Wat is NEI-therapie, hoe werkt het en hoe kan het je helpen tijdens je zwangerschap en kraamtijd? In dit artikel vertelt Lisette (holistisch therapeut) je haar ervaring en alle details die je wilt weten om je laten ondersteunen in het proces van moeder worden en de emoties die daarbij kunnen komen kijken.

Wat is NEI?

NEI is een afkorting voor Neuro Emotionele Integratie. Het is ontstaan vanuit verschillende principes, zoal psychotherapie, acupunctuur, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), bio-kinesiologie en Touch For Health. Er wordt nu ongeveer 20 jaar in Nederland met deze methode gewerkt. NEI werkt vanuit de principes van de Chinese gezondheidsleer en de 5-elementen.

Waarom NEI?

Iedereen heeft emoties en slaat herinneringen op. Gedurende je hele leven maak je van alles mee en dit vormt je verder tot de persoon die je bent. Soms zitten daar negatieve of ongewenste emoties tussen.

Je bent je natuurlijk niet altijd bewust van emoties uit het verleden en wat die nog voor invloed kunnen hebben op jouw dagelijks leven nu. Maar emoties blijven voortbestaan in je lichaam.

Je kunt het vergelijken met een ijsberg: een groot deel ligt onder het wateroppervlak en zie je niet. Maar het is er wel en behoort tot de ijsberg. Jouw emoties en herinneringen sla je op in je onderbewustzijn. En je onderbewustzijn is dat deel van de ijsberg dat je niet ziet. Maar het kan nog wel degelijk invloed hebben op jouw gedrag en hoe jij je voelt.

Het is goed om je bewust te zijn van de emoties die je hebt. En als dat ongewenste of negatieve emoties zijn, is er een mogelijkheid om hiermee aan de slag te gaan. Vaak zijn er onverwerkte emoties en dat is heel logisch als je nadenkt hoeveel je in een mensenleven meemaakt. NEI helpt je om bewust te worden van waar bepaalde emoties vandaan komen en deze vervolgens te helen.

zwangere vrouw in balans

Hoe werkt NEI dan precies?

Door het werken met NEI, ga je laagje voor laagje afpellen. Vergelijk het met een ui. Totdat je bij de kern komt. En de kern is daar waar de allereerste emotie of het gevoel ontstaan is. Daar waar jij het de allereerste keer hebt gevoeld. En waar je van alles omheen bent gaan ‘bouwen’ en ‘stapelen’.

Doordat alles energie is, wordt er met een biotensor afgestemd op het onderbewustzijn van de testpersoon en kom je bij antwoorden, die je normaal niet snel zult krijgen. Met behulp van testlijsten kan de oorzaak achterhaald worden. En door het bewust te maken, gaat het zelfhelend vermogen aan de slag.

Het is een methode die daardoor erg vriendelijk is, omdat er geen eindeloze praatsessies zullen zijn.

Met testen wordt het uitmeten met met een biotensor bedoeld. De biotensor is een meetinstrument dat werkt op trillingen. Alles is energie, jij, maar ook anderen om jou heen hebben een bepaalde trillingsfrequentie. Doordat je lichaam anders ‘trilt’ bij ja en nee, krijg je antwoord via de biotensor.

Klinkt het raar? Het is juist heel feitelijk, want de trillingen worden letterlijk gemeten. Je onderbewustzijn weet alles nog, terwijl jij dingen misschien vergeten bent. Je onderbewustzijn kun je vergelijken met de harde schijf van je computer. Alles wat je daar hebt opgeslagen vind je er weer terug, ook al weet jij feitelijk niet meer wat je daar een jaar geleden hebt opgeslagen.

Je kunt zelf gedrag of gevoelens veranderen door je bewust te zijn van je gedrag, door dat op te schrijven en dat op een bewuste manier te veranderen. Bijvoorbeeld als je merkt dat je anders reageert dan je eigenlijk wilt, emoties hebt die steeds terugkeren of schuldgevoelens die je niet kunt loslaten.

Maar soms lukt dat niet of lukt het maar even en val je terug. Dan is het te diep geworteld of zit er een blokkade op een diepere laag, bijvoorbeeld uit je kindertijd. Dit is iets dat heel vaak voorkomt. Omdat je in de kindertijd alles voor waarheid aanneemt en daardoor gevormd wordt, kun je dit vaak zelf niet oplossen en kun je naar een therapeut gaan om hiermee aan de slag te gaan.

stel met baby in kraamtijd

Hoe kan NEI je helpen tijdens je zwangerschap en kraamtijd?

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel. En de baby in jouw buik voelt je emoties haarfijn aan. En natuurlijk kun je negatieve emoties of gevoelens niet altijd voorkomen. Die mogen er ook zijn. Maar wees je er van bewust dat deze emoties kunnen doorspelen in het leven van je kindje. Bij een heftige zwangerschap bijvoorbeeld, kan de baby daar na de geboorte last van hebben. Maar denk ook aan stress, onderdrukte emoties of bij ziekte.

Of als je tijdens je zwangerschap een heftige emotie hebt gevoeld, door bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, dan kan het zo zijn dat je baby dat verdriet eigen maakt en daardoor veel huilt.

Emoties stapelen zich op. En dat gebeurt onbewust en onbedoeld. Maar hoe kun je aan de slag met die emoties en hoe kan het jou helpen om je beter te voelen of je kindje te ondersteunen als het veel huilt?

Na de geboorte en de eerste paar jaar sta je nog ontzettend in verbinding met je kindje en kun je de emoties bij je kindje via jou zelf helen. Door het besef dat je alles doorgeeft. Maar ook dat je vervelende gevoelens kunt stoppen en niet door hoeft te geven aan je kindje. En deze bij jezelf kunt helen. Je helpt je brein door het alsnog een plekje te geven. En de emotie zal geneutraliseerd worden, waardoor je er geen last meer van hebt.

Tijdens de zwangerschap kun je al bepaalde emoties van bijvoorbeeld je eerste trimester ‘opruimen’. Het kan ook ter ondersteuning naast een medisch traject. Maar ook als begeleiding tijdens je zwangerschap om aan het licht te brengen wat er nodig is om gedachtes los te laten of uit te testen wat je kindje nodig heeft op dat moment. Ook in je kraamtijd of daarna kan het je helpen je beter te voelen of emoties of schuldgevoelens los te laten.

In je zwangerschap mag je je openstellen voor het kindje dat bij je komt, vol vertrouwen. Het hele proces: van incarneren tot zwangerschap tot geboorte is ontzettend belangrijk voor je kindje en daar kan NEI heel goed bij ondersteunen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lisette Kotte-Ketelaar. Zij is holistisch therapeut voor (aanstaande) moeders. Ze kan je begeleiden in het proces van moeder worden en gerelateerde problemen die daarbij komen kijken. Op haar site Wonderwissel kun je meer info vinden of volg Lisette op Instagram.

Lisette Kotte-Ketelaar

Lisette Kotte-Ketelaar is holistisch therapeut voor (aanstaande) moeders. Ze kan je begeleiden in het proces van moeder worden en gerelateerde problemen die daarbij komen kijken.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips