Schrijven in een boek of schrift over de bevalling en de geboorte van je kindje kan bijzonder helend zijn. Niet alleen als de bevalling traumatisch is geweest, maar ook als het een mooie ervaring is geweest kan het opschrijven van je beleving veel inzichten geven en een helend effect geven.

In dit blog schrijft Merel Broeren hoe het Birthbook is ontstaan en waarom schrijven over je bevalling raadzaam is. Het Birthbook is een boek speciaal bedoeld om jouw bevalling en geboorte van je kindje een plekje te geven. Merel deelt over haar intense en emotionele kraamperiode, de verwerking hiervan middels het opschrijven van haar eigen verhaal en de herkenning die ze vond door te lezen over andere verhalen. En bovendien; de normalisatie dat de ‘de roze wolk’ soms helemaal niet zo roze is. 

tekst uit boek over geboorte

Flarden opschrijven tussen het voeden

Het is begin november 2018, ik ben net bevallen van mijn oudste, een prachtige gezonde zoon. ‘’Maar..kun je dit eigenlijk wel een échte bevalling noemen?’’ vraag ik mij onzeker af, ‘’omdat hij via een ongeplande keizersnede is geboren?’’. De fysieke pijn van deze keizersnede, de langdurige weeën en weeënstorm van tijdens de baring, nachten van niet tot nauwelijks slapen en het opstarten van borstvoeding (dat móet dan wel echt lukken hoor, roept een intern stemmetje), maken mij tot een uitgeput wrak in standje overleven. Hierdoor kan ik alle gebeurtenissen maar moeilijk bijhouden, laat staan een plek geven. De kleine jongen is gezond, ik ben – fysiek – gezond. Maar om nu te zeggen dat ik op een roze wolk zit..? Twijfel, onzekerheid en het gevoel van falen is kort samengevat mijn gevoel van die periode.  

Ik kon ik alle gebeurtenissen maar moeilijk bijhouden, laat staan een plek geven.

Dan krijg ik van een collega een advies. Schrijf alles wat er de afgelopen dagen is gebeurd, nu eens op in een schriftje of notitieboekje. Zo kun je het voor jezelf nog eens nagaan wat er allemaal in korte tijd is gebeurd én je kunt het nog eens nalezen, vroeger of later. Ik ga aan de slag, tussen het voeden, kolven en knuffelen door. Het zijn eerst flarden, waarbij ik bij elk moeilijk moment hard moet huilen. Ik bespreek veel met mijn partner, welke details weet hij nog? Wanneer had ik het moeilijk en wat vond hij een lastig moment? Welke beslissingen waren cruciaal of hadden we liever anders gezien? Het is fijn om hier zo, tussen het voeden en de baby in slaap te wiegen, mee bezig te zijn, over te praten en te reflecteren. Bezoek dat langs komt is lief, euforisch rondom de geboorte van de baby, maar zit láng niet allemaal op mijn bevallingsverhaal te wachten. Sterker nog, ik kan het ook nog niet allemaal vertellen zonder droge ogen of sterk opborrelende emoties. Poeh… die emóties, dat had ik me een partijtje niet verwacht na de bevalling. Ook dit schrijf ik allemaal op.

Die emóties, dat had ik me een partijtje niet verwacht na de bevalling.

We zijn ruim een jaar verder. Een van mijn beste vriendinnen is net bevallen en het is weer een hele pittige reis geweest, zowel voor haar als de baby. ’s Nachts lig ik wakker. Waar zou ik haar mee kunnen helpen? Zou ze binnenkort graag haar verhaal kwijt willen aan me? Of zal ze dat lastig vinden? Wat heeft ze nu nodig, naast rust en herstel?

deel uit boek

De geboorte van het Birthbook

Die nacht werd mijn idee voor Birthbook geboren. Hoe fijn zou het zijn om een mooi ontworpen dagboek/verwerkingsboek te hebben met ruimte voor je eigen bevallingsverhaal én met herkenbare verhalen van andere vrouwen en bevallingen om terug te lezen? 

Ik wil bij pas bevallen vrouwen meer bewustwording creëren voor het mentale postpartum deel.

In de zomer van 2020 ga ik aan de slag met het concept, vormgeving, teksten. Ik interview geboortewerkers en psychologen en praat met veel verschillende nieuwe mama’s over hun ervaring. Ik leer ontzettend veel in de periode dat ik Birthbook aan het maken ben. Onder andere dat ik lang niet de enige ben, die worstelde met gemengde gevoelens na mijn bevalling, en dat het heel lógisch is dat een traumatische ervaring je dagelijks leven (gedeeltelijk) kan beïnvloeden en hoe dat werkt in onze hersenen. Daarnaast herstel ik mentaal volledig van mijn 1e bevalling, ben ik nu ‘trots’ op mijn keizersnede litteken en kan ik mijzelf niet indenken dat ik dit ooit als ‘geen echte bevalling’ heb ervaren. Een jaar later, nota bene op de geboortedag van mijn 2e kindje, wordt er een grote stapel dozen bezorgd met vers gedrukte boeken die ik aan de eerste dames kan gaan verzenden. 

Ik ben het Birthbook gaan maken vanuit een verlangen naar meer aandacht voor het verwerken van een intense bevalervaring.

Ik ben het Birthbook gaan maken vanuit een verlangen naar meer aandacht voor het verwerken van een intense bevalervaring. Ik wil bij pas bevallen vrouwen meer bewustwording creëren voor het mentale postpartum deel, waar relatief weinig aandacht voor is in de kraamweek of de periode daarna. Het gaat lang niet alleen om verdrietige of moeilijke ervaringen, ook de mooie en bijzondere momenten krijgen aandacht. Vrouwen die dat nodig hebben kunnen zelf meer hulp gaan zoeken, middels een lange lijst met hulpverleners, podcasts, websites en boeken.

cover van het birthbook

Waarom je bevalling opschrijven?

De bevalling en kraamtijd wordt vaak ervaren als een lange rollercoaster van ervaringen en emoties. Je hebt veel meegemaakt in korte tijd en je hersenen proberen dit in het juiste ‘vakje’ van ervaringen die ze eerder hebben meegemaakt, te stoppen. Zo worden je herinneringen als het ware ‘kloppend’ gemaakt. Het geeft je structuur in hetgeen je hebt meegemaakt. Of je bevalling nu zwaar, mooi, intens was, of allemaal tegelijk, schrijven helpt je om op een rustige manier nog eens over je ervaring na te denken en alle gebeurtenissen te verwerken. 

Zo worden je herinneringen als het ware ‘kloppend’ gemaakt.

Het positieve effect van het op een veilige manier opschrijven van de bevalling is ondertussen aangetoond door onderzoeken. Het brengt compassie en acceptatie voor jezelf en de situatie.

“Every woman who heals herself helps heal all the women who came before her and all those who will come after.”  ~ Dr. Christiane Northrup

Wat is het Birthbook?

Birthbook is een uniek (kraam)cadeau voor jezelf of iemand anders geworden: met ruimte voor foto’s, verhalen, leuke en pittige vragen over de bevalling en schrijfruimte voor je eigen pure ervaringen. Met verhalen van andere dames, totaal uiteenlopende bevallingen en emoties die daar bij komen kijken. Maar ook tips voor verdere verwerking, bij wie kun je aankloppen, waar kun je terecht voor andere ervaringsverhalen. Het lezen of horen van andere verhalen via video’s of podcasts, kan onwijs helpen om je eigen ervaring een plek te geven. Vrouwen kunnen zich eenzaam voelen in de periode na de bevalling. Herkenning dat anderen ook veel verschillende gevoelens ervaren na de bevalling, naast het geluk van de nieuwe baby, kan heel helend zijn. Het Birthbook is hier te koop.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips