Wat zijn jouw rechten als zwangere op je werk? In dit blog vertelt Ina Heijnen, bedrijfsdoula, yogadocent en auteur van het boek Spuug op je Blouse, over de rechten op werk tijdens de zwangerschap en geeft tips om hoe hiermee om te gaan.
‘Ik heb bijna zwangerschapsverlof, dan kan ik rust nemen’ of ‘Ik weet dat ik meer pauze moet nemen, maar het kán gewoon niet op mijn werk.’ Deze zinnen hoort Ina vaak van vrouwen in haar yogalessen. Zwangere vrouwen die over hun (fysieke) grenzen heen gaan om het label ‘zeur’ of ‘moeilijk’ te voorkomen. Terwijl ze recht hebben op zo veel meer. Ken jij je rechten op je werk en weet je bijvoorbeeld op hoeveel pauze je recht hebt, bij 8 uur werken als je zwanger bent?
Rechten zijn geen luxe, maar een noodzaak.
De rechten tijdens je zwangerschap
In haar boek Spuug op je blouse schrijft Ina dat we van vrouwen verwachten dat ze doorwerken alsof ze niet zwanger zijn en moederen alsof ze niet werken. Er wordt veel van ons verlangd en we verwachten misschien nog wel meer van onszelf. Alles perfect doen is alleen niet realistisch. Daar komen de meeste moeders door schade en schande achter. Die hoge lat zorgt er regelmatig voor dat we doorwerken met heftige (fysieke) klachten. Terwijl je volgens de wet recht hebt op 1/8e extra pauze tijdens je werkdag. Ook mag je niet meer onbeperkt tillen, staan of bukken. Werkgevers zijn vaak niet op de hoogte van deze rechten en de bijbehorende risico’s.
Volgens de wet heb je als zwangere recht hebt op 1/8e extra pauze tijdens je werkdag.
Wat zijn je rechten op het werk als je zwanger bent?
Waar heb je recht op tijdens je zwangerschap? Hier de belangrijkste rechten van zwangeren op een rij:
-
- 1/8e extra pauze tijdens je werkdag
- afspraken met de verloskundige/gynaecoloog mogen ook onder werktijd
- een (preventief) consult met een bedrijfsarts
- niet meer onbeperkt tillen, staan of bukken
- niet werken met bepaalde chemische stoffen
Tips om gebruik te maken van je rechten tijdens de zwangerschap
De bedrijfsarts
De bedrijfsarts is op de hoogte van alle mogelijke risico’s. Hij/zij kan je in een preventief consult voorlichting geven en met je meedenken. Wist je dat dit preventieve consult ook een van je rechten is? Maak dus die afspraak! Ook wanneer je je goed voelt. Onderzoek wijst uit dat je gezonder en langer aan het werk blijft wanneer je vroeg in je zwangerschap voorlichting krijgt van een bedrijfsarts. Een win-win situatie, ook voor je werkgever!
Neem jezelf serieus
Af en toe wat ongemak tijdens de zwangerschap is normaal. Maar de hele dag pijn niet. Ook niet wanneer je collega’s je vertellen dat het erbij hoort. Ina interviewde vrouwen die nauwelijks meer konden lopen en toch naar hun werk gingen. Wanneer je pijn ervaart, probeert je lichaam je iets te vertellen. Luister ernaar en zoek een hulpverlener die je serieus neemt. Misschien zegt de huisarts dat er niets aan je bekkenpijn te doen is, terwijl een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut daar heel anders over denkt. Nu een stapje terug, betekent straks weer twee vooruit. Gun jezelf wat meer rust, wat meer hulp en mildheid. Een fijn geboorteteam om je heen kan je hierbij ondersteunen.
De gezondheid van je baby
Doe je het niet voor jezelf? Doe het dan voor je baby. Je maakt een heel nieuw mens! Hoe fantastisch! En het kost bakken met energie. De beste manier om goed voor je baby te zorgen, is door goed voor jezelf te (laten) zorgen. Tijdelijk minder werken is geen ramp. Meer hulp vragen is niet zwak. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn en voor de gezondheid van je ongeboren kind. Je geeft nu al het goede voorbeeld.
Zwangerschapsverlof? Lees hier 8 tips voor en ontspannen tijdRechten na de geboorte
Ook als je baby geboren is en je gaat weer aan het werk, heb je bepaalde rechten, namelijk:
- Je mag 25% van je werktijd besteden aan voeden en/of kolven tot je baby 9 maanden oud is
- je hebt recht op een fatsoenlijke kolfruimte (volgens de kolfcode)
- je hoeft geen nachtdiensten te draaien tot je kindje minimaal 6 maanden oud is
Boek Spuug op je blouse
In Spuug op je blouse lees je uitgebreid over alle rechten tijdens zwangerschap en daarna. Bovendien vind je 18 ervaringsverhalen van werkende moeders en 17 experts die praktische tips geven. Daarnaast lees je in twee dossiers naast alles over je rechten op je werk, ook over bekkenpijn en hoe daarmee om te gaan. Als bedrijfsdoula ondersteunt Ina je ook graag persoonlijk. Via de website van Ina Heijnen kun je een laagdrempelig consult boeken, dan denkt ze mee in jouw unieke situatie.
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips