Kamille

In de natuurlijke kraamzorg wordt er veel gewerkt met kamille. Kamille is een kruid dat veel eigenschappen kent. Het is vooral bekend om zijn ontspannende, antibacteriële werking en verzachting bij darmproblemen en infecties. Kamille bevat tal van antioxidanten, flavonoïden en de vitaminen A, B en C. Tevens bevat het metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel.

De botanische naam van kamille is Matricaria Chamomilla en is afgeleid van de Latijnse woorden: mater = moeder en caria = zorg. Een perfect kruid voor in de kraamtijd dus!

Kamille bevat tal van antioxidanten, flavonoïden en de vitaminen A, B en C.

Buikkompres voor moeder en kind

In de kraamtijd kan het heerlijk ontspannend en doorwarmend werken voor moeder en baby/kind om een kamilleolie buikkompres te krijgen. Vooral bij klachten en kwaaltjes, zoals krampjes en naweeën kan het kompres veel verlichting geven. Zo ook bij menstruatiepijnen en slecht slapen bij spannende dagen.

Onrust in de darmen komt tot rust met behulp van een kamilleolie buikkompres, maar ook naweeën of ontregelde warmtehuishouding en slaapstoornissen kunnen er mee verholpen worden. Het schept evenwicht daar waar te veel of te weinig activiteit is. Én het brengt beweging waar processen vastgelopen zijn (kramp, obstipatie, overmatig zorgen).

Kamille-olie

Wat is een kompres? Een kompres is als je op een specifieke lichaamsplek een doekje legt met een bepaalde substantie zoals olie, zalf of thee en deze met een omslagwikkel bedekt en omslaat. Een ander woord voor kompres is applicatie. In dit artikel voor jou als zwangere of moeder gaat het specifiek over een kamilleolie-kompres.

Toepassing

Wat heb je nodig?

  • Een buigbare kruik
  • Dun lapje katoen +/-20 x 40 cm (dubbelvouwen)
  • Plastic zakje
  • Wikkel of wollen sjaal

Bij naweeën

2x daags olie-kompres aanbrengen op de buik (‘s middags en na warme maaltijd), gedurende 1 uur of langer.

Bij krampjes

2x daags olie-kompresje aanbrengen op het buikje, van verschoning tot verschoning.

Bij slaapproblemen:

1x daags, vóór het slapen olie-kompres op buik aanbrengen. Deze mag gedurende de hele slaapperiode blijven zitten of tenminste 1 uur na aanbrengen. 

Niet toepassen bij:

  • Koorts , Vermoeden van blindedarmontsteking

Werkwijze

Neem het opengevouwen katoenen lapje en sprenkel de olie op één helft. Het lapje moet goed doordrenkt zijn zodat het vettig aanvoelt. Het lapje dubbel vouwen en in plastic zakje doen.

Kruik voor 1/3 vullen met warm water van ongeveer 50 graden, beslist niet warmer. Plasticzakje met daarin het olielapje tussen de dubbelgeslagen warme kruik leggen en 10 minuutjes goed laten verwarmen. Het wollen stukje wolvlies om kruik heen leggen zodat deze ook warm wordt. 
Ook de wollen wikkel of sjaal opwarmen door de kruik.

Aanbrengen

Ga comfortabel liggen of leg je baby op verschoningskussen. Wikkeltje of sjaal in luiertje onder de baby of onder kraamvrouw leggen. Haal het olie lapje uit het plastic zakje en vouw dubbel. Leg deze op de ontblote onderbuik , tussen de heupkommen en onder de navel. Leg het wollen stukje wolvlies erop. Sluit af met wikkel en daarna luier of onderbroek erover heen.

De aandacht, geduld en zorgzaamheid dragen ook bij aan een ontspannen herstel.

Bij kraamvrouw kun je wolwikkel, een reep katoen of sjaal als extra fixatie erom heen doen. Bij koude voeten en extra ontspanning kun je de kruik heerlijk aan de voeten leggen. Vraag bij voorkeur iemand om je te helpen om zo zelf extra zorg en aandacht te ontvangen. De aandacht, geduld en zorgzaamheid dragen ook bij aan een ontspannen herstel.

Vraag je natuurlijk kraamverzorgster om te helpen, zij is geschoold en kan je begeleiden.

losse kamille spoeling
Kamille thee

Kamille in kraampakket

Gun jezelf en je baby zo’n heerlijk kompres. Uit ervaring kunnen we zeggen: dit wil je jezelf niet ontnemen in de kraamtijd. Daarom hebben wij in de nieuwe kraampakketten een kamilleolie, wolvlies en losse kamille toegevoegd. Ook losse kamille wordt in de natuurlijke kraamzorg veel gebruikt. Je maakt er reinigende en kalmerende spoelingen mee. Dit bevordert herstel van hechtingen en het perineum. Het lichaamsdeel dat veel te verduren heeft gekregen tijdens de bevalling krijgt zo weer een stukje helende verzorging. Verder trek je van de kamillebloemetjes een heerlijk ontspannende thee, goed voor je algehele herstel.

Natuurlijke Kraamzorg

Meer informatie over natuurlijke kraamzorg kun je vinden op de site van Natuurlijke Kraamzorg. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Natuurlijke Kraamzorg.eu. Op zoek naar een natuurlijk kraamverzorgster? Wij maakten een lijst met bewuste geboortewerkers.

dalalou for you birth box

Koop hier een kraampakket met alle essentiële benodigdheden.

Nu ook los starterset Natuurlijke Kraamzorg verkrijgbaar met wolvlies, kamilleolie en losse kamille!

kraampakket natuurlijke kraamverzorging
Natuurlijk Kraampakket

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips