Heb jij schuldgevoelens als aanstaande moeder nu je zwanger bent? Drukke baan, lange werkdagen, hoge standaard, een pittige werkdruk en dan ook nog zwanger! Charlotte van Mom Moon heeft zelf ondervonden hoe lastig het kan zijn om zwangerschap te combineren met werk. Vaak komt er namelijk ook nog een schuldgevoel om de hoek kijken. In dit blogartikel schrijft Charlotte over haar eigen ervaring op haar werk en welke tips ze nu geeft aan zwangeren tijdens haar cursussen om je schuldgevoel los te laten.

Grote druk en verwachtingen

‘Van vrouwen wordt verwacht dat ze werken alsof ze geen moeder zijn en moeder zijn alsof ze niet werken.’ Een veel gehoorde quote en verwachting die waar is, maar eentje waar Charlotte het totaal mee ONEENS is. Jij bent namelijk zwanger, moeder, partner én medewerker;  jij bent dit allemaal in één. Je vervult misschien wel op het ene moment de rol van moeder en het andere moment die van medewerker, jij bent altijd wie je bent. Laat gevoelens die bij jou horen dan ook altijd spreken.

Blije verwachting

Sprong je een gat in de lucht? Was je even geschrokken, super blij of totaal verrast? Hopelijk was het een fijne ervaring voor je en ben je gelukkig met de zwangerschap. Voor veel vrouwen is het krijgen van een kindje een blije en positieve gebeurtenis. Toch worden veel vrouwen snel overvallen door een gevoel van schuld en stress als ze denken aan hun werk. First things first, je bent zwanger!

zwangere vrouw op het werk

Schuldgevoel loslaten

Laten we je gerust stellen: Schuld is een vrij nutteloze emotie en is meestal gekoppeld aan ervaringen uit je jeugd.  Het verstart, het bevriest en het activeert niet op een manier die positief bijdraagt. Je kan er zelfs veel stress van krijgen. En stress wil je ook niet hebben als je zwanger bent. Helaas hebben  veel vrouwen last van deze schuldgevoelens…  Dus je bent niet alleen. Schuld en een constant gevoel van tekort komen is iets dat veel (werkende) moeders kennen.

Je schuldig voelen over dat je nu net in de drukste periode weg bent, of stress krijgen omdat je jouw collega’s opzadelt met meer werk. Een schuldgevoel over dat je nu niet alles kan geven en daardoor misschien niet de stappen kan zetten in je carrière die je voor ogen had. En wat dacht je van het gevoel van schuld om ‘een ander’ (lees opvang of oppas) voor je kind te laten zorgen. Pfff vrouw. Dit wil je toch niet?

Meditatie om schuldgevoel te laten gaan

Laat die schuldgevoelens gaan.Hoe fijn zou het zijn als je deze gevoelens kan laten voor wat ze zijn? Realiseer je dan dat deze schuldgevoelens niet van jou zijn en jou niet dienen.

Oefening

Ervaar je deze schuldgevoelens? Ga er dan even mee zitten. Leg je hand op je hart en voel ze even helemaal. Laat het er helemaal zijn. En merk dan, wanneer je het helemaal omarmt, het ook weer verdwijnt. Zeg dan de volgende woorden tegen jezelf:

Ik ben goed zoals ik ben

Ik ben (nu al) de beste moeder die ik kan zijn

Ik doe mijn best, en dat is goed genoeg

Ik ben goed genoeg.

Wil je hier meer mee oefenen? Door praktische tips en oefeningen kan je  jouw zwangerschap en verlofperiode tot een fijne periode maken!

Tip! Luister hier een bodyscan-meditatie van Mom Moon en kom helemaal tot rust.

zwangere vrouw met laptop

Tips voor op de werkvloer als je zwanger bent

Met Mom Moon komt Charlotte op voor het belang van zwangere vrouwen op de werkvloer.

Werkgevers mogen meer investeren in hun zwangere medewerkers zodat ze gezond en gelukkig hun verlof in gaan en weer duurzaam opbouwen. Het is zo belangrijk dat jij je tot aan je verlof van toegevoegde waarde voelt, geen schuld richting werk of collega’s ervaart en met plezier en vertrouwen jouw verlof in gaat. “Ik had overtuigingen en verwachtingen waardoor ik het mijzelf lastig maakte. Ik had graag iemand gehad die mij hielp met overzicht, balans en concrete acties. Zodat ik een goed gesprek kon voeren met mijn werkgever over wat wij beiden konden verwachten voor en na mijn verlof”, aldus Charlotte.

  1. Ga het gesprek aan met je werkgever
    Maak een plan met je werkgever voor de periode van je zwangerschap, je verlof en daarna. Waar vaak spanning ontstaat bij zowel de zwangere vrouw als de werkgever, is het ontbreken van afspraken en niet matchende verwachtingen. Vrouwen vullen vaak al in dat zij werkgever en collega’s tot last zijn, terwijl de werkgever het vaak goed wil doen maar niet weet hoe.
  2. Kom op voor je behoeften
    Hoor jij jezelf wel eens zeggen: ‘Ik heb te weinig water gedronken’. ‘Ik moet eigenlijk al de hele ochtend plassen.’ ‘Weer geen pauze genomen”. ‘Ik heb veel te lang doorgewerkt’. Allemaal signalen dat jij jouw eigen behoeften negeert. Dat wat jij zo hard nodig hebt, vooral nu. Want je draagt niet alleen de verantwoordelijkheid voor jezelf maar ook voor een kindje in jouw buik. Door stil te staan bij de kleinste wensen, leer je vanzelf gehoor te geven aan de wat grotere behoeften in jouw leven.
  3. Stemmetjes van je ego loslaten
    Tijd om beter naar jezelf en je lichaam te luisteren in plaats van die stemmen die tegen beter weten in jou alle hoeken van de kamer later zien (en niet op de leuke manier;) We kennen allemaal wel die stemmetjes die tegen ons praten:
  • ‘Ik kan best harder werken, ga nog maar even door’
  • ‘Ik ben geen goede moeder/partner/vriendin‘
  • ‘Ik moet hierheen/dit doen want anders…’
  • ‘Mijn lijf is niet mooi, ik moet er aan werken’
    Die stemmetjes, die zijn er bij iedereen. Jij bepaalt alleen wat je hiermee doet. Er niet naar luisteren is best lastig. Er niet naar handelen is vaak een eerste stap. Misschien heb je wel eens van de term Ego gehoord. Of iemand horen zeggen ‘man wat heeft die persoon een enorm ego!’.

Die schreeuwerige en soms onzekere stem is de stem van je ego. Je kan het ook zien als de buitenste laag die zich vouwt om wie jij werkelijk bent. En dus in het geval van ‘dat enorme ego’ lekker van zich afschreeuwt, hoog van de toren blaast en heel vaak heel onzeker maakt.

Werkgevers mogen meer investeren in hun zwangere medewerkers.

Dat ego, dat mag er best zijn en is soms ook erg handig. Alleen zou het fijn zijn als jij er wat meer mee leert spelen, er naar kan kijken met humor en rust en vervolgens zelf mag bepalen wat je doet, In plaats van dat je je door dit ego laat leiden.

Ken jij trouwens je rechten tijdens en na de zwangerschap? Het kan helpen te weten wat je rechten zijn, zodat je goede keuzes kan maken voor jou. Lees hier over de rechten op je werk tijdens je zwangerschap.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Charlotte van Mom Moon. Kun je wat hulp gebruiken om je schuldgevoelens los te laten of andere werk gerelateerde thema’s tijdens je zwangerschap? Dan is de cursus Zwangerschap & Werk misschien iets voor jou! Met de code DALALOU20 ontvang je 20% korting via deze link.

In de online cursus Zwangerschap & Werk leer jij in 5 modules met 15 lessen:

  • Jouw behoeften herkennen.
  • Hoe de ideale af- en opbouw van werk er voor jou uitziet.
  • Overzicht creëren van alles dat speelt.
  • Verwachtingen managen thuis en op het werk.
  • Wat jouw rechten en plichten zijn als zwangere.
  • Hoe je meer kan ontspannen en genieten van het moment.
  • Overtuigingen die jou niet helpen, los te laten.
  • In elke les vind je een video, informatie en opdrachten in het werkboek en prachtige meditaties.
Hulp vragen van Mom moon bij schuldgevoelens loslaten

4 gratis meditaties van Mom Moon

Charlotte deelt met jou een oefening om meer contact te maken met jouw intuïtie en die stem van het ego wat zachter te laten klinken. Ga hiervoor naar https://mommoon.nl/consumenten/gratis/ en schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 gratis meditaties die jou hierbij helpen!

Charlotte van den Hoven van Genderen

Charlotte is founder & coach bij Mommoon Zwangerschap & Werk. Zij is er voor de hardwerkende (zwangere) mama die op zoek is naar balans bij Zwangerschap, Moederschap & Werk. Wat soms is zwanger zijn in combinatie met een baan, best een beetje veel.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.