We weten allemaal dat de draagtijd van een mensenbaby negen maanden bedraagt. Wat veel mensen niet weten is dat onze baby’s na negen maanden nog niet ‘af’ zijn, dit noemen we het vierde trimester. Mensenbaby’s hebben óók negen maanden in de moederschoot nodig om veilig ter wereld te komen.
Je baby is nog niet af?
Ja nog niet af. Idealiter zouden baby’s nog zo’n drie maanden langer blijven zitten om bepaalde functies verder te ontwikkelen. De kans op problemen en complicaties in die eerste precaire weken, maar ook op lange termijn, wordt zo aanzienlijk minder. Met name de hersenontwikkeling laat nog te wensen over, daarom zijn onze baby’s zo ‘hulpeloos’ als ze worden geboren. Als ze lang genoeg zouden blijven zitten om de hersentjes ver genoeg te laten volgroeien lopen we tegen een ander probleem aan. We lopen rechtop.
Omdat we rechtop lopen is ons geboortekanaal relatief smal. En omdat wij mensen het in ons leven vooral van onze hersenen moeten hebben, hebben we een relatief groot hoofd. Die twee gaan niet zo lekker samen. Langer blijven zitten om onze hersentjes nog verder te ontwikkelen is dus geen optie, want dan kunnen we niet meer veilig geboren worden.
Waarom het vierde trimester?
Onze baby’s zijn dus nog niet ‘af’ als ze geboren worden. Om je baby te helpen zich optimaal te ontwikkelen wil je dus eigenlijk de ‘draagtijd’ met drie maanden verlengen. Het vierde trimester genoemd.
Baby’s zijn gemaakt om heel dicht bij de moeder te verblijven. De beste manier om de draagtijd te verlengen is je baby gedurende de eerste drie maanden zoveel mogelijk bij je te dragen. Dicht tegen je aan, op de meest veilige plek die er voor een baby bestaat, geef je hem de kans om zich optimaal te ontwikkelen.
Voeding
Bij mama kunnen ze regelmatig slokjes suikerrijke moedermelk drinken. Het maagje van een baby is klein en de melk is licht verteerbaar, waardoor je baby snel weer trek heeft. Dat geeft niet, want mama is altijd in de buurt om weer te drinken. Het hoge suikergehalte in moedermelk is er ook niet zomaar. Dat is nodig voor een optimale hersenontwikkeling. In kleine beetjes tegelijk, dag en nacht.
Veiligheid
Een baby weet instinctief dat zijn overlevingskansen het grootst zijn als hij dicht bij zijn moeder is. Zonder moeder is hij hulpeloos en constant in gevaar. Gevaar voor onderkoeling, gevaar voor ondervoeding en gevaar van buitenaf. Een baby kan zich het beste ontwikkelen als hij zich veilig voelt en dus dicht bij mama is. Op dezelfde kamer slapen in jouw bed (op een veilige manier) of een co-sleeper is het meest geschikt. En overdag in een draagdoek.
Warmte
Een baby kan zichzelf meestal nog niet goed op temperatuur houden. Dat is één van de kenmerken van onze prematuriteit, het feit dat we eigenlijk onaf geboren worden. Dat is helemaal niet erg, want het moederlichaam is geprogrammeerd om de baby goed op temperatuur te houden. De huid op de borst van moeder beschikt over een zeer bijzondere eigenschap. De huid in het borstgebied is in staat om de warmte van je baby te reguleren. Is je baby te warm, dan neemt de temperatuur in het borstgebied af. Heeft je baby het koud, dan warmt het borstgebied op. Gaaf he?! Thermale synchronisatie noemen ze dat.
Liefde, aandacht en geborgenheid zijn dus geen ‘verwennerijen’.
Geborgenheid
Misschien nog wel de allerbelangrijkste behoefte van een baby is geborgenheid. Het gevoel dat de baby geliefd is. Zonder liefde kan een baby niet groeien. Voedsel is zelfs ondergeschikt aan liefde. Een baby heeft namelijk fysiek lichaamscontact nodig om vitale systemen in het lichaam te ontwikkelen. Zonder lichaamscontact is een baby niet in staat om een volledig immuunsysteem aan te leggen en het zenuwstelsel te ontwikkelen. Zonder lichaamscontact maakt je baby geen oxytocine aan. Een superbelangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor empathie, vriendelijkheid, zorgzaamheid en liefde. Oxytocine heeft ook effect op groei, wondgenezing, bloeddruk, vochtbalans and so on… Zonder lichaamscontact is een baby niet in staat om al die essentiële overlevingsstrategieën van het lichaam te ontwikkelen. Liefde, aandacht en geborgenheid zijn dus geen ‘verwennerijen’ waarmee je zuinig moet zijn. Het zijn misschien wel de belangrijkste levensbehoeftes van je baby.
Kijk naar je kindje, volg je gevoel.
Een baby weet instinctief dat hij zijn moeder nodig heeft om te overleven en heeft daarom een ingebouwd alarmsysteem. Een baby die alleen gelaten wordt, gaat huilen. Simpelweg omdat dat de enige manier is om zijn moeder te laten weten dat hij mogelijk in gevaar is. Zijn moeder is dan weer uitgerust met een fantastisch systeem dat daar adequaat op reageert: haar moedergevoel. Wanneer je deze systemen de ruimte geeft zullen ze perfect op elkaar afstemmen. Je kleintje geeft met zijn signalen aan dat hij iets nodig heeft en jij weet instinctief precies hoe je daar het beste op in kunt spelen.
Kijk naar je kindje en volg je gevoel <3
Dit artikel schreven wij in samenwerking met Anouk van Moedernatuurlijk.
Meer lezen over het vierde trimester en de kraamtijd?
Lees hier over wat je kan doen met de placenta.
Hier over hoe lang de kraamtijd duurt
Natuurlijke tips over luieruitslag
Bekijk hier het ultieme cadeaupakket voor tijdens de kraamtijd vol natuurlijke producten.
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips