Wat is biologisch katoen, wat is het verschil met reguliere katoen en waarom zou je kiezen voor biologische katoen? In dit artikel leggen we uit waarom we fan zijn van katoen, maar dan wel biologische katoen en waarom je waarschijnlijk wilt dat jouw baby biologische katoen om zijn huidje heeft.

Wat is (biologische) katoen?

Bij katoen denk je hoogstwaarschijnlijk aan kleding. Dat is terecht, aangezien katoen al zo lang als we weten dient als betrouwbare stof voor kleding en textiel. De oudste sporen van katoenvezels zijn zo’n 7000 jaar oud, waardoor onderzoekers concluderen dat het gebruik van katoenbollen tot doeken of kleding een prehistorisch gebruik is geweest.

De oudste sporen van katoenvezels zijn zo’n 7000 jaar oud.

Katoen groeit in warme, zonnige landen als China, India en Turkije aan de katoenplant, genaamd Gossypium, in de vorm van katoenbollen. Rijpe katoenbollen voelen zacht en luchtig aan. Wanneer de katoenvezels zijn geplukt, wordt er draad van gesponnen en zo wordt het een van de meest bekende garens om kleding mee te maken. Katoen heeft zachte, warme en luchtdoorlatende eigenschappen.

Katoen is zeker niet de enige vezel waarmee kleding gemaakt wordt, maar wel de meest gangbare en wereldwijd het meest gebruikt in de kleding en textielindustrie.

Keerzijde van katoen

Helaas is de keerzijde hiervan dat het niet-biologisch verbouwen van katoen één van de meest vervuilende industrieën op aarde is door het immense waterverbruik en de uitputting van de grond én de mensen. Zo’n veertig miljoen katoenboeren in ontwikkelingslanden produceren driekwart van de gehele katoenproductie op de wereld. Dit gebeurt meestal onder armoedige omstandigheden. Biologische katoen daarentegen biedt een milieuvriendelijker en ethisch verantwoord alternatief.

Het verbouwen van niet-biologische katoen is één van de meest vervuilende industrieën op aarde.

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan en interesse gewekt voor biologische geteelde katoen, maar er is nog een hele weg te gaan.

Waarom biologische katoen?

Biologische, of organische(organic) katoen en reguliere katoen hebben in de kern weinig verschillen. Het zit ‘m vooral in de pesticiden en toxische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden én de hoeveelheid water die een katoenplant nodig heeft. Hierdoor houdt niet-organische katoen ook veel chemische middelen vast die rechtstreeks in de kleding zit. Deze komt op je huid terecht en bij het wassen ook weer in het milieu. Ook de leefomstandigheden van de boeren maken een verschil.

Op biologische plantages wordt er voor gezorgd dat er in de cyclus van het groeien van de katoenplant op natuurlijke wijze omgegaan wordt met het vruchtbaar maken en houden van de grond.

Biologische katoenplantages werken in harmonie met hoe de natuur zelf zijn cyclus regelt. Dit betekent dan ook dat de groei minder hard gaat, maar de hoeveelheid water die gebruikt wordt met wel 91% omlaag gaat en de vruchtbare grond niet uitgeput wordt, waardoor chemische middelen niet nodig zijn. Op biologische plantages zorgt men dat er in de cyclus van het groeien van de katoenplant op natuurlijke wijze omgegaan wordt met het vruchtbaar maken en houden van de grond.

Biologische katoen is gezonder, milieuvriendelijker en ethischer dan niet biologisch geteelde katoen.

We zien hier dat het verbouwen van katoen dus een heel duurzaam proces zou kunnen zijn en vele malen beter dan het niet-biologisch verbouwen ervan.

Het maakt dus wel degelijk uit of de kleding die je koopt, voorzien is van een ‘biologisch’ (organic) label (GOTS) – of niet. Je kunt er dan ook van uit gaan dat de biologische katoen die jij of je kindje draagt, gezonder is voor je, maar ook ethisch verantwoord en milieuvriendelijker. Er zitten namelijk simpelweg geen vervuilende, toegevoegde stoffen in de vezels van de katoen en boeren worden eerlijk behandeld.

baby met romper van biologisch katoen

Zuiverheid voor je baby

We vinden het erg belangrijk om hierover het bewustzijn te bevorderen. Niet alleen vanwege het milieu maar ook vanwege de chemische middelen die jij en je baby hebben te verwerken. Door te kiezen voor biologisch katoen kies je voor zuiverheid en kan je baby zijn energie in groei en ontwikkeling stoppen, in plaats van in het verwerken van deze chemische middelen.

Door te kiezen voor biologisch katoen kies je voor zuiverheid.

En omdat die katoen dan zo puur en eerlijk is, komen ook zijn beste eigenschappen naar voren: soepel en zacht, lichaamsvocht regulerend en ademend. Ieder huidtype kan katoen verdragen en daarom is katoen voor het babyhuidje de perfecte omhulling voor ieder moment.

Precies dat wil je op het babyhuidje van je newborn!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Red-Orka. Zij werken werken met biologische plantages in Turkije waarin ze zien dat de katoen zuiver is: zacht en fluffy. Op deze plantages wordt er in complete harmonie met de natuur gewerkt. Dit begint bij de aarde waar de planten op groeien. De katoenplanten zijn hier onderdeel van een eco-systeem. Daardoor groeien de planten minder hard maar is de kwaliteit van de katoen bij voorbaat duurzaam en bevat het geen chemische stoffen die niet in de katoenvezels horen. Omdat het biologische katoen wat zij zelf produceren zo duurzaam mogelijk is en vooral omdat Red Orka graag een verandering wil zijn in het kledingoverschot wat er is op deze planeet, huur je bij Red- Orka biologisch katoenen kleding. Zodat jouw kindje laagdrempelig kan genieten van de beste kwaliteit kleding om te groeien en te bloeien.

Huur hier babykleding bij Red-Orka van biologisch katoen.

baby aan de borst met romper biologisch katoen
Huur deze biologische romper bij Red-Orka

Erik Ammann

Oprichter van het Amsterdamse label Red Orka, Erik Ammann, komt uit een familie waar ze al sinds 1957 werken aan de best mogelijke romper van biologisch katoen. De familie heeft ondertussen een eigen fabriek in Roemenië waar kleding van hoge kwaliteit en op ethische wijze worden geproduceerd.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.