Kraampakket vergelijken en benieuwd naar de verschillen? In dit artikel vergelijken we reguliere kraampakketten met de natuurlijke kraampakketten! Ook vertellen we wat er precies in zit!

Niet elk kraampakket heeft precies dezelfde inhoud, maar er zijn een aantal producten die je in elk kraampakket tegenkomt. In de meeste standaard reguliere kraampakketten zitten medische hulpmiddelen en verzorgingsproducten die je verloskundige en kraamverzorgende in huis willen hebben. In de natuurlijke kraampakketten zitten deze ook (maar dan de meest duurzame variant en gezellig & duurzaam verpakt) plus nog fijne extra’s.

Regulier versus natuurlijk kraampakket

De meest aangeboden reguliere kraampakketten zijn die van Natalis, Heka en Heltiq. Deze grote partijen werken ook al jaren samen met de verzekeringen en hebben meestal een basic en luxe variant. In dit artikel besteden we aandacht aan het basis kraampakket.

Beleving

Laten we beginnen met het vergelijken van de kraampakketten wat betreft de beleving van het uitpakken.

De reguliere kraampakketten scoren op een schaal van 10 tussen de 0 en 2 punten. De meeste ouders schrikken namelijk als ze zo’n pakket openen en vinden het vrij confronterend: heb ik dit allemaal nodig?! Er is weinig feestelijks of liefdevols aan de verpakkingen en doen behoorlijk medisch en steriel aan. De dozen worden dan ook meestal direct weer dicht gedaan om er vervolgens niet meer naar te kijken. Een enkele verzekering doet er een leuk zwangerschapsdagboek of een knuffel bij. Vriendelijk bedoeld;-).

Ook is het natuurlijke kraampakket letterlijk een feestje om uit te pakken. De verpakking is duurzaam en sfeervol. Je zou bijna zin krijgen in de geboorte;-). Sterker nog, dit krijgen we regelmatig te horen. Bovendien bevatten ze veel leuke (gratis) extra cadeautjes, zoals een wollen mutsje, magnesiumvlokken en een fijn magazine.

Duurzaamheid

Het zijn prima en praktische pakketten om te gebruiken, maar als je beseft welke materialen (vooral plastic, vervuild katoen, chloor etc) er worden gebruikt om ze te maken dan vind je het wellicht interessant om naar een natuurlijk kraampakket te kijken. Bovendien blijven er meestal veel spullen over uit zo’n regulier pakket.

Een natuurlijk kraampakket bevat dezelfde praktische producten, maar dan de meest ecologische, natuurlijke varianten. De producten zijn zo samengesteld (in samenwerking met verloskundigen en kraamverzorgenden) dat de kans erg klein is dat er spullen over zullen blijven zonder dat je met te weinig producten zit.

Met natuurlijke producten belast je niet alleen het milieu minder, maar ook jou en je baby. Door deze minder tot geen belastende stoffen bevatten, blijft er meer energie over voor groei en herstel.

Informatief en bekrachtigend

Een natuurlijk kraampakket is ook meer gericht op de voorbereiding en ondersteuning bij de bevalling en geboorte. Met het gratis Yippie! Magazine bijvoorbeeld van Dalalou wordt er veel ondersteunende en positieve informatie mee gegeven.

Natuurlijke en liefdevolle producten rondom de geboorte dragen bovendien bij aan een gezonde en veilige ontwikkeling van baby en kind en maken de kans groter op een ontspannen geboorte en sneller herstel.

Om je een beeld te geven van de beleving van de kraampakketten, zie hieronder een illustratie. Wat zou jij kiezen?

welk kraampakket beste
Kraampakket Mijnkraamshop & Dalalou

Inhoud kraampakket

Welke producten zitten er dan precies in? Zowel in de reguliere als de natuurlijke kraampakketten zitten op zijn minst de volgende verbandmiddelen en verzorgingsproducten:

  1. Onderleggers
  2. Matrasbeschermer
  3. Kraamverband
  4. Verbandwatten
  5. Alcohol
  6. Gaasjes
  7. Handzeep
  8. Netbroekjes
  9. Cordring /navelklem

We zullen nu alle producten onder de loep nemen en vergelijken met elkaar.

1. Onderleggers

Onderleggers zijn vochtabsorberende matjes met een waterdichte onderlaag, bedoeld om tijdens de bevalling op de bevalplek neer te leggen. Je kunt hiermee vocht, vruchtwater en bloed opvangen. De matjes worden ook gebruikt om de placenta in op te vangen na de geboorte en om onder je billen te leggen in het kraambed bij controles. Ook na een keizersnede kan een onderlegger onder je (blote) billen in bed fijn zijn om zo bloot mogelijk te liggen, dit bevordert het herstel.

In veel kraampakketten zitten verschillende maten onderleggers. Gangbare maten zijn 60 x 60 cm en 60 x 90 cm. De laatstgenoemden zijn het meest gebruikte formaat. In de natuurlijke kraampakketten zit een chloorvrije variant met ecologische vulling.

ecologische onderleggers in kraampakket
Ecologische onderleggers, duurzaam verpakt

In het ziekenhuis zullen ze ook onderleggers hebben. Toch kan het fijn zijn om eigen onderleggers mee te nemen, omdat je liever de duurzamere ( én chloorvrije) onderleggers gebruikt in plaats van reguliere. Ook als je weer thuis komt dan zijn onderleggers fijn in bed bij controles of om bloot te kunnen liggen.

Onderleggers over? Genoeg plekken om ze te doneren, maar je kan ze ook bewaren voor later, bijvoorbeeld als je kindje zindelijk begint te worden of bij een ziek kindje met diaree of overgeven.

2. Matrasbeschermer

De matrasbeschermer is een groot vel plastic, soms met een papieren toplaag. De matrasbeschermer is in principe bedoeld voor tijdens de bevalling om je bevalplek te beschermen en indien gewenst al de weken ervoor om je matras te beschermen mochten je vliezen breken. Echter: niet iedereen vindt het prettig om op zo’n krakerig vel te slapen.

Je kunt dan ook een waterdichte molton gebruiken, oude handdoeken of een gevilte wollen deken onder je hoeslaken leggen.

kraampakket inhoud beschermen matras
Matrasbeschermer van maiszetmeel

Je kunt de matrasbeschermer tijdens de bevalling dus ook gebruiken. Door op je matras te leggen, op de bank, de vloer of waar je ook wilt bevallen.

In de natuurlijke kraampakketten zit momenteel een matrasbeschermer van maiszetmeel. Dalalou biedt hiermee als eerste matrasbeschermers van biobased plastic. Deze hebben dezelfde eigenschappen als plastic matrasbeschermer, maar zijn volledig biologisch afbreekbaar.

3. Kraamverband

Kraamverband is extra groot maandverband dat bedoeld is om bloed op te vangen in de eerste tijd na de bevalling.

In sommige kraampakketten zit ook een pak inlegverband, wat nog iets groter is dan kraamverband, bedoeld voor de eerste dag(en). Je kunt echter ook al direct kraamverband gebruiken als je geen inlegverband hebt, eventueel twee tegelijkertijd overlappend in een netbroekje of grote onderbroek te leggen.

losse kraamverbanden
Kraamverband biologisch katoen

Er is (nog) geen inlegverband van biologisch katoen dus in de natuurlijke kraampakketten vind je alleen kraamverband. De eerste dagen na de geboorte (en ook tijdens je menstruatie) ben je zo gevoelig dat we het niet aanraden om regulier kraam en maandverband te gebruiken vanwege de gifstoffen die worden gebruikt in de landbouw en vanwege het aanwezige plastic..

Na het kraamverband kun je overgaan op (nacht)maandverband en daarna op gewoon maandverband. Na de bevalling wordt afgeraden om tampons of cups te gebruiken in verband met de wond in je baarmoeder.

4. Verbandwatten

In een kraampakket zit vaak een pak verbandwatten of zigzagwatten. De verbandwatten kunnen door je verloskundigen gebruikt worden om eventueel bloed stelpen of door je kraamverzorgenden om het navelstompje te verzorgen.

netbroekjes watten in kraampakket
Wattenschijfjes in kraampakket

Ook worden ze veel gebruikt om de thermometer er mee te ontsmetten samen met wat alcohol. Daarnaast is het veelvuldig te gebruiken in de kraamtijd voor je baby. Net als wattenschijfjes, die eigenlijk voor in de kraamtijd nog veelvuldiger te gebruiken zijn, bijvoorbeeld om je babies billetjes schoon te maken met wat olie of zalf.

Overgebleven watten(schijfjes) kun je ook in je EHBO-doos stoppen en bewaren of gebruiken voor het reinigen van je gezicht.

5. Alcohol

Een flesje alcohol zit ook in alle kraampakketten. De alcohol wordt gebruikt om te ontsmetten. Voor de thermometer, eventueel een wondje of de handen van de zorgverlener.

wat heb ik nodig voor mijn baby?
Biologische alcohol

In de reguliere kraampakketten zit vaak een vrij grote fles in plastic verpakking. In de natuurlijke kraampakketten zit de alcohol in glas en is biologisch, dus veel minder belastend voor het milieu. Bij de productie van de grondstoffen en voor de vergisting om alcohol te produceren zijn namelijk geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt.

6. Steriele gaasjes

Je verloskundige wil graag dat je steriele gaasjes in huis hebt. Deze worden gebruikt om wonden steriel af te dekken, bijvoorbeeld bij eventueel hechten. Ook kunnen de gaasjes gebruikt worden bij het schoonmaken en verzorgen van het navelstompje of prutoogjes bij je baby.

Zowel overgebleven gaasjes als de alcohol kun je in je EHBO-doos stoppen.

details gaasjes kraampakket

7. Handzeep

In de meeste kraampakketten zit een desinfecterende handgel, vooral bedoeld voor je zorgverlener en het kraambezoek. Echter uit onderzoek is gebleken dat desinfecterende zeep helemaal geen goede keuze is.

In de natuurlijke kraampakketten hebben we gezorgd voor een 100% natuurlijke handzeep die uiteraard ook goed schoonmaakt, maar dus niet anti-bacterieel is. Deze beschadigt of irriteert dus je natuurlijke huidflora niet.

handzeep in kraampakket
Biologische handzeep

8. Netbroekjes

Een netbroekje is een geweven broekje waardoor het super rekbaar en luchtig is. Een netbroekje is bedoeld om het inleg- of kraamverband op z’n plek te houden de eerste dag(en) na de geboorte. Door de rekbaarheid zit het netbroekje comfortabel rondom je gevoelige buik.

De meeste netbroekjes uit de kraampakketten zijn voor eenmalig gebruik. Die in de natuurlijke kraampakketten zijn tot tien keer wasbaar.

los netbroekje wit
Wasbaar netbroekje

Netbroekjes zijn ook heel geschikt om na een keizersnede te gebruiken, omdat je ook na een keizersnede vloeit en dus kraamverband nodig hebt. Door de open structuur zorgt het netbroekje dat de wond kan ademen en zo beter kan genezen.

9. Navelklem, cordring of navelveter

In de reguliere kraampakketten en die van de verzekering zit een plastic navelklem. In de natuurlijke kraampakketten zit een cordring. Steriele navelveters worden niet meer geproduceerd vanwege nieuwe richtlijnen. Wel zou je zelf een navelveter kunnen haken of een gehaakte kopen als dat je voorkeur heeft.

Het liefst laat je de navelstreng minstens een paar minuten of langer uitkloppen na de geboorte. Er kunnen dan nog bloed, belangrijke voedingstoffen en zuurstof bij de baby komen. Na het uitkloppen kan de navelstreng worden afgebonden of geklemd met de cordring, klem of veter.

cord ring
Cordring foto @poppytopumpkin

Ook kan je zelfs kiezen voor een lotusgeboorte, waarbij de navelstreng na een paar dagen zelf loslaat. Of je kan de navelstreng doorbranden. In beide gevallen heb je dan geen klem, ring of veter nodig.

De navelklem is handig in gebruik, maar wel lomp en irriterend voor je baby. De cordring is ook handig in gebruik én minder irriterend waardoor het beter geneest. Daarnaast is de cordring van natuurlijk rubber (ook non-latex variant verkrijgbaar) en dus beter voor het milieu.

Extra’s

In sommige reguliere kraampakketten zit luiertape en een thermometer. De luiertape wordt nauwelijks nog gebruikt en een thermometer hebben de meeste mensen zelf al in huis.

In de natuurlijke kraampakketten zit heilwol (gekaarde, helende wol voor rode billetjes en andere wondjes) en een starterset voor de natuurlijke kraamzorg met kamille-olie, kamillekruiden en wolvlies. Deze zijn voor het maken van spoelingen en buikkompressen voor onder andere naweeën en krampjes. Ook zitten er geboorte affirmatiekaarten in, om jezelf positief te ondersteunen tijdens de bevalling.

Daarnaast zitten er in de natuurlijke kraampakketten ook diverse extra cadeautjes, zoals een wollen mutsje, thee, luiertjes, een magazine en magnesiumvlokken.

Heilwol

Jouw keuze

De meeste producten in het kraampakket zijn vooral bedoeld ter ondersteuning van de verloskundigen en kraamverzorgende bij de zorg voor jou en je baby tijdens en rondom de bevalling en kraamtijd. Overleg daarom altijd met jouw zorgverlener wat zij graag wil dat je in huis hebt. Er zijn veel zorgverleners die ervaring hebben met de verschillende kraampakketten. Het natuurlijke kraampakket bestaat relatief kort, maar er zijn al veel geboortewerkers die er ondertussen mee hebben mogen werken en laaiend enthousiast zijn. Vergeet niet dat het altijd jouw keuze blijft door welke producten je je wilt laten verzorgen in deze precaire tijd.

Een bevalling is een hele bijzondere gebeurtenis en je doet het niet vaak, daar mag je best aandacht aan besteden en vooral goed voor jezelf zorgen! Aan jou de keuze!

Bekijk hier de natuurlijke kraampakketten.

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips