Je baarmoeder, een wonderlijk orgaan dat leven voort brengt. Het is tijdens de zwangerschap een veilig onderkomen voor je baby. Negen maanden lang biedt het bescherming voor je groeiende foetus, maar ook vóór die tijd is het orgaan bijzonder actief. Hoe werkt de baarmoeder precies en welke functies heeft het voor, tijdens en na de zwangerschap? In dit artikel geven we er een beeld van.
Een vrouwelijk geslachtsorgaan
De vrouwelijke geslachtsorganen bestaan uit de eierstokken (ovaria), de eileiders (tubae) die naar de baarmoeder (uterus) voeren, de schede (vagina), het uitwendig geslachtsdeel (vulva, schaamspleet) en de daarbij behorende klieren. Ook de borstklieren (mammae) worden er soms toe gerekend.
De baarmoeder ligt in je bekkenholte, achter de blaas en voor de endeldarm. Dit prachtige orgaan wordt op zijn plek gehouden door een aantal banden ( ligamenten). Door de groei van je baarmoeder tijdens de zwangerschap komen ze onder druk te staan, waardoor je bandenpijn kan ervaren.
De baarmoeder bestaat uit twee onderdelen: het lichaam van de baarmoeder (dat via de eileiders in verbinding staat met de eierstokken) en de baarmoederhals (die via de baarmoedermond in verbinding staat met de vagina). Normaal gesproken is je baarmoeder ongeveer zo groot als een peer. Je baarmoeder kan wel 500 keer zo groot en 10 keer zo zwaar worden tijdens de zwangerschap.
Menstruatiecyclus
Ongeveer elke maand hebben vrouwen een eisprong. Hierbij verlaat de rijpe eicel één van de eierstokken, komt in de eileider terecht en verplaatst zich vervolgens naar de baarmoeder. Als de eicel onderweg wordt bevrucht door een zaadcel, dan kan hij zich innestelen in de baarmoederwand. Het begin van nieuw leven.
Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, breekt het overtollige baarmoederslijmvlies – wat aangemaakt was om de eicel goed in de baarmoederwand te laten innestelen – af en wordt het afgevoerd via de vagina. Zo begint je menstruatie/maantijd.
De functie van de baarmoeder
De belangrijkste functies van de baarmoeder rondom de zwangerschap zijn, het innestelen van een bevruchte eicel, de bescherming van je baby en de bevalling.
De innesteling van een bevruchte eicel
De zwangerschap begint dus wanneer een bevruchte eicel zich innestelt. Op de plek waar de innesteling plaatsvindt, groeit later de placenta. Na de innesteling begint je lichaam met het aanmaken van HCG, het zwangerschapshormoon. Dit zorgt er onder andere voor dat je geen eisprong meer zult hebben.
Bescherming van je baby
Ongeveer twee weken nadat de eicel zich heeft ingenesteld begint de vruchtzak in je baarmoeder zich te vullen met vruchtwater. Dit vocht zorgt voor extra bescherming. Het vruchtwater functioneert niet alleen als een zacht stootkussentje, maar het zorgt ook voor een constante temperatuur in de baarmoeder, beschermt tegen infecties en helpt de groeiende baby om zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem te trainen.
De placenta fungeert als levenslijn tussen moeder en kind.
De bevalling
Na ongeveer 9 maanden een beschermende rol te hebben gespeeld krijgt je baarmoeder een nieuwe functie. De bevalling zal in de meeste gevallen beginnen met ontsluitingsweeën. Weeën ontstaan doordat het spierweefsel van de baarmoederwand zich samentrekt. Soms begint de bevalling met gebroken vliezen, waardoor vruchtwater vrijkomt.
Bij elke wee wordt de de baarmoederhals korter en de baarmoedermond zachter. Bijzonder toch? Hiermee komt de ontsluiting op gang, omdat de baarmoedermond steeds verder kan oprekken, zodat je baby hier door kan gaan. Bij volledige ontsluiting (de baarmoedermond is dan 10 diameter ) is je lichaam klaar om je baby te baren. In deze fase moet je meer druk gaan geven.
Na de geboorte
Na de geboorte zal je baarmoeder langzaam weer naar zijn oorspronkelijke grootte terugkeren. Hierdoor kun je naweeën krijgen, die je ook tijdens de nageboorte kan voelen wanneer de placenta loskomt van de baarmoederwand. De placenta zal natuurlijk gezien vanzelf loslaten.
Je kraamverzorgende zal in je kraamweek de stand van je baarmoeder in de gaten houden en of ze goed terugzakt.
In de eerste dagen of weken na de bevalling zal je als net bevallen moeder bloed verliezen. Dit komt door de losgelaten placenta die in de baarmoederwand een wond achterlaat. In de meeste gevallen geneest de wond vanzelf en heb je na een aantal dagen/weken geen bloedverlies meer. Het verschilt enorm per vrouw hoeveel kraamverbanden je nodig zal hebben in de kraamtijd. Bij een natuurlijke bevalling zullen de meesten (ruim) voldoende hebben een stuk of 30 stuks, regelmatig is er meer nodig.
Borstvoeding
Borstvoeding draagt bij aan het krimpen van je baarmoeder, dat heeft de natuur weer mooi geregeld. De hormonen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding zorgen hiervoor. Het kan zijn dat je de naweeën extra goed kan voelen tijdens het voeden. Voeden met een lege blaas kan je dan helpen dat je baarmoeder niet onnodig omhoog wordt geduwd.
Placenta
De placenta, waar je baby maanden in heeft geleefd, weggooien is super zonde! De voedingstoffen erin zijn ontzettend waardevol en kunnen je helpen bij je herstel. Je kan er bijvoorbeeld capsules van laten maken. Ben je op zoek naar iemand die je hierbij kan helpen, bekijk dat onze lijst met bewuste geboortewerkers.
Menstrueren
De tijd dat je na de geboorte van je baby weer gaat menstrueren, is afhankelijk van jouw hormoonhuishouding. Het geven van borstvoeding zorgt er meestal voor dat het langer duurt. Het hormoon prolactine zorgt hiervoor. Prolactine zorgt namelijk naast de melkproductie er ook voor dat er niet zo makkelijk een eisprong kan plaatsvinden en remt het de aanmaak van het baarmoederslijmvlies.
Gebruik het liefst biologisch kraamverband of wasbaar kraamverband. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou als gevoelige vrouw. Biologisch kraamverband ademt beter en is minder belastend omdat het geen rest-gifstoffen bevat van de productie. Veel vrouwen die overgaan op biologisch kraamverband en/of wasbaar maandverband ervaren een aanzienlijke daling van menstruatieklachten.
Tot slot
We hopen dat je een beeld hebt gekregen van de werking van dit bijzondere vrouwelijke geslachtsorgaan. Het lijkt ons gepast om regelmatig stil te staan bij dit heilige orgaan door er aandacht aan te geven en contact te maken met je baby die erin groeit. We wensen je een prachtige zwangerschap toe!
Ken je mensen in je omgeving die geïnteresseerd zijn dit te lezen? Deel dit bericht graag! Spread the love!
En ken je de natuurlijke kraampakketten al? Bekijk ze hier.
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips