De innesteling is het proces waarbij de bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies. Een delicaat proces wat er voor zorgt dat het zwangerschapshormoon (HcG) wordt aangemaakt. Vanaf dat moment ben je zwanger. Hoe werkt het precies en heb je er invloed op? Wij hebben het op een rijtje gezet.

Het ontstaan van de eicel

De eicellen van een vrouw worden al gevormd wanneer ze als baby in de buik van haar moeder groeit. Dit betekent dus dat het ‘eitje’ waar jij bent uit ontstaan in jouw oma’s buik heeft gezeten. Hoe bijzonder is dat!?

Samen met de spermacel van de vader wordt bepaald welke genen je baby in potentie krijgt. Naast de potentie hebben ervaringen en omgeving invloed op hoe deze aanleg zich verder zal ontwikkelen.

De conceptie, ofwel bevruchting is het moment waarop een spermacel een eicel bevrucht.

Wat gebeurt er precies bij innesteling?

Elke maand tijdens je cycli bereidt je baarmoeder zich voor op een eventuele zwangerschap. Tijdens de ovulatie (eisprong) wordt het slijmvlies van de baarmoederwand dikker onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron om zich voor te bereiden op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer er tijdens je menstruatiecyclus geen bevruchting plaats vindt sterft het baarmoederslijmvlies af en wordt het door het lichaam uitgestoten. Na ongeveer twee weken ga je dan menstrueren.

baarmoeder ovulatie conceptie innesteling

Als er wél bevruchting heeft plaats gevonden door een of meerdere zaadcellen begint de eicel zich te delen. Dit bolletje cellen reist via de eileider dan naar de baarmoeder, om zich vervolgens in te nestelen in het slijmvlies van de baarmoederwand.

Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt. De test is dan alleen nog niet zo betrouwbaar, vanaf ongeveer 4 á 5 weken is de test betrouwbaarder.

Je innesteling berekenen en voelen

De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed.

Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder. Dit wordt ook wel innestelingspijn genoemd.

De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.

Van ovulatie tot innesteling @duvet_days

Als je precies wilt berekenen wanneer je de innesteling plaats vond dan kan dat via berekenen.nl. De innesteling vindt ongeveer een week plaats voor de dag waarop je volgende menstruatie zou beginnen en dus ongeveer 8 dagen na je ovulatie. Dit varieert per vrouw omdat elke vrouw een persoonlijke cyclus heeft.

Hier een schematisch overzicht voor de beeldvorming:

  • Dag 1: Eerste dag van je menstruatie
  • Dag 14: Ovulatie (eisprong)
  • Dag 14: Bevruchting (binnen 12 na de eisprong)
  • Dag 23: Innesteling (8 a 9 dagen na de eisprong)
  • Dag 28: Overtijd (gefeliciteerd, je bent zwanger)

Je kan ook een lichte daling van je temperatuur opmerken tijdens de innesteling als je je lichaamstemperatuur zou bij houden. Dit wordt een innestelingsdip genoemd en is alleen te meten als je elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur bijhoudt. Sommige vrouwen gebruiken deze methode als anti-conceptie of juist om zwanger te worden, zodat je geen hormonen hoeft te te nemen.

Als innesteling niet lukt

Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling is afhankelijk van meerdere factoren zoals gezondheid, leeftijd en stress. Ook gebeurt het regelmatig dat er wel innesteling plaats vindt, maar het toch wordt afgestoten. Dan spreek je van een miskraam.

Als een bevruchte eicel zich niet in het baarmoederslijmvlies maar bijvoorbeeld in een van de eileiders nestelt, spreek je van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze zwangerschap kan niet worden voldragen, omdat de cel zich dan niet goed kan ontwikkelen en het risico’s heeft voor jou als moeder.

Om de innesteling te bevorderen zijn er verschillende manieren die je hierbij kunnen ondersteunen. We noemen een paar die wij aanbevelen:

  • Stress-reductie door bijvoorbeeld minder te werken en meer te ontspannen, door yoga, mediatie, (meer) bewegen en mindfullness
  • Werken aan je gezondheid, zoals het slikken van extra vitaminen en mineralen, (meer) bewegen, (meer) biologische voeding en stoppen met roken en drinken
  • Inzetten van edelstenen zoals de maansteen
  • Acupunctuur
  • Orthomoleculaire arts
  • Warm aanbevolen boek om te lezen: Innesteling zwanger worden en blijven van Rika Lukac
  • Lees ons blog: Als zwanger zijn niet lukt, met nog meer natuurlijke tips

Ben ik zwanger?

Als je wilt weten of je zwanger bent kun je ongeveer een week na de innesteling een zwangerschapstest laten doen als je dat wilt om het zeker te weten. Eerder kan ook al, maar dat is minder betrouwbaar omdat het zwangerschapshormoon wat minder aanwezig is.

Het tellen van de zwangerschap begint niet bij de innesteling, maar bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Bij de innesteling ben je dus al twee tot drie weken zwanger. Dit heeft een praktische reden, omdat je vaak het moment van innesteling niet weet, maar wel de eerste dag van je menstruatie.

De wetenschap heeft aangetoond dat iedere levende cel, dus ook een bevruchte eicel informatie uitwisselt met de omgeving, nog voor de hersenen er zijn. Hierdoor zijn er sterke vermoedens dat wat jij als zwangere ervaart en voelt invloed heeft op het eicelletje waar je baby uit ontstaat. En het gaat wellicht nog verder dan wat alleen jij ervaart, maar ook terug naar je moeder, aangezien het eitje van je baby daar al is ontstaan.

Hoe dan ook, iets moois om bewust van te zijn en zorgvuldig mee om te gaan. We wensen jou en je baby een vruchtbare tijd en een prachtige zwangerschap toe!

Wil je je innesteling vieren? Verwen je zelf dan met het Cadeaupakket Zwanger.

zwangerschap vieren
Cadeaupakket Zwanger

Meer mooie producten voor als de innesteling is gelukt:

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.