Welke producten worden veel gebruikt bij natuurlijke kraamzorg en hoe gebruik je ze? Wat is de betekenis van natuurlijke kraamzorg en hoe wordt het toegepast? We geven in dit artikel een helder overzicht.

Wat is Natuurlijke Kraamzorg?

“Natuurlijke Kraamzorg is een gespecialiseerde kraamzorg met extra kennis en vaardigheden over het verzorgen van baby en moeder tijdens de kraamtijd met de nadruk op rust en veiligheid en gaat in op de behoeftes van het kind,” staat op de offici√ęle site van de Natuurlijke Kraamzorg.¬†Het is gebaseerd op het gedachtengoed van de¬†antroposofie van Rudolf Steiner. Ook sluit de Natuurlijke Kraamzorg aan bij het gedachtengoed van kinderarts en pedagoog Emi Pikler,¬†een veel gebruikte visie in de kinderopvang. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijke producten tijdens de kraamzorg.¬†

Het all√©√©n gebruiken van natuurlijke producten kan officieel geen Natuurlijke Kraamzorg genoemd worden. Wel kun je natuurlijke producten gebruiken tijdens de kraamtijd en bepaalde toepassingen doen. Zoals bijvoorbeeld een kamilleolie buikkompres. De voorkeur heeft echter om er een geschoolde Natuurlijk Kraamverzorgster bij te halen, omdat zij je hierbij volledig kan begeleiden. Zij heeft hiervoor een √©√©n- of twee jarige scholing gevolgd.¬†Deze geschoolde kraamverzorgsters vind je op de offici√ęle site van de¬†Natuurlijke Kraamzorg¬†en op onze lijst met bewuste geboortewerkers.¬†

Waarom Natuurlijke Kraamzorg?

“Elke kraamverzorgende weet dat voldoende rust, overzicht en ontspanning de beste kansen geven voor een gezonde start voor moeder en kind. De natuurlijk kraamverzorgende is daar echter in gespecialiseerd. Zij beheerst extra technieken om daadwerkelijk rust te brengen met behulp van natuurlijke producten en materialen. Dit bevordert de borstvoeding, het herstel en de groei van de baby.”* Je geeft hiermee je baby een goede basis mee. In de Natuurlijke Kraamzorg wordt er voor herstel, groei en vitaliteit graag gebruik van de helende en levende krachten uit de natuur. Dalalou steunt deze zienswijze en daarom bevatten de natuurlijke kraampakketten extra producten speciaal toegespitst op de natuurlijke kraamzorg. De meerwaarde van Natuurlijke Kraamzorg wordt momenteel wetenschappelijk onderzocht en de de uitkomst lijkt veelbelovend.

*Bron

Voor wie is Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke kraamzorg is enorm in opkomst en is in principe geschikt voor iedereen. ¬†Als je bewust met je gezondheid omgaat en je je al veel voor natuurlijke keuzes gaat dan kies je waarschijnlijk sneller logischerwijs voor natuurlijke kraamzorg. Ook als je de meerwaarde van¬†een rustige en natuurlijke start inziet, zul je er voor willen kiezen.¬†Het belang van het kind staat bij de natuurlijke kraamzorg altijd voorop en kwaliteit wordt boven effici√ęntie gesteld. Een natuurlijk kraamverzorgster laat de keuze altijd aan de ouders, ze deelt haar kennis en kan desgewenst adviezen geven.

kamille thee natuurlijke kraamzorg

Producten in natuurlijke kraamzorg

Er is veel vraag naar Natuurlijke Kraamzorg waardoor er op veel plekken een wachtlijst is en daarmee niet altijd gegarandeerd dat je een geschoolde kraamverzorgster kan ontvangen. In dat geval (en uiteraard ook als je wél natuurlijke kraamzorg gaat ontvangen) kun je veel producten in huis halen en zelf een aantal technieken (laten) toepassen samen met je geboortepartner of vrienden en familie. We noemen hier de belangrijkste producten waarvan we zien dat ze veel worden gebruikt.

Wol

In de natuurlijke kraamzorg wordt veel gebruik gemaakt van wol. Wol zorgt voor een goede warmteregulatie, is ademend en luchtdoorlatend, absorbeert zonder nat aan te voelen. Door de goede warmteregulatie houdt je baby energie over om goed te groeien. Past helemaal bij de zorg voor rust en ontspanning. 

Wolvlies

Wolvlies wordt gebruikt voor het maken van wikkels voor een kompres. Een kompres is als je op een specifieke lichaamsplek een doekje legt met een bepaalde substantie zoals olie, zalf of thee en deze met een omslagwikkel bedekt en omslaat. Wolvlies is uitermate geschikt als wikkel omdat het de warmte goed reguleert.

babyverzorging kraamtijd
Wolvlies, kamille-olie en kamillekruiden

Wollen baby-kleding

De huid van je baby is nog niet volledig ontwikkeld en daarmee extra gevoelig. Daarom de Natuurlijke Kraamzorg de voorkeur om schone, biologische en/of wollen kleding te gebruiken. Wollen kleding ondersteunt je baby daarnaast om zijn lichaamstemperatuur te regelen, omdat het ademend is en vocht absorbeert indien nodig. Je baby heeft het daarmee niet snel te warm of te koud. Zo houdt het meer energie over om te groeien. Wollen onderkleding heeft nog een ander voordeel. Met deze laag kleding, die direct op de huid gedragen wordt, is je kind letterlijk omhuld door warmte. Dat geeft een veilig gevoel. 

“Vanuit de antroposofie wordt aangeraden om baby‚Äôs altijd een wollen of wolzijde romper te laten dragen, en alleen bij heel heet weer een romper van katoen. Als je kindje¬†eenmaal zindelijk is, vervang je de romper door een wollen hemd en een wollen onderbroek*”. Ook een wollen dekentje voor het slapen is heerlijk.

*Bron

Schapenvacht

Veel baby’s slapen heerlijk rustig en ontspannen op een lams- of schapenvachtje. Ze zijn hypoallergeen, zelfreinigend en hebben positief effect op de gezondheid. De vacht reguleert de warmte en helpt op de lange termijn om astma te voorkomen. Kies wel altijd voor een 100% natuurlijk en ecologisch/medicinaal gelooide vacht.

Heilwol

Heilwol is een helende wol (gekaard) waar de lanoline nog in zit. Leg een plukje in de luier (of in je bh bij pijnlijke tepels). De lanoline verzorgt en de de wol zorgt ervoor dat de wond blijft ademen.

Kamille

In de natuurlijke kraamzorg wordt er veel gewerkt met kamille. Kamille kent veel eigenschappen en is multi-inzetbaar. Het heeft bijvoorbeeld een ontspannende en antibacteri√ęle werking en het geeft verzachting bij darmproblemen en infecties. Kamille bevat veel antioxidanten, flavono√Įden en vitaminen A, B en C en benodigde metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel.¬†

Kamille-olie

Kamille-olie kun je gebruiken voor een heerlijke kamilleolie-buikkkompres. Bijvoorbeeld bij krampjes en nawee√ęn kan het kompres veel verlichting geven. Lees hier hoe je deze kunt toepassen.

Kamillekruiden

Losse kamille-kruiden zijn een must in de kraamtijd. Zet een ontspannen kopje thee mee of maak er spoelingen of een yonisteam mee. Dit bevordert herstel van hechtingen en het perineum. Ook fijn om te gebruiken in bad. Meer lezen over de toepassing van kamille? Lees hier.

moeder geeft dochter kus

Warmte

Warmte is een belangrijk onderdeel van de natuurlijke kraamzorg. “Baby‚Äôs en jonge kinderen zijn extra gebaat bij warmte, omdat het hun groeit bevordert, de slaap verbetert en krampjes vermindert,” zegt Edmond Schoorel (schrijver van het boek: ‘Warmte’ en thuis in de antroposofie). Wanneer je het warm hebt, voel je je fijner, fysiek gezien. Ook geestelijk heeft warmte veel invloed op ons. Denk naast¬†het warm houden door wol ook aan warmte van de ouder(s), familie en vrienden door liefde. Zorg bij het verschonen je kindje warm en droog blijft. Gebruik een wollen onderlegger en eventueel een warmtelamp.

Kruik

Naast het gebruik van wol kan een fijne rubberen of zoutkruik bijdragen om je baby warm te houden bij het verschonen of op andere momenten waar wenselijk.

Borstvoeding 

Borstvoeding is ook een manier om deze warmte over te brengen. En daarnaast geeft het uiteraard de best mogelijk start voor je baby door alle belangrijke stofjes die het bevat. Zorg voor comfortabele, warme kleding (en gebruik geen bh met beugels, wel van bh van bio-katoen) zodat de borstvoeding goed op gang kan komen. Een goede borstvoedingsthee en eten van (biologisch-dynamische) havermout) kan bijdragen aan de melkproductie. Vraag een lactatiekundige om je te ondersteunen indien nodig.

Verschonen en slapen

Maizena of witte leem

Om je babies billen droog te houden kun je er regelmatig tijdens verschonen witte leem of (biologische) maizena op strooien.

Babyzalf

Calendula, of goudsbloem is een bijzonder helend kruid, vooral voor je huid. Fijn om je babies billen hiermee te beschermen. Kies dan wel altijd voor een 100% natuurlijke zalf op basis van pure en 100% natuurlijke vetten (g√©√©n vaseline dus!). En sommige pure vetten hebben alleen al een herstellende werking, zoals lanoline, sheabutter, kokosolie en cacaoboter. De babyzinkspray is ook een aanrader bij rode billetje. Deze is 100% natuurlijk en draagt bij aan het herstel van de huid. Ook lavendel en rozenolie wordt regelmatig ingezet tijdens de natuurlijke kraamzorg voor extra ontspanning en herstel van een ge√Įrriteerde huid.

Luiers

Hydrofiele (bio-katoenen) luiers kunnen natuurlijk niet ontbreken. De eerste dagen kun je je kindje hierin wikkelen en verschonen met lauwwarm water en katoenen wattenschijfjes met eventueel wat olie. Zo kun je het badje nog even uitstellen, waardoor je hygiene en rust behoudt met de natuurlijke beschermlaag (de vernix) van je baby. Met een wollen dekentje erom blijft het warm. Gebruik alleen ecologische luiers of wasbare luiers om je baby zo min mogelijk te belasten.

Co-sleeper

Goede slaap doet wonderen, daarom wil je zorgen voor een beschutte gifvrije slaapplaats voor je baby dicht bij jou. Een co-sleeper kan een mooie uitkomst bieden, zodat je de hele nacht beschikbaar bent voor je pasgeborene. Zorg verder voor bio-katoenen lakentjes/molton, een wollen dekentje een in de winter eventueel een metalen of zoutkruik. Een zoutlampje in je slaapkamer is ook een aanrader, omdat zout reinigt en bijdraagt aan een goede luchtvochtigheid.

Natuurlijke kraamtijd

Deze producten zijn maar een klein onderdeel van de natuurlijke kraamzorg want naast de lichamelijke behoeftes verliest het de psychologische behoeftes niet uit het oog. We hopen dat je een, mede dankzij de natuurlijke producten een prachtige en ontzorgende kraamtijd zult beleven. Vragen? Stel ze gerust!

Nieuwsgierig wat je nog meer kan aanschaffen voor je baby? Bekijk onze volledige natuurlijke babyuitzetlijst.

En wist je dat in het natuurlijke kraampakket standaard wolvlies, heilwol, kamillekruiden en kamille-olie zitten? Bekijk het kraampakket hier!

producten in vegan kraampakket

Momenteel is er een wetenschappelijk onderzoek bezig naar de effecten van Natuurlijke Kraamzorg. Wil je eraan meedoen? Dat kan hier!

 

 

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips