Is je baby verkouden en heeft het een verstopte neus? In dit blog vertelt Suus van Pure Nature hoe je baby weer vrijer kan ademen en beter kan slapen als hij of zij verkouden is.

Verkoudheid bij je baby

Hallo herfst, een mooi seizoen met prachtige kleuren maar helaas ook vaak gepaard met verkoudheid. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verstopte neus, niezen, hoesten, tranende ogen, hangerigheid en huilen kunnen symptomen zijn bij je baby.

Immuunsysteem opbouwen bij verkoudheid baby 

Een goede weerstand is belangrijk om gezond en fit de herfst en winter door te komen, dit geldt ook voor de kleintjes. De basis van een gezond immuunsysteem ligt in de darmen, een goede probiotica voor baby’s (biokult, vitals of vitakruid) kan hierbij ondersteunen. Doe dit alleen als je geen borstvoeding geeft. Borstvoeding is namelijk de beste probiotica die er is en bijvoeding kan de darmflora juist verstoren.

Maar soms worden kindjes ziek of verkouden, dat heeft ook z’n goede kanten zoals het opbouwen en versterken van je immuunsysteem, maar fijn is anders en zeker voor de allerkleinste! 

Een verkoudheid versterkt het immuunsysteem van je baby.

Een verkoudheid bij je baby is meestal geheel onschuldig en gaat vanzelf weer over binnen 2 weken. Als de verkoudheid gepaard gaat met temperatuurverhoging boven de 38 graden (koorts) gedurende minimaal 24 uur bij je baby boven de 3 maanden kun je het beste wel contact opnemen met de huisarts. Ook als je baby sufheid vertoont of een piepende ademhaling heeft. Als je baby geen natte luiers heeft na een dagdeel, ontroostbaar blijft huilen en slecht drinkt, zijn dat redenen om je huisarts te bellen. En ook als je Baby jonger dan 3 maanden is en koorts heeft.

baby houdt verkouden baby hoog

Wat kan je doen als je baby verkouden is?

  1. Verkoudheidsbalsem

Als je kiest voor een verkoudheidsbalsem, kies er dan een met natuurlijke ingrediënten die ook veilig en gezond zijn voor de allerkleinsten. Een goede natuurlijke verkoudheidsbalsem is mild maar toch krachtig waardoor je er maar heel weinig van nodig hebt voor een goed effect. Een goede balsem, zoals de verkoudheidsbalsem Vrije adem van Pure Nature verlicht en verzacht verkoudheid, hoest en griepverschijnselen. Het werkt slijmoplossend, zorgt dat je kindje weer vrijer kan ademen en kalmeert het systeem waardoor je kindje beter kan inslapen. Daarbij versterkt het op natuurlijke wijze de weerstand van je kindje. Het werkt antibacterieel en zorgt dat je kindje er zo weer bovenop is.

Bij de baby van 1-2 maanden kan eventueel ook het potje open op de kamer staan in plaats van het op te smeren.

2. Neusspray of inhalatie olie

Bij de drogist of apotheek kun je speciale neussprays of inhalatie oliën voor baby’s kopen of neusdruppels met kant-en-klare zoutoplossing, maar let op de ingrediënten. Kies alleen voor puur natuur en wees voorzichtig met essentiële oliën.

3. Een ui naast het bed

Een doorgesneden ui naast het bedje van je baby kan helpen voor verlichting. Wanneer je een ui doorsnijdt, komt er een stof vrij die de lucht zuivert en ademhalen makkelijker maakt. Bij baby’s van 1-6 maanden kun je dit een uur van te voren neerzetten en weghalen wanneer hij/zij naar bed gaat.

moeder geeft borstvoeding

4. Voorkom besmetting

Door de handjes en gezichtje van je baby met een washandje wat vaker te wassen kun je herbesmetting voorkomen. Ga liever niet in bad of douchen, want dit kost je baby juist energie. Ventileer alle kamers in je huis goed maar zorg dat je baby niet op de tocht ligt.

5. Extra drinken

Leg je baby wat vaker aan dan normaal als je borstvoeding geeft of wat vaker de fles als je flesvoeding geeft, want het is belangrijk dat je kindje voldoende drinkt. Je baby verliest extra vocht door tranen. Borstvoeding zorgt voor extra ondersteuning van het immuunsysteem.

6. Vochtige lucht in huis

Zorg dat de lucht in huis niet te droog is. Als je baby erg benauwd is kan het inademen van damp helpen om slijm op te lossen. Met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten kan bijvoorbeeld voor verlichting zorgen. Maar pas op met diffusers met etherische oliën bij baby’s, deze zijn vaak veel te geconcentreerd en sterk voor het zenuwstelsel van een baby.

7. Laat je baby iets hoger slapen

Als het mogelijk is zorg je dat het hoofdje van je baby hoger ligt dan de rest van zijn lichaampje. Dit zorgt ervoor dat het slijm wat naar beneden kan zakken. Je baby in een draagzak dragen of laten slapen overdag kan heel prettig zijn voor je baby.

ouders en baby

8. Vermijd teveel prikkels

Vermijd verder prikkels die de slijmvliezen kunnen irriteren zoals rook, maar ook extra drukte en harde geluiden. Ga liever niet naar buiten bij koorts en zorg bij verkoudheid dat het goed is aangekleed. Zorg dat de ruimte waar je baby verblijft behaaglijk is, niet te warm en zeker niet te koud.

9. Veel liefde

Zoals met alle ziektes; liefde bevordert de genezing. Geef je baby extra aandacht, praat met hem of haar en hou het lekker dichtbij je.

Verkouden baby van 0-3 maanden

Voor een newborn is alles met geur niet geschikt. Het is belangrijk dat de newborn alleen de natuurlijke mama- (en papa)geur kan ruiken zonder dat deze verstoord raakt door andere geuren zoals parfum, wasmiddel enz. Dit bevordert de hechting en daarbij is het zenuwstelsel van een newborn nog super gevoelig en snel (over)geprikkeld (buiten dat veel geuren chemisch zijn en schadelijk voor de gezondheid). 

Dit blog is geschreven in samenwerking met Suus van Pure Nature. Speciaal voor kindjes (vanaf 3 maanden) die verkouden zijn en eventueel last hebben van (slijmerige) hoest, heeft zij de vrije adem balsem ontwikkeld. Helemaal puur natuur. Wil je meer informatie hoe je kleintje te ondersteunen op een natuurlijke manier? Suus deelt hier meer info om je kindje(s) gezond de herfst en winter door te helpen. 

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je snot uit de neus van je baby?

In principe hoef je je baby niet te helpen snot uit zijn neus te halen, dit zou het lichaampje zelf kunnen doen. Wel kun je omstandigheden creëren die helpen, zoals een opengesneden ui naast het bed of een goede verkoudsheidsbalsem die stimuleert dat het snot gaat lopen.

Hoe komt je kind snel van verkoudheid af?

Een verkoudheid is een uiting van je lichaam en herstel heeft tijd nodig. Geef je baby de tijd om uit te zieken en zijn weerstand hiermee goed op te bouwen. Met bovenstaande tips kun je de verkoudheid verlichten.

Kan een baby slapen met verstopte neus?

Het kan lastig zijn voor je baby om te slapen met een verstopte neus. Zeker als je kindje plat op de rug ligt, hoopt het slijm op in de neus, waardoor ademhalen lastig is. Probeer je baby dan ook wat hoger met zijn hoofd te laten liggen met zijn lichaam, maar doe dit wel veilig. Slapen in de draagdoek kan ook een fijne oplossing zijn voor overdag. 

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips