Wat is heilwol en hoe gebruik je het?

Heilwol/heilwolle wordt ook wel gekaarde wol, heelwol, ruwe wol of genezende wol genoemd. Heilwol is gekaarde wol. Het is een 100% natuurlijk geneesmiddel en multi-inzetbaar voor zowel moeder als kind. Ook kan het als wandelwol gebruikt worden en wordt het ingezet bij blaren tijdens het wandelen. 

Hoe werkt heilwol?

Heilwol zorgt ervoor dat geïrriteerde, gevoelige of ontstoken huid kan blijven ademen en niet wordt afgesloten. Door de structuur van de wol wordt er een luchtlaagje gevormd, dat zorgt voor optimale ventilatie. Daarnaast absorbeert de wol vocht en zweet. En het geeft natuurlijke lanoline af. Lanoline is het van nature aanwezige wolvet in de wol. Lanoline heeft een helende en verzachtende werking op de huid.

heilwol uitpakken met handen

Gebruik van de heilwol

Hoe kun je de wol gebruiken? Je kunt een plukje heilwol op de billetjes van de baby leggen in de luier als ze schraal zijn. Of de wol gebruiken bij gevoelige tepels of tepelkloven door een plukje op je borst in je bh te leggen. Bij gevoelige hechtingen of kleine wondjes aan je vagina kun je een plukje wol op je maandverband of in je onderbroek leggen. Mocht het naveltje van je baby wat geïrriteerd raken, leg dan een plukje heilwol op het naveltje en doe er een ouderwets navelbandje of verbandje omheen (niet te strak).

Heilwol is een 100% natuurlijk geneesmiddel.

Na 12-24 uur kun je het plukje verwijderen of wisselen als de klachten nog niet over zijn. Je kunt een plukje één à twee keer gebruiken. Reinig de wol eventueel door het buiten in de zon te leggen. Was de wol niet, dan verliest het zijn wolvet/lanoline.

hoe gebruik je heilwol baby billetjes

Verschil heilwol en wolvlies

Heilwol is iets anders dan wolvlies. Wolvlies is ook gekaarde wol, maar dan compacter. Deze is geschikt voor het maken van wikkels en wordt veel in de natuurlijke kraamzorg gebruikt voor naweeën en krampjes. De wolvlies is samen met kamillekruiden en kamilleolie verkrijgbaar als Starterset voor de Natuurlijke Kraamzorg.

Verantwoorde heilwol kopen

Wil je losse heilwol kopen? Er zijn van verschillende merken verkrijgbaar. Let op hoe de schapen zijn gehouden, hoe de wol is gewassen en waar de wol vandaan komt. In onze webshop hebben we pure gekaarde wol van City Sheep Nature. Deze wol komt van het Shetlandschaap, is gekaard in Friesland en gewassen met wasnoten. Het komt van ecologisch & diervriendelijk gehouden schapen. Puurder kan niet!

Ook in alle natuurlijke kraampakketten van Dalalou zit heilwol van City Sheep Nature.

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.