Benkung Belly Binding

Belly Binding begint in Nederland steeds meer bekendheid te krijgen. Het heeft dan ook veel meerwaarde voor de kraamvrouw. In dit artikel legt Anne Chaudron (doula en zwangerschapsbegeleider) uit wat belly binding precies is, wat de voordelen zijn en hoe het in zijn werk gaat.

Wat is Belly Binding?

In veel niet-westerse culturen staat naast de zorg voor de baby, het herstel van de nieuwe moeder centraal tijdens de kraamtijd. Vaak een periode van 30 tot 40 dagen waarin de moeder na de bevalling ondersteund wordt om uit te rusten en te herstellen. Belly Binden, wat letterlijk buikbinden betekent, is één van de tradities die in verschillende culturen toegepast wordt bij de kraamvrouw. Het inwikkelen van de torso van de pas bevallen vrouw is een effectieve manier om te helpen in haar herstel. Het zorgt onder andere voor dat de buikspieren weer naar elkaar toe komen, maar ook voor warmte in het buik- en bekkengebied en het geeft letterlijk en figuurlijk een hoop steun in de transitie naar het moederschap

Vroeger was het dragen van een buikwikkel ook een traditie in Nederland, dit werd een sluitlaken genoemd. De kraamvrouwen kregen na de bevalling standaard een katoenen sluitlaken om, gedurende zo’n 7 tot 9 dagen terwijl zij strikte bedrust hielden. Rond de jaren ’70 is dit gebruik langzaam verdwenen, men dacht dat het slecht zou zijn voor je lichaam en dat je er luie buikspieren van zou krijgen. Inmiddels is dit onterecht bewezen wanneer op de juiste manier gebruikt in de eerste periode na de bevalling.

Bengkung Belly Binding is een gebruik en speciale stijl afkomstig uit de Maleisische cultuur. Hierbij worden de heupen, buik en een deel van de ribben van de kraamvrouw op een speciale manier ingebonden met een lange lap katoenen stof van zo’n 10 tot 17 meter.

Anne Chaudron bereidt belly binding voor

Voorafgaand aan het inbinden zal vaak de buik eerst voorbereid worden. Dit kan onder andere door een zachte buik massage, een kruidenpakking of kan er gewerkt worden met essentiële oliën. De voordelen hiervan zijn het verwarmende effect, de diepe helende werking en zodat de moeder kan ontspannen. Haar krachtige lichaam wordt geëerd.

Waarom Belly Binden?

Buikbinden zorgt voor fysieke en emotionele ondersteuning in de kraamtijd en vooral bij het herstel na de bevalling. Door het wikkelen met een belly wrap is het hele gebied vanaf het bekken tot het borstbeen ondersteund. Hierdoor herstelt je lichaam zich in een kortere tijd dan wanneer je niet bindt, vanwege het sneller afvoeren van bloed, lucht, en vocht. Een (Bengkung) buikwikkel biedt je 360˚ ondersteuning die je buikspieren terug laat veren, je houding verbetert, je gewrichtsbanden stabiliseert en je hele torso steun geeft terwijl alle vitale organen, inclusief de baarmoeder, hun weg terugvinden naar de grootte en plek van voor de zwangerschap.

Naast deze fysieke voordelen kun je je letterlijk gesteund en gedragen voelen in de soms overweldigende periode na de bevalling. Want negen maanden heb je je baby in je buik gedragen en na de geboorte kan dit een leeg gevoel geven. Soms kan je dit overvallen of bepaalde gevoelens oproepen van verlatenheid. Een Bengkung Belly Bind geeft je dan een welkome liefdevolle omhelzing en verzacht de leegte die je kunt ervaren.

En als bonus helpt het bij je houding tijdens het borstvoeden waardoor pijn in je rug voorkomen kan worden. 

Voordelen van Belly Binding op een rij:

  • Fysieke ondersteuning bij lichamelijk herstel na de bevalling.
  • Helpt je organen hun oorspronkelijke plek terug te vinden.
  • Het trekt de buikspieren die in de zwangerschap uit elkaar zijn gegaan weer bij elkaar.
  • Wanneer het bekken en schaambeen uiteen geweken zijn tijdens de zwangerschap steunt de wikkel het terug naar elkaar komen.
  • Het ondersteunt slappe spieren.
  • Het vermindert vochtophoping in de buik en winderigheid.
  • Het koestert en omarmt de moeder in een periode van kwetsbaarheid en herstel.
  • Zachte omhulling voor emotionele ondersteuning bij een scala aan gevoelens die de leegte in je buik kan oproepen.
  • Het vermindert de tijd van postpartum vloeien omdat het proces van vloeien wordt versneld.
  • Brengt warmte in het lichaam wat zorgt voor een goede doorbloeding en het opruimen van afvalstoffen.
  • Biedt steun bij een goede houding en rugpijn, met name wanneer je borstvoeding geeft.
  • Bij een miskraam of doodgeboren kindje kan buikbinden zowel het emotionele als fysieke herstel bespoedigen.
  • Het voelt heerlijk, warm, koesterend en geborgen!
knopen belly binden
Foto: José Puister - Josegrafie

Oorsprong Belly Binding

Mirjam Heemskerk, van Gentle Beginnings in Amsterdam, was een van de eerste in Nederland die vrouwen in hun kraamtijd weer hielp met het buikbinden. Al werd belly binding in Nederland ook al generaties uitgevoerd door culturen waar het vandaan komt.

Mirjam heeft de eerste stappen gezet voor weer meer bekendheid en aandacht voor liefdevolle zorg voor de kraamvrouw. De behandelingen werden zo positief ontvangen dat zij nu steeds meer geboortewerkers hierin onderwijst. En zo is zij een collectief en academy gestart om geboorteprofessionals op te leiden om kraamtijdbehandelingen te geven waarin onder andere warmte, massage, rust en helende voeding centraal staan. Dit alles gericht op fysieke en emotionele ondersteuning tijdens de 40 dagen durende kraam periode. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Anne Chaudron, doula en zwangerschapsbegeleider. Ze biedt ook post-partum zorg waaronder buikbinden in Zeeland.

Zoek hier een specialist in Belly Binding bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over Bengkung Belly Binding

Hoe lang draag je de doek?

In de culturen die de oorspronkelijke tradities volgen wordt de belly bind gedragen gedurende 30 à 40 dagen. Ook wel de ‘confinement’ periode genoemd. Dat is in onze Westerse maatschappij vaak praktisch niet haalbaar.  Hoe meer rust de nieuwe moeder neemt, hoe beter haar herstel zal zijn. Na 5 dagen postpartum tot 6 weken na de bevalling kan de bellybind gedragen worden wanneer de vrouw bedrust heeft. De eerste week zal dit tussen de 12 tot 24 uur zijn. Na 2 weken zal dit eerder richting de 6 tot 8 uur zijn gedurende de nacht.

Wat is het verschil tussen verschillende bind en sluitsystemen?

Het verschil zit ‘m in de lengte en de pasvorm (op maat). Een lange belly bind -doek is het beste, want deze kun je op maat maken en is te wikkelen van heup tot borstbeen. Kant en klare sluitsystemen wikkelen meestal alleen de taille en hebben de neiging om organen en bekkenbodem naar beneden te duwen waardoor verzakkingen kunnen ontstaan. Een belly bind op maat is daarbij veel comfortabeler dan een one size fits all systeem en daardoor effectiever. 

Hoe ga je naar de wc met een belly bind om?

Naar het toilet gaan kan nog gemakkelijk. De belly bind wordt onder alle kleding gedragen voor optimale pasvorm en comfort. De achterkant van de wikkel kan omhoog getrokken worden voor ontlasten, plassen kan gewoon zonder enige aanpassing.

Hoe voorkom ik overdag het opkruipen van mijn belly bind?

Wanneer je beweegt, loopt en opstaat zal de belly bind gaan schuiven en oprollen. De enige manier om dit te voorkomen is door dit niet te doen. Hierdoor wordt de kraamvrouw aangemoedigd om veel bedrust te nemen wat haar herstel weer bevordert. 

Tot wanneer kan je belly binden?

Volgens de tradities wordt de belly bind in de 3 maanden postpartum, het vierde trimester, gedragen. Tot die periode maakt je lichaam ook het hormoon relaxine aan wat zorgt voor het verslappen van je banden en spieren. Met behulp van dit hormoon kan je lichaam na de bevalling voorzichtig terug gevormd worden. Het is dus het meest effectief om de belly bind te dragen tot 40 dagen na de geboorte. Om emotionele redenen kan er gekozen worden om ook na deze periode de belly bind te dragen. Wel is het aan te raden om ook dagelijks (lichte) bekkenbodem- en buikspieroefeningen te doen. 

Hoe zit het met belly binden na een keizersnede?

De aanbeveling is om 5 à 6 weken te wachten, afhankelijk van het helen van de wond. Daarna kan de bellybind gedragen worden wanneer je ligt, dus de beste tijd is dan ‘s nachts. 

Kan ik ook binden na een miskraam of doodgeboren kindje?

Juist omdat de belly bind zowel emotionele als lichamelijke steun biedt kan het heel fijn zijn in deze situaties. Het heeft veel voordelen voor elke vrouw die onlangs een baby heeft gekregen.

Anne Chaudron

Anne Chaudron is doula en zwangerschapsbegeleider. Ze biedt ook post-partum zorg waaronder buikbinden in Zeeland.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips