Gemaakt om te baren

Hoe is het met jouw vertrouwen in de bevalling? Denk je dat jouw lichaam gemaakt is om te baren?

In onze maatschappij zijn we vaak ver afgeraakt van onze natuur door de vele prikkels om ons heen, waardoor bevallen/baren niet altijd meer gaat zoals we zouden willen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je een zo ontspannen mogelijke geboorte ervaart? Vertrouwen is de eerste stap en hier kun je aan werken. Hoe? We proberen er een beeld van te geven in dit blog.

Natuur

Ons lichaam is van nature gemaakt om zich voort te planten en dus ook om te bevallen.

Puur vanuit de natuur bekeken: Je lichaam heeft het voor elkaar gebokst om een eitje te laten springen, de bevruchting plaats te laten vinden, het beginnende vruchtje te laten innestelen in je baarmoeder, hartactiviteit opgang te brengen, alle celdelingen perfect te laten plaatsvinden: je baby te maken en laten groeien vanuit zo ongeveer helemaal niets. Dit is echt een heleboel werk waar je lichaam al maanden mee bezig is en veel energie in heeft gestopt. Je lichaam en baby bereiden zich ook al die tijd al voor op de geboorte.

Ons lichaam is van nature gemaakt om zich voort te planten.

Zoals we best wel weten zit de natuur doorgaans erg goed in elkaar en kunnen we er vanuit gaan dat jij voortreffelijk in staat bent om je kindje straks te gaan baren. Dat het na zo ontzettend veel en knap werk, energie en tijd alsnog misgaat is echt een hele kleine kans, vooral als je vertrouwen in jezelf hebt. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe waarschijnlijker dat alles goed afloopt.

Keuze

Het is dus ontzettend belangrijk dat je tijdens de geboorte ook dat vertrouwen in jezelf, je lichaam en je baby hebt. En dat je mensen bij je hebt die óók dat vertrouwen hebben, in de natuur én in jou. Bij wie voel je je veilig, op je gemak? Wie heeft er veel vertrouwen in jou als barende vrouw? Jij bent degene die kiest wie er bij je geboorte aanwezig mogen zijn. Doe hierin geen concessies. Overigens geldt het voor alles tijdens het geboorteproces; jij bent de gene die bepaalt wat er met je lijf gebeurt. Jij hebt altijd een keuze! Het is belangrijk om dit te beseffen en dat je van te voren ook goed weet wat je wel en niet zou willen. Er is veel meer mogelijk dan we over het algemeen denken.

vertrouw op intuitie bevalling affirmatie zwangere vrouw

Oude patronen

Wat als je weinig vertrouwen hebt? Als je merkt dat je tegen de bevalling op ziet en bang bent dat je het niet kan, kun je hiervoor hulp zoeken. Veel holistische verloskundigen helpen je hier graag bij en verwijzen je eventueel door naar professionals bij jou in de buurt. Oude patronen die jou angst geven kunnen worden blootgelegd, waardoor ze niet meer in weg zitten voor een prachtig ontspannen geboorte. Ook zijn er tegenwoordig veel geweldige zwangerschapscursussen die bijdragen aan dit proces en je alle informatie aanreiken om je een positieve geboorte-ervaring te geven.

Niet vanzelfsprekend

Je kunt ervan uitgaan dat geboortes tegenwoordig niet vanzelfsprekend natuurlijk verlopen zoals dat vroeger wel veel meer gebeurde. We hebben in onze huidige cultuur namelijk te maken met veel angstpatronen en prikkels, en het is belangrijk dat we ons daar eerst bewust van worden. Als je dit kan herkennen en je je kan focussen op je intuïtie, op je vertrouwen, op jouw kunst om te baren, dan wordt de kans groot dat je een ontspannen geboorte zal ervaren.

Ontspanning

Hoe hou je het vertrouwen vast? Er zijn tegenwoordig veel mooie affirmatiekaarten op de markt, die je doen herinneren aan jouw eigen kracht. Zet of hang deze op een plek waar je ze goed kan zien. Zorg verder dat je op een plek bevalt waar jij je het meest ontspannen voelt. Ontspanning geeft de meeste kans op de juiste hormoonaanmaak en is dus essentieel voor een ontspannen bevalling. We schreven eerder een blog met tips voor een ontspannen geboorte.

Vertrouwen

Maar werk dus als eerste aan je eigen zelfvertrouwen. Laat helemaal tot je doordringen, dat jij gemaakt bent om een baby op de wereld te zetten. Zelfs als je baby in een stuit ligt of een sterrenkijker is, zijn er manieren om een natuurlijke geboorte te hebben. Neem niet direct goedbedoelde adviezen aan, maar volg je intuïtie en doe onderzoek naar de mogelijkheden.

Uiteraard kun je je verloskundige of een andere geboorteprofessional om advies vragen. Wij maakten een lijst met bewuste geboortewerkers. Dit zijn geboorteprofessionals die een natuurlijke kijk hebben op het geboorteproces en je met het vertrouwensproces heel goed kunnen begeleiden.

We wensen elke moeder een prachtige en natuurlijke bevalling toe en delen daarom regelmatig tips voor een zo ontspannen mogelijke geboorte. Meer lezen en fijne tips en inspiratie? Bekijk onze Bewuste Zwangerschapskalender en volg je zwangerschap per week.

Ook fijne, natuurlijke & liefdevolle producten dragen bij aan een ontspannen geboorte. Bestel hier je natuurlijke kraampakket.

producten natuurlijk kraampakket
Natuurlijk Kraampakket

 

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.