Wanneer slapen baby’s door en horen baby’s eigenlijk wel door te slapen? In dit blog vertelt baby- en kinderslaapcoach Kirsten Teunisse van Slaapwolkje of het eigenlijk wel de bedoeling is dat een baby doorslaapt. Je bent nog maar net bevallen en krijgt al snel de vraag: “slaapt je baby al door?” Hoe reageer jij? Het doorslapen van een baby klinkt als muziek in de oren en het is daarom ook een veelbesproken onderwerp.

Bij jonge baby’s spreken we van doorslapen als er 5 uur achtereen wordt geslapen.

Wat is doorslapen precies?

Het is allereerst belangrijk om te weten  wat er wordt verstaan onder doorslapen. Bij jonge baby’s spreken we namelijk van doorslapen op het moment dat er 5 uur achtereen wordt geslapen. Doorslapen betekent dus niet dat je baby van 19:00 tot 07:00 slaapt!

Het doorslapen moet eigenlijk geen doel an sich zijn.

Voor baby’s geldt dus dat doorslapen ongeveer 5 uur aan één stuk is. Er zijn baby’s die na 3 maanden al wel langer slapen, bijvoorbeeld van 23:00-06:00. Vanaf 6 maanden zie je vaker dat babies al langer kunnen doorslapen zoals wij volwassenen dat doen: 8 uur per nacht. Het is echter ook zo dat er baby’s van 8 maanden zijn die nog steeds niet “doorslapen”. Ieder kind is uniek en er valt geen uitspraak te doen over wanneer een baby door ‘moet’ slapen. Het doorslapen moet dan ook eigenlijk geen doel an sich zijn; dat een baby vrolijk is en goed slaapt wel.

baby slapen ouders

Nabijheid en geborgenheid

Ongeveer 9 maanden lang heeft jouw baby heerlijk warm bij jou in de baarmoeder gezeten. Je kindje werd heen en weer gewiegd terwijl jij aan het wandelen of bewegen was. Hij of zij hoorde dag en nacht rustgevende geluiden. Van je hart, je ademhaling, je darmen en je stem. Vervolgens wordt je kleintje geboren en is daar de grote, koude wereld. Niet meer in dat warme badje van 38 graden en weg zijn die rustgevende geluiden en het gewieg gedurende de dag.

Het is heel normaal dat jouw kindje jou nodig heeft om te kunnen slapen.

Als je kijkt naar deze overgang, kun je je misschien al een beetje beter voorstellen dat baby’s in het begin nog veel nabijheid en geborgenheid nodig hebben. Kleintjes zijn dit nu eenmaal gewend en voor veel kindjes geldt dan ook dat ze niet van de ene op de andere dag ineens zelf in slaap kunnen vallen zonder bij jou te zijn. Het is dus heel normaal dat jouw kindje jou nodig heeft om te kunnen slapen! Schroom ook vooral niet om die nabijheid en geborgenheid te bieden, want het is bewezen dat dit de hechting tussen jullie en de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind bevordert. Je kunt je kindje nooit ‘verwennen’ of ‘verpesten’ met jouw liefde.

Hoe zit dat met voeding en doorslapen?

Een pasgeboren baby (<3 maanden) heeft nog veel frequenter voeding nodig dan een baby van 6 maanden. Als een baby al na een maand lange blokken doorslaapt, kán dit nadelige gevolgen hebben voor de groei. Het is belangrijk te kijken naar het kind en de situatie en daarom kan er niet kort door de bocht gezegd worden dat er vanaf een bepaalde leeftijd mag worden verwacht dat een baby doorslaapt zonder voeding.

Om een goed beeld te schetsen is er een richtlijn, opgesteld door het NCJ (Nederlands centrum jeugdgezondheid). Gezonde, à terme geboren kindjes, met een normaal geboortegewicht en waarbij het huidige gewicht boven het geboortegewicht is, mogen volgens deze richtlijn namelijk een behoorlijk lange tijd zonder voeding, als ze daar niet om vragen:

  • 0 – 2 weken: niet langer dan 6 uur tussen voedingen en minimaal 6 voedingen per 24 uur
  • 2 – 8 weken: niet langer dan 8 uur tussen voedingen en minimaal 5 voedingen per 24 uur
  • Vanaf 8 weken: niet langer dan 12 uur tussen voedingen en minimaal 4 voedingen per 24 uur

In de richtlijn NCJ worden ook voorbeelden gegeven voor baby’s met een laag of juist hoog geboortegewicht. Bij twijfel, of als er medische zaken spelen, neem dan altijd eerst contact op met het consultatiebureau of een arts.

Het is belangrijk te kijken naar het kind en de situatie.

Het verschilt dus enorm per baby of er kan worden doorgeslapen zonder voeding. De ene baby kan en mag al eerder zonder voeding doorslapen dan de andere. Zo zijn er baby’s die al binnen 3 maanden een blok van 5 uur of langer kunnen slapen in de nacht en er zijn ook kinderen van 8 maanden die nog meerdere voedingen krijgen in de nacht. Zeker bij borstvoeding is het heel normaal dat er op de leeftijd van 8 maanden nog 2 of 3 voedingen zijn in de nacht, terwijl ook hierbij geldt dat er natuurlijk borstgevoede baby’s zijn die al wél eerder doorslapen en minder voeding nodig hebben.

baby slaapt in armen vader

Horen baby’s door te slapen?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag van dit blog is het dus altijd belangrijk te kijken naar het kind, want ieder kind is uniek en heeft een eigen verhaal. Niemand kan jou zwart op wit meegeven wanneer jouw baby door gaat slapen. Sommige baby’s hebben meer behoefte aan nabijheid en geborgenheid en sommige baby’s hebben weer meer behoefte aan voeding in de nacht. Ik wil jou vooral meegeven dat het beide echt oké is!

Ondanks de kennis uit dit blog, kan het natuurlijk zijn dat er factoren zijn waardoor het (te) zwaar is of op den duur wordt. Weet dat er hulp is wanneer je dit nodig hebt, want je hoeft het niet alleen te doen.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Kirsten van Slaapwolkje. Volg Slaapwolkje hier via Instagram.

Kirsten Teunisse

Kirsten Teunisse van Slaapwolkje is baby- en kinderslaapcoach voor kindjes van 0 tot 4 jaar. Daarnaast is zij opgeleid tot onrustdeskundige. Zij biedt 1-op-1 consulten aan, maar ook meerdere e-books en barnsteenarmbandjes.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.