Behoud je zwangerschapsgloed met Ayurveda

Zwangerschap is de meest heilige en transformerende periode die een vrouw kan doormaken in haar leven. Het is een periode gedomineerd door verandering en groei. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal. Goed voor jezelf en je kindje in je buik zorgen is daarom van groot belang. Hiervoor moeten we tijd nemen voor onszelf om verbinding te creëren, voldoende rust te nemen en ons te voeden met voedzaam biologisch eten.

Toch lijken we dit in onze moderne samenleving te zijn vergeten en gaan we door op de manier die we gewend waren voor onze zwangerschap. Als je zelf zwanger bent zul je misschien ervaren dat het ‘stapje terug’ kan worden gezien als een teken van zwakte. Hierdoor durf je misschien niet eens te zeggen dat je niet wilde afspreken omdat je gewoon meer zin hebt om op de bank te gaan liggen. Natuurlijk ben je waarschijnlijk verre van lui in deze periode, maar het maken van een mensje kost nou eenmaal heel veel energie en dit ontkennen is geen goed idee.

Balans met Ayurveda

Er komt van alles kijken bij een zwangerschap, bevalling en ook de kraamtijd en we willen dan ook alle zwangere moeders maar een suggestie geven: neem een stap terug. Dat vergt moed en authenticiteit, maar als je dit niet doet is de kans dat je uit balans raakt (voor een langere periode) erg groot.

Ayurveda kan je hierbij helpen. In deze eeuwenoude traditie wordt de nadruk gelegd op de zorg voor de moeder tijdens de zwangerschap en de 42 dagen erna. Voldoende rust en het koesteren van je proces en transformatie staan hierin voorop.

In Ayurveda is hierover een mooi gezegde: “Behandel een zwangere vrouw met uiterste zorg en voorzichtigheid alsof iemand met een pot vol olie in de hand loopt zonder een druppel te laten vallen.” Hoe waanzinnig mooi is deze gedachte? En hoe ver verwijderd lijken we hiervan te zijn tegenwoordig?

zwangere vrouw bij water
Fotografie @madeleinebolle_happymess

Er is niks mooiers in het leven dan het creëren ervan. Dus laten we ervan genieten. Wij als vrouwen en (toekomstige) moeders elkaar ondersteunend, met zelfzorg als hoogste prioriteit. Zodat we zwangerschapskwaaltjes kunnen genezen of zelfs voorkomen en 9 maanden lang zullen stralen van geluk.

Ook voor je baby

Niet alleen zodat jij als moeder gezond blijft, maar ook omdat het invloed heeft op je kindje in je buik. De constitutie (vata, pitta of kapha) van je kindje wordt namelijk beïnvloed door het gedrag en voedingspatroon van jou tijdens je zwangerschap. Wanneer je niet genoeg rust neemt en hierdoor veel stress ervaart kan het zo zijn dat je kindje daar zelf ook meer last van krijgt. Nog een reden om een stapje terug te doen en goed voor jezelf te zorgen.

Hoe kan Ayurveda je helpen?

Hieronder een aantal suggesties hoe Ayurveda je kan helpen om in balans te komen:

●  Last van misselijkheid in de ochtend? Start je dag met een kopje verse gember thee en/of een glaasje lauwwarm water met citroensap. Ben je gedurende de dag misselijk? Kauw op gemberkandij. (Verkrijgbaar in natuurwinkels.)

●  Drink voldoende vers 100% biologisch kokoswater. Dit heeft dezelfde eigenschappen als plasma en verbetert de kwaliteit van je vruchtwater. Hou er wel rekening mee dat kokoswater verkoelend werkt. Dit is dus met name een suggestie voor de zwangere vrouwen die veel hitte ervaren of zwanger zijn tijdens de zomer.

●  Eet een goed uitgebalanceerd dieet met de nadruk op warme, gekookte (vata balancerende) maaltijden met veel groenten en eiwitten. Geef de voorkeur aan basmati en bruine rijst, haver, pompoen, bieten, couscous, eieren, (geweekte) noten, wortelen, sperziebonen, dadels, zoete aardappelen en avocado’s. Vermijd zoveel mogelijk rauw en bewerkt voedsel.

●  Kook met ghee (geklaarde boter) om je spijsvertering te bevorderen. Zeker omdat voor veel zwangere vrouwen de spijsvertering onregelmatig en verstoord kan zijn (doordat vata dosha dominant is).

●  Drink voldoende. Het liefste warme kruidenthee zoals kamille (kalmerend en helpt bij opkomende maagzuur), brandnetel (goed voor je nieren en bevat veel vitamine C), frambozenblad (versterkt de baarmoeder) of gember (verwarmend). Sommige merken maken zelfs kruidenthee speciaal voor zwangere vrouwen. Vind jouw eigen theetje! Maar pas op met witte, zwarte en groene thee, omdat deze theïne bevatten.

●  Geef het immuunsysteem van je kindje een boost en draag bij aan de opbouw van zijn of haar weefsels (“dhatus” in Ayurveda) door minstens één glas warme volle (koe)melk te drinken met een theelepel ghee erin. Dit ondersteunt ook een gezonde, voedende slaap voor jou.

●  Neem een goede kwaliteit zwangerschapsvitamines die de meest essentiële vitamines en mineralen (foliumzuur, B12, ijzer, vitamine C en E en calcium) bevatten om je zwangerschap te ondersteunen. Het is ook verstandig om vanaf de 7e maand een extra calcium, magnesium en zink tablet te nemen omdat de botten van je baby in deze periode worden opgebouwd.

●  Slaap zoveel als je kunt tijdens je zwangerschap. Laat de vermoeidheid er zijn. Je lichaam is ontworpen om baby’s te maken en te bevallen. Laat je lichaam de baas zijn en niet je geest. Hiervoor is het oefenen van overgave van groot belang. Aan het einde van je zwangerschap kun je ook overdag een dutje doen. Als je in je derde trimester moeite hebt om te slapen, maak dan een warme gekruide melk voordat je naar bed gaat, gebruik voldoende zware dekens om jezelf te bedekken en leg een kruik tegen je onderrug. Hierdoor kun je beter aarden en ervaar je een voedende rust (zelfs als het slapen even niet lukt).

●  Probeer koffie zoveel mogelijk te vermijden. Het creëert onrust voor jou en je kindje. Mocht je dit lastig vinden probeer te minderen maar wel van dat momentje te blijven genieten.

●  Onderschat de kracht van wandelen niet. Elke dag 30 minuten vertraagd lopen waarbij je focust op je ademhaling helpt je bij de doorbloeding en is een super goede voorbereiding op je bevalling. Joggen of hardlopen is niet zo’n goed idee, omdat het teveel druk op je bekkenbodemspieren legt.

Omdat elke zwangerschap anders is zullen niet al deze suggesties bij jou passen. Pak eruit wat werkt voor je en vergeet de rest. Zolang jij je intuïtie volgt draag je bij aan de gezondheid van jezelf en je kindje. Meer is niet nodig.

Zwangere Kim met dochter
@madeleinebolle_happymess

Dit artikel schreven we samen met Kim van der Veer. Zij is yogadocent en Ayurveda coach en woont samen met haar man en dochter Miki (’18) en zoon Moos (’21) in Amsterdam. Naast coaching en (zwangerschaps-) yoga lessen geeft Kim ook zwangerschapscursussen waarin Yoga & Ayurveda gecombineerd worden en jij je krachtig kan voelen tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je kunt haar volgen op instagram of contacten via haar website Startwithrasa waar je nog meer artikelen over Ayurveda en het moederschap kunt lezen.

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips