In dit blogartikel vertelt auteur Rianne Janssen hoe en waarom paarden jou kunnen helpen in de transitie van vrouw naar moeder. Ook gaat ze in op wat paardencoaching precies is en wat het voor je kan betekenen tijdens de zwangerschap en daarna.

Ontwikkeling van de moeder

Het is fascinerend (en misschien zelfs wat overweldigend) wat we tegenwoordig  weten over de ontwikkeling van kinderen… In de huidige samenleving wordt de ontwikkeling van kinderen vanuit elke hoek wel behandeld.

En ergens onderweg lijkt onze maatschappij “De Ontwikkeling van een moeder…” te zijn vergeten.

Alles willen geven voor je kinderen versus je eigen verlangens en behoeftes.

Herken je dit?

  • Een innerlijke gespletenheid: alles willen geven voor je kinderen versus je eigen verlangens en behoeftes.
  • Identiteitsverschuiving: wie ben jij nu versus de vrouw die je was.
  • En de volledige transformatie van de vrouw binnen (en daarbuiten) de rol van “De Moeder”.
zwangere vrouw met paard

Matrescentie

Wat is matrescentie? Matrescentie is de overgang van vrouw naar moeder. Een begrip dat in onze cultuur (nog) weinig voorkomt.

De periode rondom zwanger zijn, de bevalling en de overgang van vrouw naar moeder is een mooie maar intense en vaak stressvolle periode. Als moeder van twee zoontjes weet Rianne dit maar al te goed. Niet alleen wordt er een kindje geboren… maar er wordt ook een moeder geboren.

Matrescentie is de overgang van vrouw naar moeder.

En daar worden we in de huidige maatschappij niet goed op voorbereid, ervoeren Rianne en veel van haar coachees, met emoties als onzekerheid, moederschuld, angst, schaamte en alleen voelen tot gevolg. Deze gevoelens zijn heel ‘normaal’ in deze periode. Waar we in de fase van adolescentie en puber worden er veel over praten, is dat bij matrescentie, de overgang van vrouw naar moeder, amper het geval.

Waarom werken met paarden?

Hieronder deelt Rianne 7 redenen waarom met name paarden zo waardevol zijn voor jou als zwangere vrouw of als mama in deze ‘Moeder Ontwikkelingsreis’.

1.Verbinding met jouw innerlijke wereld

Allereerst, we kunnen bij alle aspecten van zwanger en mama zijn stilstaan. Het meest krachtige? De paarden reageren altijd op jouw innerlijke belevingswereld. Als jij het nog niet doorhebt, maar het jou wel onbewust hindert, raken ze de kern bij jou aan. Hoe dichtbij of ver weg ze ook staan.

2. Metafoor

Ze kunnen als metafoor dienen, spiegelend zijn aan een situatie of gevoelens, of ze helpen je jouw veranderende lichaam te accepteren.

Ze kunnen zelfs helpen om een (eerder) geboortetrauma te helen. Ook is het mogelijk samen met de paarden je nieuwe identiteit te onderzoeken of gevoelens te verwoorden die diep in jou verborgen liggen en waar in het dagelijkse leven meestal geen ruimte voor is.

Hierdoor brengen ze jou direct tot je kern zonder dat jij je hiervan bewust was.

Eventueel kun je jouw veranderende relatie onder de loep nemen. Of nodig je partner ook uit om samen weer de verbinding op te zoeken in de bak.

3. Steun

Wat je ook gaat onderzoeken; iedereen ervaart dat paarden echt als steun voor jou aanwezig zijn en dat kun je als kersverse mama wel gebruiken!

paard raakt zwangere buik aan met snuit

4. Geen oordeel

Paarden oordelen niet – je kunt al je gevoelens veilig en vertrouwd delen. Ook de “duistere gevoelens” van schaamte, schuld, angst, etc. Ze spiegelen je gedachten, oordelen, gevoelens, emoties – hierdoor brengen ze jou direct tot je kern zonder dat jij je hiervan bewust was. Ze geven ook met liefde nog wat extra hints en tips wat juist is voor jou.

5. Hier en nu

Doordat paarden vlucht- en prooidieren zijn kunnen zij niet anders dan leven in het hier en nu. Zij nodigen jou uit hetzelfde te doen: uit je hoofd, in je lijf, contact makend met je hart, en je inner womb wisdom of dus heel speciaal met je kindje.
Het hartgebied van het paard is maar liefst vijf keer groter dan dat van ons.

6. Hartsverbinding

Hierdoor ervaart iedereen direct een gevoel van innerlijke rust en hartsverbinding doordat onze hartvariabiliteit coherent loopt met die van de paarden. Dit wordt als enorm helend ervaren voor zowel jezelf als je kindje dat van jouw rust mee kan genieten.

Het hartgebied van het paard is maar liefst vijf keer groter dan dat van ons.

7. Vergeving

Paarden zijn enorm vergevingsgezind. Je kunt oneindig oefenen met nieuw gedrag. Wil jij het anders doen dan je (voor)ouders? Zij nodigen je uit en helpen je de verandering in te zien.

Benieuwd naar een ervaring van een zwangere met werken met paarden? Lees hieronder de bijzondere ontmoeting van Marly met de intuïtieve paarden.

Bij deze nodigt Rianne je uit om zelf te komen ervaren als (aanstaande) moeder. Besluit je om niet door te razen in deze snelle wereld, maar kies je bewust voor jezelf en vertraging? Wees welkom! Rianne Janssen is transformatiecoach met haar bedrijf Wildflower Academy.

Met behulp van paarden, heart, mind en womb practices tijdens Retreats & Transformatie programma’s helpt zij zwangere vrouwen en alle mama’s om stil te staan bij al deze bizar veel gevoelens die oneindig door blijven gaan, ongeacht de leeftijd van je kindje. We staan STIL en onderzoeken jouw nieuwe identiteit en in vol vertrouwen krijgt alles van jou een plekje. We geven geboorte aan jou als Moeder als Vrouw, met al jouw wensen en verlangens.

Ervaringsverhaal werken met paarden; door Rianne

Ontmoeting Marly en de paarden

Marly is zwanger van haar tweede kindje. En met haar peuter die ze er nu bij heeft, geeft ze aan dat ze nog weinig contact heeft gemaakt met de baby in haar buik.

Ze vertelt dat ze opziet tegen het eerste jaar. De eerste periode van haar eerste kindje vond ze naast mooi, ook ontzettend zwaar en veelal ook eenzaam.

Haar vriendinnen hebben (nog) geen kinderen en ze mist diepe verbinding onderling. Ook mist ze soms gewoon haar oude onbezorgde leven als vrouw voordat ze kinderen kreeg. Wie is Marly nu eigenlijk nog echt?

Geleide meditatie

We doen een geleide meditatie in de bak tussen de paarden. Marly is 34 weken zwanger en heeft haar ogen dicht. De paarden staan rustig op grote afstand van Marly te eten.

In de meditatie – om te landen op de plek en in haar lichaam – vraag ik haar één hand op haar hart te leggen en één op haar buik.

Het móment dat ik haar vraag contact te maken met de baby in haar buik komt direct één van de paarden op haar aflopen. Hij is gestopt met eten en komt op Marly af. Hoe is het mogelijk? Vester – de mooie zwarte ruin – legt zijn neus op haar buik. Precies waar haar kindje in haar buik veilig groeit. Ze legt haar hand op zijn neus en durft verder te zakken in de meditatie met inmiddels 2 paarden om haar heen…

Opstelling

Vanaf hier kan Rianne veel verschillende kanten op gaan qua vervolg van de sessie. Ze volgt haar intuïtie en laat zich leiden door wat de paarden haar ingeven. Eigenlijk geven de paarden altijd precies aan wat er nodig is in het moment. Voor Marly is dat een opstelling met haar persoonlijke thema’s waar de paarden extra input op geven. Hierdoor kan zij zich nog meer openen en intuïtief voelen wat kloppend is voor haar in deze en komende fase.

Thema’s

Marly schrijft op vier verschillende bordjes het volgende:

  • MAMA (heel groot) en Marly (heel klein)
  • Plezier en Ontspanning
  • Verbinding en eenzaamheid
  • Weerstand

Zij legt de bordjes op vier verschillende plekken in de bak. De paarden kwamen stuk voor stuk op haar aflopen toen zij met diverse emoties deelde over waar de bordjes voor stonden.

Ze deelt over hoe eenzaam de reis voelt, maar juist echt op zoek is naar de verbinding met andere mama’s. Ze vraagt zich af hoe? Want met een peuter thuis raakt bijna alle tijd al gevuld. Maar ook vraagt ze zich af hoe ze zich verbonden blijft voelen met haar vriendinnen die geen kinderen hebben.

Ze deelt dat ze zich opgeslokt voelt als mama, en dat er van Marly nog heel weinig overblijft. Ze vraagt zich echt af ‘Wie ben ik nog…?’ Wat wil ik? Ze mist de creativiteit in haar leven. De reislust in haar. Haar partner… Precies de dingen die haar normaliter ‘compleet’ maken. Daar is nu met de kindjes bijna geen tijd meer voor. Ze heeft er geen controle meer op en dat frustreert haar, maakt haar boos, verward en verdrietig.

Troost

Door bij alle bordjes stil te staan en de paarden die soms op haar af komen, voelt ze ontroering, maar ook troost. Ze ervaart een helend gevoel. Ze kan echt even stilstaan bij haar emoties en wat deze reis met haar doet en het geeft haar direct al heel veel rust en berusting.

Ze ervaart een helend gevoel.

Rianne vraagt Marly tot slot de paarden te laten leiden van bordje, naar bordje, naar bordje. Ze heeft geen flauw idee nog hoe ze dit moet aanpakken, maar probeert een aantal tactieken. Daar waar de paarden elke keer moeiteloos op haar afkomen als zij diepe verbinding maakt met haarzelf, wat in haar speelt, haar binnenwereld, kortom; als er geen vraag of controle hiervan is, maar zij simpelweg ‘is’,lukt het haar nu niet om ze in beweging te laten komen bij de vraag van Rianne. De paarden hebben in deze sessie nog nooit zo stil gestaan.

Stil staan

Enigszins gefrustreerd, zich afvragend ‘hoe werkt dit?’ borrelt er een gevoel van falen langzaam op bij Marly… Ze merkt dat ze verwachtingen heeft en een erge controledrang. Toen ze dit uitsprak… kwamen de paarden weer in beweging.

En met wat vragen en guidance van Rianne, voelde ze het in haar lijf… het kwartje viel. Ze heeft simpelweg geen controle hierop. Ze kan het niet afdwingen. Net als de reis van het moederschap niet. Om diepe verbinding te ervaren is simpelweg het delen van deze gevoelens al ontzettend helend en diepgaand. De les bleek hem te zitten in het oke zijn, met het niet oke zijn. Durven loslaten. Van controle en verwachtingen.

Ontspanning

Haar blik en lichaamshouding zijn totaal veranderd ten opzichte van hoe ze binnen kwam en nadat ze het eerste contact had gelegd met de paarden. Haar lichaam voelt eindelijk ontspannen, ‘ze hoeft niks meer op te houden’ en ook heeft ze eindelijk even geen harde buiken, geeft ze aan. “Wat een verademing”. Tranen rollen over haar wangen.

Heling

Deze sessie met de paarden is voor Marly helend geweest gaf ze later aan. Ze had nog niet eerder gehoord van een “zwanger sessie met de paarden”, maar nu al zo ontzettend waardevol, vindt ze. Eindelijk echt even stil staan bij wat deze gigantische overgang(en) met haar doen. Door in de natuur te staan tussen de paarden die veel rust uitstralen, ervaart ze sinds een lange tijd ook weer echte innerlijke rust. Ook lukt het haar nu gemakkelijk contact te maken met haar kindje.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.