Het recent geplaatste artikel van de NOS over dat borstvoedingsthee nu wordt afgeraden heeft ons zeer verbaasd. Met de kop: ‘Borstvoedingsthee nu ook afgeraden voor zwangere vrouwen,‘ wordt door vele o.a. lactatiekundigen, kraamverzorgenden en zwangeren met zeer gemengde gevoelens ontvangen. Eerder gold nog het advies om 2 koppen borstvoedingsthee per dag te drinken. Waarom wordt een middel dat al eeuwenlang met succes wordt ingezet in de kraamtijd, nu afgeraden vanwege het niet kunnen uitsluiten van een risico? Is dit advies wel gegrond? Wij doken erin!

Borstvoedingsthee

Borstvoedingsthee wordt al eeuwenlang veilig gebruikt in de kraamtijd vanwege de lactatie bevorderende eigenschappen van o.a. anijs, venkel en karwij. Miljoenen moeders hebben door de eeuwen heen veel baat gehad bij deze eigenschappen door hun productie te verhogen. Hierbij zijn dus ook miljoenen, misschien wel miljarden babies gezond op de wereld gekomen met het gebruik ervan. Welke kraamvrouw heeft er namelijk geen borstvoedingsthee gedronken? Al dan niet beschuit met muisjes gegeten, waar ook anijs in zit?

Waarom wordt borstvoedingsthee afgeraden?

In de meeste soorten borstvoedingsthee zit venkel en/of anijs. Hierin zit o.a. het stofje estragol dat in bepaalde concentraties giftig kan zijn. ‘Via de moeder kan een baby deze stof ook binnenkrijgen en risico’s voor het kindje kunnen niet worden uitgesloten, zegt het BuRo ((Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek). Op deze uitspraak is nu het nieuwe advies gebaseerd. Echter in datzelfde document met de risicobeoordeling van borstvoedingsthee stellen ze ook: ‘Er kan geconcludeerd worden dat de estragolblootstelling van zuigelingen weinig reden tot zorg geeft.’

Het is dus jammer dat nu de mooie (biologische) borstvoedingstheeën die er op de markt zijn, afgeraden worden op basis van een risico dat niet kan worden uitgesloten. Interessant! Heb je namelijk wel eens gedacht aan hoeveel andere producten we dan niet zouden kunnen eten of gebruiken als we bij alles ‘geen risico’s kunnen worden uitgesloten’? Denk aan (verzorgings)producten voor babies, waarin vele (chemische) stofjes zitten, waarvan ook lang niet allemaal kan worden uitgesloten dat er geen risico aan het gebruik zit.

Daarnaast stelt BuRo ook: ‘Omdat er geen informatie beschikbaar is over gehaltes estragol in borstvoedingthee is voor deze beoordeling gebruik gemaakt van estragolgehaltes in venkelthee en gemengde thee. De beoordeling zou verfijnd kunnen worden door gehaltes in borstvoedingsthee te meten.’ Meer onderzoek is dus gewenst!

kruiden zwanger kamille calendula framboosblad

Advies

Ondanks dat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is over de daadwerkelijk lacterende werking van anijs en venkel, kan een kop thee zeker bijdragen aan de ontspanning van de kraamvrouw, wat haar productie in gang zet. Ook is het mogelijk dat er een placebo-effect plaats vindt, waarbij de moeder meer vertrouwen krijgt en ook haar productie bevordert.

Wij zien zelf geen enkele zorg bij het gebruik van borstvoedingsthee, indien met mate gedronken. Zoals bij alle kruiden, theeën en voedingsmiddelen geldt: alles met mate.

Het langdurig gebruik van borstvoedingsthee in grote hoeveelheden wordt sowieso afgeraden. De vele voordelen van het drinken van (een goede biologische) borstvoedingsthee zijn groter dan het ingeschatte eventuele risico waar over wordt gesproken. Weeg zelf je keuze hierin af. Blijf vooral jouw eigen gevoel en gezond verstand hierbij volgen. Mooie kraamtijd voor jou/jullie en je baby gewenst!

 

Wij stelden samen met Holistic Doula een heerlijke biologische borstvoedingsthee samen. Deze bevat naast anijszaad, venkelzaad, gezegende distel en fenegriek, ook vrouwenmantelthee (helpt o.a. bij het stelpen van bloedingen en heeft positief effect op de baarmoeder) en kamille (werkt o.a. rustgevend en heeft een versterkend effect op je immuunsysteem)

borstvoedingsthee
Biologische borstvoedingsthee

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips