Wil je etherische olie voor je baby gebruiken? In dit blog neemt Samantha van Praktijk Droom! je mee in wat etherische oliën kunnen betekenen in het ondersteunen van je baby bij onrust en slapen en waar je hierbij moet opletten.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën worden soms ook essentiële oliën genoemd, maar beide termen betekenen hetzelfde: het zijn de geurige bestanddelen van bloemen, planten, kruiden en zaden. Ze zijn 100% natuurlijk en worden al eeuwen gebruikt. De oorsprong van Etherische oliën ligt ergens rond 3000 jaar v. Christus en werden door de Chinezen ontdekt. Zij ontdekten dat kruiden en planten een geneeskrachtige werking konden hebben die gebruikt kon worden ter voorkoming en bestrijding van ziektes en ondersteuning van het zelfgenezend vermogen van ons lichaam.

Het zijn de geurige bestanddelen van bloemen, planten, kruiden en zaden.

lavendel
Lavendel

Hoe worden etherische oliën gemaakt?

Etherische oliën worden gemaakt door de werkzame stof uit een bloem, plant, kruid of zaad te extraheren, dit wordt gedaan door de plant in het hete water te doen zodat de actieve stoffen uit de plant komen. Als dit is gebeurd, wordt de olie-achtige substantie gescheiden van het water, zodat er etherische olie over blijft. Het gaat per plant, bloem of zaad om hele kleine hoeveelheden. Om die reden is er veel nodig om tot grotere hoeveelheden etherische olie te komen en zijn kwalitatief, pure en 100% natuurlijk etherische oliën vaak prijzig. Goedkopere oliën zijn vaak gemengd of verdund met synthetische niet-natuurlijke middelen. Let hier dus goed op, niet alle oliën zijn dus helemaal natuurlijk!

Geurmoleculen van de etherische oliën geven via onze neus een seintje aan onze hersenen en ons zenuwstelsel.

Hoe werken de etherische oliën?

De geurmoleculen van de etherische oliën geven via onze neus een seintje aan onze hersenen en ons zenuwstelsel. De geur heeft op die manier invloed op ons immuunsysteem en op hoe we ons voelen. Baby’s en kleine kinderen zijn heel puur en onwijs sensitief, ze staan erg open voor geuren en de werking hiervan. En daarmee kan aromatherapie ondersteunend zijn voor het welzijn van jouw kindje, indien goed toegepast.

samantha met haar essentiele olien
Samantha met de olie van Praktijk Droom

Hoe kan je etherische oliën in het algemeen gebruiken?

Etherische oliën kan je op veel verschillende manieren gebruiken. Je kan ze in een diffuser gebruiken met water of mengen met een draagolie om te gebruiken bij een massage of in een bad.

Omdat baby’s en kinderen zo gevoelig zijn kan je niet alle soorten etherische oliën zomaar gebruiken en moet je extra voorzichtig zijn met producten op de huid. Tevens zijn niet alle bloemen, planten, kruiden en zaden geschikt voor baby’s en kinderen en niet geschikt voor alle leeftijden.

Omdat we etherische oliën inademen en ze op die manier in ons systeem komen, is het van belang om alleen hoogwaardige, biologische en kwalitatief goede producten te gebruiken. Er zijn veel etherische oliën op de markt en de kwaliteitsverschillen zijn enorm groot. Dus laat je goed informeren en ga voor kwalitatief goede producten!

Hoe kunnen Etherische oliën helpend zijn voor het slapen van mijn kindje?

Slapen lijkt zo simpel: je ogen dicht en op weg gaan naar dromenland. Maar slapen is alles behalve simpel, zeker bij je baby is dit niet altijd vanzelfsprekend.

3 sets van etherische olie praktijk droom
Set etherische olie Praktijk Droom

Om goed te snappen hoe etherische oliën helpend kunnen zijn, is het van belang om wat meer uit te leggen over hoe slapen bij kinderen werkt. Er zijn verschillende processen betrokken bij het slapen, het is meer dan je ogen dicht doen en naar dromenland vertrekken. Het biologische klokje van je kind en de verschillende hormonen die het slapen aansturen werken veelvuldig samen, het is een continue samenspel. Wanneer het slaaphormoon melatonine piekt, is het een goed moment om je kindje te laten slapen, want doe je dat wanneer het ‘wakkerhormoon’ cortisol piekt, dan werkt het gewoon niet, slapen is dan haast onmogelijk en zal je merken dat je veel moet wiegen of sussen om je kind in een rustige modus te krijgen.

Het biologische klokje van je kind en de verschillende hormonen die het slapen aansturen werken veelvuldig samen.

Er zijn specifieke etherische oliën die deze slaapsystemen kunnen ondersteunen. Zo is Lavendel misschien wel het bekendste; het heeft een ontspannende werking en brengt rust. Cederhout is ook een fijne etherische olie die het slapen kan ondersteunen; het stimuleert de natuurlijke aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Maar het kan ook zijn dat je kindje moeite heeft met het loslaten van de dag/moment of erg gevoelig is en wat overprikkeld is. Hiervoor kunnen andere etherische oliën een fijne natuurlijke en ondersteunende werking hebben. Lees hieronder bij veelgestelde vragen welke olie je nog meer wel en niet kan gebruiken bij je baby.

Het gebruik van etherische oliën is ondersteunend, waarmee ik wil zeggen: het zorgt niet voor wonderen. Dus als je kindje last heeft van onrust en moeilijk kan slapen, dan kan het goed zijn om hulp in te schakelen van een slaapcoach/onrustdeskundige om tot in de kern te onderzoeken waar dat aan ligt. Is het lichamelijke onrust, klopt het ritme en de timing enz? Want als er meer speelt, dan zal het gebruik van etherische oliën alleen, niet voldoende zijn.

Roomsprays voor baby’s en kinderen

Het gebruik maken van aromatherapie om het welzijn van je kindje te ondersteunen is enorm helpend. Maar… het aanschaffen van een diffuser, etherische oliën en je erin verdiepen is kostbaar zowel in tijd als in geld. Om het gebruik van aromatherapie laagdrempeliger te maken heeft Samantha van Praktijk Droom! roomsprays ontwikkeld. Op deze manier is het gebruik van aromatherapie niet alleen eenvoudiger geworden, maar is het ook toegankelijk voor iedereen. Je hebt na aanschaf van de roomsprays verder geen andere apparatuur of producten nodig en je kan gelijk aan de slag!

Dit blog is geschreven door Samantha Regoli-Bakker. Zij is orthopedagoog, slaapcoach en onrustdeskundige. Ze is moeder van twee kinderen van 4 en 1,5 jaar. Na de komst van haar eerste kind heeft zij zelf ervaren wat een onrustige en slecht slapende baby met je kan doen.

Ze merkte ook hoe lastig het is om de juiste ondersteuning en begeleiding te krijgen die aansluit bij een holistische, sensitieve natuurlijke ouderschapsstijl. Toen haar zoontje op de rit was, besloot ze de opleiding tot Droomritmecoach te volgen om zich te verdiepen in de slaap materie. In 2021 heeft zij Praktijk Droom! opgezet. Haar missie is om ouders te ondersteunen hun hart en intuïtie te volgen en op een liefdevolle en responsieve manier hun kind te helpen meer rust te vinden. Inmiddels heeft ze al veel gezinnen mogen helpen om meer rust te creëren, zodat er nog meer ruimte is om te genieten van die eerste levensjaren! Wil je meer weten over slapen, onrust of over de roomsprays van Praktijk Droom, lees er hier meer over.

flesje essentiele olie bloemen

Veelgestelde vragen over etherische oliën

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor je baby?

Etherische oliën zijn niet gevaarlijk mits je ze goed gebruikt. Het is dus belangrijk dat je je goed laat informeren. Elke olie heeft zijn eigen werking en niet elke werking is geschikt voor kinderen. Daarnaast is het belangrijk om etherische oliën niet in de eerste 3 maanden te gebruiken, de longen van de baby zijn nog in ontwikkeling en je kindje is te gevoelig. Daarnaast is je kindje volop bezig om jullie te leren kennen en de geuren van papa en mama zijn in dat proces belangrijk.

Gebruik etherische oliën ook niet puur op de huid of puur in het bad, want dat kan brandwonden veroorzaken. Wil je etherische olie gebruiken op de huid of voor in het badje, dan heb je een draagolie nodig, zoals amandelolie. Laat je goed informeren over de verhoudingen.

Welke etherische olie niet bij baby?

De etherische oliën die al met elkaar gemengd zijn, zijn over het algemeen niet geschikt voor baby’s. Dit komt doordat gemengde oliën ook geuren kunnen bevatten die te sterk zijn voor kleine kinderen en juist irritatie kunnen veroorzaken. Lavendel, Neroli, Mandarijn, Roomse Kamille en Roos zijn met name geschikt voor de kleinsten. Het hangt wel af van de leeftijd van je kindje en in welke mate oliën verdund zijn of je ze veilig kan gebruiken.

Welke etherische olie is goed voor slapen?

Wanneer slapen moeizaam verloopt, hangt het af van waar de oorzaak ligt om exact te zeggen welke olie het beste werkt. Over het algemeen kan gezegd worden dat Lavendel een bekende etherische olie is, die geschikt is voor gebruik bij slapen, het brengt ontspanning in het zenuwstelsel en geeft rust. Cederhout stimuleert de natuurlijke aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) en is mooi in combinatie met lavendel te gebruiken. Citroen helpt met loslaten, verfrist en helpt bij het inslapen. Neroli en Roomse kamille geven ook rust en brengen ontspanning.

Hoeveel druppels etherische olie voor je baby?

Als je een roomspray gebruikt dan is de etherische olie reeds verdund (check goed waarmee het verdund is, zodat je zeker weet dat het natuurlijk is). Wanneer je kindje nog niet gewend is dat je de roomspray gebruikt kan je beginnen met 2-3 sprays. Dit kan je op gevoel opbouwen tot 8-10 sprays.

Wanneer je een diffuser gebruikt is het afhankelijk van de grootte van de kamer en de hoeveelheid water die je in de diffuser kan doen, hoeveel druppels je kan gebruiken. De meeste diffusers hebben een inhoud van 100ml. Gebruik dan 3-5 druppels olie. Is het een sterke geur? Gebruik dan wat minder druppels, om het aangenaam te houden.

Samantha Regoli-Bakker

Samantha Regoli-Bakker is orthopedagoog, slaapcoach en onrustdeskundige. Ze is moeder van twee kinderen van 4 en 1,5 jaar. Na de komst van haar eerste kind heeft zij zelf ervaren wat een onrustige en slecht slapende baby met je kan doen.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.