Het recent geplaatste artikel van de NOS over dat borstvoedingsthee nu wordt afgeraden heeft ons zeer verbaasd. Met de kop: ‘Borstvoedingsthee nu ook afgeraden voor zwangere vrouwen,‘ wordt door vele o.a. lactatiekundigen, kraamverzorgenden en zwangeren met zeer gemengde gevoelens ontvangen. Eerder gold nog het advies om 2 koppen borstvoedingsthee per dag te drinken. Waarom wordt een middel dat al eeuwenlang met succes wordt ingezet in de kraamtijd, nu afgeraden vanwege het niet kunnen uitsluiten van een risico? Is dit advies wel gegrond? Wij doken erin!

Borstvoedingsthee

Borstvoedingsthee wordt al eeuwenlang gebruikt in de kraamtijd vanwege de lactatie bevorderende eigenschappen van o.a. anijs, venkel en karwij. Miljoenen moeders hebben door de eeuwen heen veel baat gehad bij deze eigenschappen door hun productie te verhogen. Hierbij zijn dus ook miljoenen, misschien wel miljarden babies gezond op de wereld gekomen met het gebruik ervan, al is niet te herleiden of dit door de thee kwam of door andere factoren. Borstvoedingsthee wordt door de vele kraamvrouwen gedronken en anders zijn het wel de beschuit met muisjes (waar ook anijs in zit) waarbij je toch anijs binnen krijgt.

Voedende en lactatiebevorderende theekruidenmix

Waarom wordt borstvoedingsthee afgeraden?

In de meeste soorten borstvoedingsthee zit venkel en/of anijs. Hierin zit o.a. het stofje estragol dat in bepaalde concentraties giftig kan zijn. ‘Via de moeder kan een baby deze stof ook binnenkrijgen en risico’s voor het kindje kunnen niet worden uitgesloten, zegt het BuRo ((Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek). Op deze uitspraak is nu het nieuwe advies gebaseerd. Echter in datzelfde document met de risicobeoordeling van borstvoedingsthee stellen ze ook: ‘Er kan geconcludeerd worden dat de estragolblootstelling van zuigelingen weinig reden tot zorg geeft.’

Daarbij is de studie op dieren getest en niet op mensen. En is er alleen gerekend met dagelijks 4 koppen thee van het hoogste concentratie estragol (wat behoorlijk veel is). Feit is dat er op dit moment geen directe verbanden zijn tussen het gebruik van venkel en anijs in de borstvoedingsperiode.

Het is dus jammer dat om deze redenen nu de mooie (biologische) borstvoedingstheeĆ«n die er op de markt zijn, afgeraden worden op basis van een risico dat niet kan worden uitgesloten. Interessant! Heb je namelijk wel eens gedacht aan hoeveel andere producten we dan niet zouden kunnen eten of gebruiken als we bij alles ‘geen risico’s kunnen worden uitgesloten’? Denk aan (verzorgings)producten voor babies, waarin vele (chemische) stofjes zitten, waarvan ook lang niet allemaal kan worden uitgesloten dat er geen risico aan het gebruik zit.

Daarnaast stelt BuRo ook: ‘Omdat er geen informatie beschikbaar is over gehaltes estragol in borstvoedingthee is voor deze beoordeling gebruik gemaakt van estragolgehaltes in venkelthee en gemengde thee. De beoordeling zou verfijnd kunnen worden door gehaltes in borstvoedingsthee te meten.’ Meer onderzoek is dus gewenst!

thee voor kraamtijd

Advies borstvoedingsthee

Ondanks dat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is over de daadwerkelijk lacterende werking van anijs en venkel, kan een kop thee zeker bijdragen aan de ontspanning van de kraamvrouw, wat haar productie in gang zet. Ook is het mogelijk dat er een placebo-effect plaats vindt, waarbij de moeder meer vertrouwen krijgt en ook haar productie bevordert.

Wij zien zelf geen enkele zorg bij het gebruik van borstvoedingsthee, indien met mate (maximaal 2 koppen per dag) gedronken. Zoals bij alle kruiden, theeƫn en voedingsmiddelen geldt eigenlijk altijd: alles met mate.

Het langdurig gebruik van borstvoedingsthee in grote hoeveelheden wordt sowieso afgeraden. De vele voordelen van het drinken van (een goede biologische) borstvoedingsthee zijn groter dan het ingeschatte eventuele risico waar over wordt gesproken. Weeg zelf je keuze hierin af. Blijf vooral jouw eigen gevoel en gezond verstand hierbij volgen. Mooie kraamtijd voor jou/jullie en je baby gewenst.

kruiden zwanger kamille calendula framboosblad

Wij stelden samen met Holistic Doula een heerlijke biologische borstvoedingsthee samen. Deze bevat naast een beetje anijszaad ook gezegende distel, fenegriek, vrouwenmantelthee (helpt o.a. bij het stelpen van bloedingen en heeft positief effect op de baarmoeder) en kamille (werkt o.a. rustgevend en heeft een versterkend effect op je immuunsysteem)

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips