrekken laat je de yoni steam minstens 10 tot 20 minuten afkoelen, hierdoor trekt hij nog verder in. Nooit de yonisteam gebruiken met kokend water! Test het water eerst met je vinger of pols of het niet te heet is. Wanneer de steam een aangename temperatuur heeft is hij klaar voor gebruik.

Je kan de yonisteam op verschillende manier gebruiken. Giet de steam eventueel over in een schaal of gebruik de pan die hebt gebruikt. Je kunt een handdoek een paar keer dubbel vouwen en dan over de randen van de pan doen zodat je er zo op kan gaan zitten. De pan kun je dan neerzetten op een stoel of op de bank of je kan over de steam heen hurken.

Maak er vooral een me time-momentje van.

Je kunt ook de pan of schaal met de yoni steam in je wc zetten of hangen. Zo kun je relaxed op de wc zitten tijdens het stomen. Belangrijk is dat jij je er prettig bij voelt en maak er vooral een me time-momentje van. Neem de tijd en stoom ongeveer 20 minuten of totdat je het prettig vindt. Tijdens jouw heilige zelfcare-moment kan je bijvoorbeeld een boek lezen, mediteren of muziek luisteren.

stoom van kokend water voor yoni steam

Hoe vaak yoni steamen?

Hoe vaak je een yoni steam wilt gebruiken is erg persoonlijk en verschilt voor welk doel je de yoni steam wilt gebruiken. Na de bevalling kun je in principe de kruiden gelijk gebruiken. Echter is het voor je bekken niet zo prettig en vloei je nog. Je kan er dan voor kiezen om met de kruiden in bad te gaan. Ondanks het algemene advies om de eerste 6 weken niet in bad te gaan, kan het in bad gaan met desinfecterende en antibacteri√ęle kruiden juist wel een goed idee zijn. Zorg natuurlijk dat je bad schoon is.

In de kraamtijd kun je naar behoefte zo’n 1 (√° 2) keer per dag stomen. Overleg eventueel met je kraamverzorgster of doula hierover. Belangrijk om te weten is dat het nemen van een yoni steam altijd op eigen risico is en geen medisch advies van een arts vervangt. Als je last hebt van onverklaarbare klachten of irritaties na een yoni steam raadpleeg dan altijd eerst een arts.

De yoni steam mag niet worden gebruikt als je zwanger bent of menstrueert (wel in de laatste dagen als bloed niet meer helder is). Daarbuiten kan je wekelijks een yoni steam nemen, of bijvoorbeeld voor en na of eind van de menstruatie.

De Postpartum kruiden mix voor yoni steam van Biolijf die wij verkopen zijn ook veilig voor je baby om te gebruiken. Uiteraard met mate en niet elke dag; bij twijfel vraag advies aan een geboortewerker. Samen met je baby in bad met de kruiden is een super aanrader! Samen ontspannen, herstellen en hechten in-een <3 .

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips