Kinderwens & vruchtbaarheid
Zwanger worden lukt helaas niet bij iedereen vanzelf en daar wordt over het algemeen maar weinig over gesproken tussen vrouwen onderling. Na een jaar van proberen komen vrouwen vaak bij de huisarts en vervolgens de gynaecoloog terecht.
Soms wordt er dan een medische oorzaak gevonden zoals problemen met de eierstokken en eileiders, endometriose of is er een lage kwaliteit zaadcellen/eicellen. En nog vaker wordt er geen oorzaak gevonden. In dit artikel laat Kim Boelens (acupuncturist) je zien hoe jezelf in balans brengen (door o.a. acupunctuur) bij kan bijdragen aan je vruchtbaarheid en jouw kinderwens.
Chinese Geneeskunde
Traditionele Chinese Geneeskunde is de oudst beoefende natuurgeneeskunde van de wereld. Het is zo’n vierduizend jaar geleden ontstaan, toen de mens over het algemeen dichter bij de natuur leefde. Deze “geneeskunde” is niet gericht op genezen maar eerder het voorkomen van ziekten.
Binnen de Chinese Geneeskunde wordt er dan ook breder naar een kinderwens gekeken. Vruchtbaarheid is een natuurlijk proces dat onder andere weerspiegelt in je menstruatiecyclus. Mocht er iets in deze cyclus uit balans zijn, kan dit voor klachten zorgen zoals moeilijker zwanger worden en menstruatieproblemen. Als je in balans bent zullen deze klachten en problemen er niet zijn. Uitleg hierover en de menstruatiecyclus gaan we zo verder op in.
Yin & yang
Een van de belangrijkste symbolieken binnen de Chinese geneeskunde is yin & yang, en dat is niet voor niets. Yin en yang werken samen, en kunnen niet zonder elkaar.
Yang staat voor activiteiten, warmte en beweging. Yin staat voor rust en tijd om op te laden. Yin gaat altijd over in yang en andersom. Zo gaat dat ook in ons leven, na de nacht komt altijd de dag en na de winter komt altijd weer de lente.
Buiten de seizoenen, en het dag en nacht ritme is het van belang dat yin en yang in balans zijn gedurende je dag, Plan je genoeg rust in voor jezelf? Of heb je na een lange dag op kantoor wel een moment van beweging gepland?
Yin en yang zijn een mooie herinnering aan een goede leefstijl, zorg voor voldoende beweging & rust op een dag, zowel mentaal als fysiek. Yin en yang hebben elkaar nodig, ook bij een kinderwens.
Menstruatiecyclus
Yin en yang zie je ook terugkomen in de menstruatiecyclus. Je kunt een vergelijking maken met de seizoenen van het jaar. Door een periode je cyclus in de gaten te houden leer je je lichaam en cyclus beter kennen, en leert je lichaam je wat het nodig heeft.
Winter
Je menstruatie mag je vergelijken met de winterperiode. Normaliter duurt je menstruatie 3 tot 7 dagen. Dit is de meeste “yinne” periode van de cyclus, net zoals de winter dit in het jaar is.
De meeste vrouwen hebben deze periode wat minder energie en hebben meer behoefte aan rust. En dat is in deze periode helemaal prima. Echter horen pijnklachten, krampen, gevoelige borsten, hoofdpijn enzovoort er in deze periode niet bij! Hierover zo meer.
Lente
Hierna komt de lente, en komt er weer wat yang bij. Deze periode wordt de folliculaire fase genoemd.
Deze periode is vaak een prettige tijd, want je hebt weer wat meer energie. In de natuur zie je dat in lente alles weer begint te groeien, zo gaat dat ook in ons lichaam en start de groei van het hormoon oestrogeen. Een belangrijk hormoon in de menstruatiecyclus, deze zorgt er onder andere voor dat je vruchtbaar bent en een libido hebt in deze periode.
Als deze fase niet lekker loopt merk je dat onder andere aan een onregelmatige menstruatie, vermoeidheid, laag libido en gewrichtspijn.
Zomer
Na de lente komt de zomer en dit is de periode van de eisprong, ook wel ovulatie genoemd. Dit is de meest yange periode van de cyclus. Meestal komt deze periode 12-17 dagen voor je volgende menstruatie. Voor een kinderwens is het belangrijk om je ovulatie goed in beeld te hebben, maar rondom je eisprong zou je dit ook kunnen merken. Bij een gezonde cyclus heb je deze periode meer last van vaginale afscheiding, deze afscheiding is wat dikker en elastischer dan andere periode. Je kunt deze afscheiding vergelijkingen met het eiwit van een rauw ei. Als je deze afscheiding hebt, is dat een teken dat je in je vruchtbare periode zit.
Net zoals in de zomer ben je in de ovulatieperiode vaak meer energiek, en heb je zin om allerlei dingen te gaan doen.
Als deze fase niet lekker loopt kan je ovulatie wat gevoelig zijn, heb je last van hoofdpijn of rugklachten.
Herfst
Dan komt de herfst er alweer aan als een zwangerschap uitblijft. Deze periode wordt de luteale fase genoemd. In deze periode speelt het hormoon progesteron een rol, dat onder andere zorgt voor de innesteling bij een eventuele zwangerschap. In de natuur laat de herfst de bladeren vallen, en gaat zich klaarmaken voor de winter. En deze overgang vindt ook in het vrouwelijk lichaam plaats. In de herfst is het tijd om te ordenen, en hetgeen wat je niet meer nodig hebt los te laten en af te ronden. Soms is deze fase lastig, en merk je dat je meer last hebt van emotionele schommelingen of het pré menstrueel syndroom (PMS).
Acupunctuur
Bij een kinderwens zijn alle 4 de fases van een menstruatie belangrijk. Mocht er een probleem zijn in een van deze fases kan dit invloed hebben op je kinderwens. Een acupuncturist zal je altijd vragen naar je menstruatiecyclus, en samen met jou op zoek gaan naar de mogelijkheden om deze fase(s) beter in balans te krijgen. Verder kijkt de acupuncturist niet alleen naar je menstruatie, maar ook andere aspecten komen aan bod zoals je slaappatroon, stress, voeding, ontlasting en zo meer.
Veel acupunctuur behandelingen bij een kinderwens starten met het reguleren van je menstruatiecyclus, want daar ligt de basis van je vruchtbaarheid.
Met al deze informatie kan er bekeken worden waar er bij jou de energieverstoringen zitten, en hier een individueel plan voor worden gemaakt. Iedereen is anders, en daarom is ook niet één behandeltraject gelijk. Veel acupunctuur behandelingen bij een kinderwens starten met het reguleren van je menstruatiecyclus, want daar ligt de basis van je vruchtbaarheid. Menstruatieklachten duiden op een energieverstoring of energieblokkade, en met die verstoring of blokkade ga je samen met je acupuncturist aan de slag.
En met een goed gereguleerde cyclus heb je geen of minder klachten van je menstruatie, en ook je hormoonhuishouding is meer in balans.
Een wekelijkse behandeling is aan te raden, om het proces optimaal in te zetten en jezelf een wekelijks momentje tijd voor jezelf te gunnen.
Naast acupunctuur zal de acupuncturist je ondersteunen met voedingstips, leefstijladviezen en kruiden. We noemen hieronder een belangrijke: de castorolie-pakking.
Castorolie pakking inzetten bij menstruatiekrampen en kinderwens
Een castorolie pakking kun je inzetten bij menstruatiekrampen, maar zeker ook bij een kinderwens.
Door de castorolie pakking te gebruiken beweeg je de energie in je onderbuik, wat fijn is bij het verminderen van menstruatiekrampen maar zeker prettig is bij een kinderwens. De pakking helpt namelijk om blokkades die in je onderbuik zitten op te lossen.
Castorolie
Castorolie wordt gewonnen uit de vrucht van de wonderboom, ook wel Ricinus Communis genoemd. Vandaar dat Castorolie ook weleens wonderolie genoemd wordt, en dat is niet voor niks. Castorolie wordt al duizenden jaren ingezet door diverse culturen ingezet om de heilzame werking.
Een oorzaak van menstruatiekrampen kan zijn dat de energie is je buik vast zit, en deze castorolie pakking beweegt de energie in je buik.
De castorolie pakking
Je hebt nodig voor een castorolie pakking:
- Een flesje castorolie
- Een katoenen of flanellen doek zo groot als je onderbuik
- Eventueel wat huishoudfolie
- Kruik (warm waterkruik, zoutkruik of pittenzak)
- Oude handdoek
- Grote glazen pot om de doek later in de bewaren
Zo maak je de pakking:
- Verwarm de kruik, let erop dat je de kruik niet te heet maakt.
- Bevochtig de katoenen of flanellen doek met de castorolie. (Let op: Castorolie geeft vervelende vlekken!)
- Ga liggen en leg de doek met castorolie op je onderbuik.
- Omdat de castorolie zo vlekt kun je nu de castorolie doek bedekken met wat huishoudfolie, ter bescherming. Leg daar bovenop de oude handdoek en de warme kruik.
- Blijf minimaal 30 minuten liggen, en maak het je zelf zo comfortabel mogelijk.
- Na afloop kun je de castorolie doek in een glazen pot bewaren. Vergeet niet na afloop de achtergebleven olie weer van je buik te verwijderen, met een washandje met warm water en zeep gaat dit het makkelijkst.
- Je kunt de doek ongeveer 25x gebruiken, desgewenst kun je er nog wat meer castorolie bij doen bij een volgend gebruik.
- De castoroliedoek in de pot mag bewaard worden in de koelkast.
Deze castorolie pakking kun je 3 maanden lang 2/3x per week doen, sla je menstruatieperiode over. Als je probeert zwanger te worden, doe je de pakking ook niet in de luteale fase (de periode na je ovulatie). Bij twijfel altijd overleggen met je arts of therapeut.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kim Boelens, acupuncturist in Eindhoven.
Meer tips voor als zwangerschaps niet lukt? Lees hier meer natuurlijke tips:
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips