Wat is Rebozo precies en hoe kan je de rebozo doek of sjaal gebruiken? Wat is een rebozo sluitingsritueel en welke voordelen kun je hieraan ondervinden? In dit artikel laat auteur Susan Wollaars van Liefdevolle Start jou met de Rebozo kennismaken en geeft antwoord op deze en meer vragen.
Susan heeft zelf ervaren hoe goed de Rebozo vrouwen kan ondersteunen tijdens de zwangerschap en de geboorte: ‘De Rebozo is 1 van de dingen waarvan ik denk dat het niet mag ontbreken in mijn doula tas maar ook tijdens de zwangerschapscursussen die ik geef komt het aanbod en ooohhh wat vinden de aanstaande moeders dat fijn! In een paar seconden zijn ze volledig ontspannen.’
Wat is een Rebozo?
Een Rebozo is een geweven doek die zijn oorsprong vindt in Mexico en daar al vele generaties gebruikt wordt voor verschillende doeleinden waaronder als sjaal of draagdoek. Daarnaast is hij erg geliefd onder de Mexicaanse vroedvrouwen die de Rebozo gebruiken tijdens de baring maar ook om de kraamtijd mee af te sluiten.
In een paar seconden zijn ze volledig ontspannen.
Wat is een Rebozo ritueel?
De Rebozo doek of sjaal wordt om rituele manier ingezet en daarom spreekt men van een Rebozo ritueel. De bekendste is de Rebozo sluitingsritueel, waarbij de vrouw omhuld wordt door de doek en er een rituele afsluiting plaatsvindt om de baarmoeder weer te sluiten. Het Rebozo sluitingsritueel kan veel ondersteuning geven in het afronden of het beginnen van een nieuwe levensfase het helpt je stil te staan bij de betekenis van je leven, bij dat wat voor jou echt belangrijk is en bij dat gene wat je los kan laten. Het helpt je bewust te kijken naar je leven en het kan je helpen bij de verwerking van een geboorte trauma. Er zijn steeds meer geboorte trauma therapeuten die het verwerkingsproces afsluiten met het rebozo sluitingsritueel.
Hoe kun je de Rebozo gebruiken tijdens de zwangerschap, geboorte of in de kraamtijd?
In Nederland wordt de Rebozo voornamelijk gebruikt als massage doek of als draagdoek. Het fijne aan een Rebozo massage is dat de Rebozo in een korte tijd je in een diepe staat van ontspanning kan brengen, daarnaast kan een Rebozo massage door de kleding heen gegeven worden en zijn de technieken simpel te leren.
Rebozo ondersteunen bij bekkenklachten, rugklachten, harde buiken, stress gerelateerde klachten en ter ontspanning.
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kan de Rebozo ondersteunen bij bekkenklachten, rugklachten, harde buiken, stress gerelateerde klachten en ter ontspanning. Ook bij een stuitligging kan de Rebozo helpen de baby te draaien.
De laatste weken van de zwangerschap zijn vaak het zwaarst, je kunt last hebben van rugklachten of slapeloze nachten soms kan je angst ervaren voor de bevalling en kun je moeilijk ontspannen terwijl het juist heel belangrijk is om de laatste weken van de zwangerschap ontspannen te zijn. Onderstaande oefening kan jou helpen te ontspannen:
- Leg de Rebozo dwars op het bed.
- Ga er zelf op liggen, op je zij.
- Zorg dat je comfortabel ligt eventueel kun je hiervoor gebruik maken van kussens.
- Partner vouwt de doek om je rug en billen en gaat zitten met zijn gezicht naar jou gezicht toe.
- Partner pakt beide uiteinde vast en trekt rustig wiegend aan het bovenste uiteinde.
In 5 minuten zal je al voelen dat je heerlijk ontspannen bent. Het is vaak erg fijn om deze oefening te doen voor het slapen gaan.
Bevalling/Geboorte
Tijdens de baring is de Rebozo onmisbaar. Je kunt hem gebruiken in verschillende houdingen. Het fijnst is vaak dat tijdens een wee je partner hem strak trekt om je buik of rug. Tussen de weeën door kan je partner je wiegen. Dat zorgt voor een diepe ontspanning en ritme waardoor je in je bevalbubbel kunt blijven. Zowel ontspanning als ritme kunnen er aan bijdragen dat een bevalling soepel verloopt en dat je de juiste bevalhormonen aanmaakt. Je kunt de Rebozo ook gebruiken als de bevalling stagneert en de baby niet helemaal goed in het geboortekanaal ligt. Ook tijdens de persweeën komt de Rebozo vaak goed van pas. In een Rebozo workshop leer je al deze technieken.
Het zorgt voor een diepe ontspanning en ritme waardoor je in je bevalbubbel kunt blijven.
Kraamtijd
De kraamperiode is een schitterende periode waarin jij moeder bent geworden van een nieuwe bewoner van de aarde, een schitterend nieuw mensje. Hoe mooi dit ook is, het is vaak een zware periode. Susan noemt deze periode de regenboog en gebruik ze niet meer ‘de roze wolk’ term. Want het is een geweldige tijd maar de kraamtijd kent ook andere kleuren; je moet herstellen, je hebt slapeloze nachten, hormonen die door je lichaam heen razen en ook de verantwoordelijkheid voor een klein kwetsbaar mensje. Het is heerlijk om in deze periode je lekker te laten wiegen door de Rebozo, de Rebozo omvat jou en kan voelen als een veilige cocon waarin jij even helemaal kunt genieten en ontspannen.
Het is heerlijk om in deze periode je lekker te laten wiegen.
Rebozo Sluitingsritueel
In de meeste culturen is de kraamperiode 40 dagen, 40 dagen staan ook voor transformatie, het transformatieproces van vrouw naar moeder, 40 dagen om je lichaam de tijd te geven tot rust te komen. De Mexicaanse vrouwen sluiten na 40 dagen de kraamperiode af met een Rebozo sluitingsritueel. Ook in Nederland zie je dit nu steeds vaker. Een Rebozo sluitingsritueel is een zeer krachtig ritueel wat er voor kan zorgen dat je je herboren voelt, dat je je weer in je eigen kracht voelt staan en weer de verbinding met je eigen lichaam voelt. Daarnaast kan het je helpen om de overgang te maken van wie jij was voor de zwangerschap naar wie jij nu bent als nieuwe moeder. Het kan je ook helpen om een traumatische bevalling te verwerken of een zware kraamperiode af te sluiten. Een sluitingsritueel kan ook gegeven worden na een stilgeboorte of de overgang naar een nieuwe levensfase.
Met dank en een diepe buiging voor de vroedvrouwen die de kennis over de Rebozo hebben doorgegeven.
Tijdens het sluitingsritueel is er ruimte om je geboorte verhaal te delen en datgene te delen wat nog gehoord wil worden. Vaak is ook de partner of een andere dierbare aanwezig zodat het een vertrouwde bedding word met mensen om je heen waarbij jij je geliefd voelt. De ruimte word omgetoverd in een oase van rust, heerlijk verwarmt, kaarsen worden aangestoken, een ontspannen muziekje op de achtergrond, de geur van verse kruiden, en een helende kruidenthee om je te verwelkomen.
De ruimte word omgetoverd in een oase van rust.
Meestal wordt het sluitingsritueel gecombineerd met een kruiden bad of een yoni steam en ontvang je een volledige lichaamsmassage met warme kruidenoliën. Daarna wordt ieder lichaamsdeel in doeken gewikkeld en strak getrokken dit word meestal samen met de partner gedaan, hij / zij heeft dan de ruimte om voor jou zijn / haar zegeningen en wensen uit te spreken ook kun je ervoor kiezen dan nog het gene uit te spreken waar je mee zit en wat je wilt loslaten. Het lichaam word zowel energetisch als lichamelijk gesloten, sommige noemen het ritueel ook ‘closing the bones’ .Met het loslaten van de doeken kun je loslaten wat losgelaten mag worden. Je voelt je na het ritueel letterlijk herboren en je bent klaar om het nieuwe pad van het moederschap te bewandelen.
Wil je na het lezen van dit artikel ook dat Rebozo jou gaat ondersteunen in de zwangerschap, tijdens de baring of in de kraamtijd? Of wil je als partner leren hoe jij jouw vrouw een Rebozo massage kunt geven? Of gewoon meer weten? Neem dan gerust contact op Susan Wollaars via Liefdevolle Start. Met dank en een diepe buiging voor de vroedvrouwen die de kennis over de Rebozo hebben doorgegeven.
Veelgestelde vragen rondom Rebozo
Waar komt Rebozo vandaan?
Rebozo vindt zijn oorsprong in Mexico waar vroedvrouwen al generaties lang de rebozo doek inzetten ter ondersteuning zwangerschap, baring en kraamtijd.
Voor wie is een Rebozo sluitingsritueel?
Voor vrouwen die de behoeften hebben om een belangrijke periode in hun leven liefdevol en warm af te sluiten. Die graag bewust stil staan bij het leven en het belang van rituelen zien, die durven te voelen en aandacht te geven aan dat gene wat in hun gevoeld en gehoord wilt worden. Het sluitingsritueel word vaak gegeven na een kraamperiode of een stilgeboorte maar ook voor andere overgangsfases is dit ritueel uitermate geschikt.
Wat heb je nodig voor een Rebozo ritueel?
Voor dit ritueel heb je zelf niets nodig, vaak word er wel vooraf gevraagd of je wilt nadenken over het gene wat jij los wilt laten of juist wilt meenemen, het kan ook dat je er voor kiest om je geboorte verhaal op te schrijven wat je dan kan voorlezen tijdens het ritueel. Ook de partner word gevraagd of hij/zij wilt nadenken over wat hij/zij jou wilt mee geven op jouw pad. Als je dit ritueel thuis wilt ontvangen zorg dan dat je hier een rustige plek voor hebt waar je niet gestoord kan worden. Als je het ritueel wilt combineren met een kruidenbad dan moet er ook een bad aanwezig. Al het andere wat nodig is voor het ritueel word mee genomen door de gever van het ritueel. Je kunt er ook voor kiezen om dit op een andere locatie te doen. Sommige aanbieders van sluitingsrituelen hebben de beschikking over een mooi Yurt die speciaal hiervoor is ingericht.
Is Rebozo moeilijk?
Het geven van een Rebozo massage is niet moeilijk, de technieken kun je in een workshop samen met je bevalpartner leren. De Rebozo is makkelijk in gebruik en de waarde ervan is enorm. Tijdens de bevalling voelt hierdoor de bevalpartner zich ook erg nuttig en weet precies hoe hij / zij jou kan steunen en in ontspanning kan brengen tijdens de barring. Een Rebozo sluitingsritueel is van een hele andere aard, het gaat dan niet zozeer om de technieken maar om het volledige ritueel. Het is daarom van groot belang dat er iemand bij aanwezig is die het ritueel goed kan begeleiden.
Waar kan ik een rebozo doek kopen?
Er zijn op verschillende plekken rebozo doeken te koop, zoals bijvoorbeeld bij Etsy. Ideaal kan zijn om te kiezen voor een doek waar je later ook nog je kindje in kan dragen. Wij zijn bezig om een rebozo doek van biologisch katoen te ontwikkelen. Binnenkort hier verkrijgbaar!
Waar vind ik een rebozo massage cursus?
Via de lijst met bewuste geboortewerkers kun je een aanbieder van Rebozo rituelen en massages bij jou in de buurt vinden.
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips