Thee voor de zwangerschap, geboorte en kraamtijd

Welke thee mag je drinken als je zwanger bent, tijdens de bevalling en in de kraamtijd? En welke thee kun je beter vermijden? We proberen in dit blogartikel een helder overzicht te geven.

Thee met theïne tijdens de zwangerschap en kraamtijd

Theïne als je zwanger bent

Thee met theïne(variant van cafeíne) wordt afgeraden om te drinken tijdens de zwangerschap, net als koffie. Je baby kan hier namelijk behoorlijk op reageren omdat het via het bloed ook bij jouw baby kan komen. De theïne kan je kindje actiever maken, waardoor het zich langzamer ontwikkelt.

Zwarte thee en groene thee bevatten de meeste theïne. Af en toe een kopje witte thee (waar ook theïne in zit, maar een stuk minder) kan wel. Rooibos en kruidentheeën bevatten geen theïne dus die kun je wel drinken. Altijd alles met mate uiteraard. Hou het bij maximaal twee kopjes per soort. Ook als je niet zwanger bent.

Theïne tijdens borstvoeding

In de kraamtijd geldt hetzelfde. Via de borstvoeding kan theïne bij je kindje komen. Hoewel cafeíne en theíne als veilig worden beschouwd tijdens de borstvoeding, kan overmatige consumptie negatieve effecten hebben. Het is goed te weten dat cafeïne langer in het systeem van je baby blijft zitten omdat ze het nog niet kunnen elimineren. Ook lijkt het erop dat sommige baby’s gevoeliger zijn voor cafeïne dan andere baby’s. Voorzichtigheid is gewenst.

kruiden zwanger kamille calendula framboosblad

Kruidenthee tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd

Welke thee kun je beter niet drinken tijdens de zwangerschap?

Alle kruidentheeën behalve vrouwenmantel en salie (deze trekken de baarmoeder samen of kunnen baarmoeder krampen opwekken) kun je in principe (altijd met mate) drinken. Op internet is er van alles over te lezen en worden sommige kruiden aangeraden en sommige afgeraden. Gedegen onderzoeken zijn meestal ver te zoeken. Zoals bij alles geldt: overdrijf het gebruik niet. Wij vinden de Groene Vrouw (darmflora-specialist en afgestuurd aan de kruidenopleiding) een betrouwbare bron over het gebruik van kruiden, gezien haar expertise hierin. We geven hieronder een overzicht.

Zoals we al zeiden zijn vrouwenmantel en salie kruiden die je liever niet wilt drinken tijdens je zwangerschap vanwege de mogelijke effecten op je baarmoeder.

Verder wordt over het algemeen aangeraden om matig te zijn (zeker niet elke dag en kleine hoeveelheden) met de volgende kruiden: venkel, zoethout, rozemarijn, jeneverbes, kaneel, pepermunt, lavendel, eucalyptus en aloë vera. Maar je hoeft ze zeker niet vermijden, want ook deze theeën hebben bijzonder goede eigenschappen voor jouw zwangerschap. Lavendel werkt bijvoorbeeld heel ontspannend bij alle vormen van verkrampingen en versterkend op het immuunsysteem.

thee voor kraamtijd

Welke thee kun je (beter) wél drinken tijdens je zwangerschap?

Overige kruidentheeen kun je dus wél drinken, al geldt altijd een maximaal van 2 koppen per dag, ook als je niet zwanger bent. Het combineren van kruiden is een goed idee omdat je verschillende goede eigenschappen meepakt van de diverse kruiden en je niet zo snel teveel van iets drinkt. Gebruik je verstand en voel aan je lijf waar je behoefte aan hebt.

Kruiden die van oudsher bekend staan vanwege hun gezonde eigenschappen en veilig tijdens de zwangerschap zijn: framboosblad, brandnetel, gember, kruizemunt, calendula, roos, kamille en heemstwortel.

Wij stelden van een aantal van deze kruiden een heerlijke Zwangerschapsthee samen. Bekijk de thee hier.

Thee tijdens de bevalling

Vrouwenmantel staat bekend om het samentrekken van de baarmoeder, waardoor de thee veelal gebruikt wordt om weeën op te wekken. Bedenk wel dat dit ook een interventie is, maar het kan wellicht uitkomst bieden om net dat extra zetje te geven, vanaf 41 weken.

Verder kun je tijdens de bevalling dezelfde kruidentheeën drinken die je ook tijdens de zwangerschap kunt drinken. Zelf kun je goed voelen waar je behoefte ligt. De zwangerschapsthee kan ook tijdens de weeën erg ondersteunend zijn.

Thee tijdens de borstvoeding en kraamtijd

Vrouwenmantel is in de kraamtijd goed om te drinken, omdat deze helpt de baarmoeder samen te trekken. Zowel de Moederkruiden als de Borstvoedingsthee bevatten vrouwenmantel.

Let op het gebruik van salie tijdens de borstvoeding, want deze kan een nadelig effect hebben op de borstvoeding. Verder wordt er tegenwoordig afgeraden om anijs en venkel te drinken tijdens de borstvoeding, maar dit is gebaseerd op een zeer discutabel onderzoek. Wij schreven een artikel over waarom borstvoedingsthee met venkel en anijs wordt afgeraden. Kijk wat hierbij kloppend is voor jou. Wij stelden een heerlijke Borstvoedingsthee-mix samen met voedende kruiden speciaal voor jou als kersverse moeder.

Lees hier meer over de eigenschappen in de Zwangerschapsthee

Lees hier meer over de eigenschappen in de Borstvoedingsthee

thee voor tijdens borstvoeding

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.