De draagdoek…ken jij de voordelen al? In dit blog vertelt Floor van Reborn en Carry alles over je baby dragen in een draagdoek en draagzak en waarom het niet zomaar een hippie-ding is. En over de verschillen tussen de draagsystemen, over de optimale houding van dragen en veel meer.

Wat is ergonomisch dragen?

Ergonomisch dragen houdt in dat je het lijfje van je kindje in de natuurlijke houding ondersteunt. Maar het houdt ook in dat je je kindje draagt op een manier waarbij het gewicht van je kindje gelijkmatig wordt verdeeld over je eigen lichaam en het kindje echt dicht tegen je aan zit, zodat je zelf ook in een optimale houding blijft lopen en geen last krijgt van bijvoorbeeld je rug of je schouders.

De 3 belangrijkste punten die ervoor zorgen dat je ergonomisch draagt zijn:

  • Het kindje zit in de kikkerhouding, ook wel “M” houding genoemd. 
  • Het kindje zit op kusjes hoogte; je kan als je je hoofd licht voorover buigt een kusje op de kruin van je kindje geven.
  • Als je voorover buigt blijft het kindje in contact met je lichaam.

Met alle draagdoeken kun je ergonomisch dragen, maar let op, niet alle draagzakken zijn ergonomisch; hetzij omdat het niet de goede maat voor je kindje is, hetzij omdat het gewoon onafhankelijk van de leeftijd niet kan voldoen aan de 3 bovengenoemde punten.

baby in draagdoek bij moeder
Ergonomisch dragen

Het kindje zit op kusjes hoogte.

Check dus altijd deze drie punten als je iets wil aanschaffen, of om te controleren of je goed aan het dragen bent.

Wat is het verschil tussen een draagdoek of draagzak?

Een draagdoek is een lange doek waarin je je baby kan dragen door deze te knopen. Hier zijn verschillende manieren van knopen voor. Een draagzak is een voorgevormde zak waarmee je je baby kan dragen. Ook is er de meitai en ringsling; dit zijn combinaties. We zetten ze de draagmethodes hieronder overzichtelijk op een rijtje.

Welke draagmethodes zijn er?

Er zijn 5 verschillende draagmethodes, waarmee je ergonomisch kunt dragen.

  • De geweven draagdoek: een lange lap stof die je vanaf de geboorte kunt gebruiken en op verschillende manieren kunt knopen zodat je je kindje zowel op de buik als op de rug kunt dragen. De geweven doek kun je net zolang gebruiken als je wilt; zelfs peuters en kleuters kunnen er nog in!
  • De rekbare draagdoek: een lange lap rekbare stof die je ook vanaf de geboorte kunt gebruiken en het voordeel heeft om al van tevoren helemaal geknoopt te kunnen worden waarna je pas op het laatst je kind erin hoeft te zetten. Je zit dus niet met de doek in één hand en je kind in de andere. Ook is de stof van deze doek vaak heerlijk zacht voor de pasgeborene. Het nadeel van deze doek is wel dat het kindje er na ongeveer een jaar vaak wel te zwaar voor wordt; hij gaat dan teveel hangen in de doek waardoor het voor de ouder ook niet meer prettig dragen zal zijn. Ook kun je met deze doek niet op je rug dragen.
ringsling draagmethode
Moeder met baby in ringsling
  • De ringsling: een lange lap stof met 2 ringen waar je de doek doorheen haalt om zo het kindje op je buik of op je heup te dragen. Ideaal voor de korte afstandjes of even dragen in huis, maar al het gewicht hangt wel aan 1 schouder dus adviseer ik het niet voor bijvoorbeeld een lange boswandeling.
  • De Mei Tai: de ideale tussenoplossing tussen een draagdoek en een draagzak, voor de ouders die het idee van de draagdoek heel fijn vinden maar het knopen niet zien zitten. Het is gemaakt van dezelfde stof als de draagdoek maar heeft al een voorgevormd zitvlak, waardoor er minder geknoopt hoeft te worden. De Mei Tai kan ook vanaf de geboorte gebruikt worden en helemaal afgesteld worden op de grootte van je kindje dus gaat hij ook heel lang mee! Met een Mei Tai kun je ook heel goed rugdragen
  • De draagzak: dit is het rugzak idee, de stof is vaak wat stugger en minder optimaal af te stellen maar er zijn ook een heleboel goede, “ergonomische” dragers, die voldoen aan alle bovengenoemde punten. Let op want niet alle draagzakken zijn vanaf de geboorte te gebruiken. Je kunt met de meeste draagzakken zowel buik als rugdragen. Dit is de ideale draagmethode als je helemaal niet wilt knopen (meestal is dit een gesp of een klittenband systeem).
draagzak vader baby in keuken
Vader met baby in draagzak

Vanaf wanneer en tot welke leeftijd kan ik dragen?

Dragen kan vanaf de geboorte en er zit geen maximale leeftijd aan verbonden, zelfs peuters en kleuters kunnen nog prima gedragen worden, alleen de manier en de tijdsduur van het dragen zal dan anders worden.

Pasgeborenen (en premature baby’s des te meer) hebben veel behoefte aan contact.

Juist pasgeborenen (en premature baby’s des te meer) hebben veel behoefte aan contact; in de draagdoek of zak vinden ze weer de geruststellende geur, geluid van de hartslag van moeder, warmte en geborgenheid terug die ze ook in de baarmoeder hadden.

De voordelen van dragen

Plezier

Dragen heeft veel voordelen, maar allereerst is het leuk!  Haal jij er geen plezier uit? Dan moet je het ook vooral niet gaan doen, ga vooral niet dragen omdat het ‘moet’.

Ontspanning

Dragen zorgt voor ontspanning bij het kindje maar meestal ook bij de ouder die draagt. De nabijheid zorgt voor de aanmaak van oxytocine bij het kindje en degene die draagt. Dit hormoon ontspant en verlaagt stress.

Goede (heup)ontwikkeling

Als je je kindje ergonomisch draagt dan stimuleer je door de houding een goede heupontwikkeling.

Ook voor kindjes met een voorkeurshouding heeft dragen het voordeel dat je het hoofdje bewust de andere kant op kan plaatsen.

Vermindering reflux en krampjes

Door de verticale houding vermindert het vaak reflux klachten en bij krampjes is deze houding en het contact buik tegen buik heerlijk voor de baby.

geweven doek moeder met baby
Moeder met baby in geweven doek

Veiligheid en geborgenheid

Tijdens je zwangerschap heeft je kindje 24 uur per dag jouw hartslag gehoord en is het omgeven geweest door je baarmoeder. Pasgeboren kindjes vinden het fijn om dit gevoel weer te ervaren en gedragen worden in een doek simuleert dit het beste.

Zelfstandigheid & Zelfvertrouwen

Je kunt snel reageren op de signalen van je kind, waardoor je baby zich gehoord voelt. Dit resulteert op latere leeftijd op meer zelfstandigheid, meer zelfvertrouwen en veiliger voelen om de wereld te gaan ontdekken.

Sociaal en leerzaam

Doordat je baby vanaf een veilige buik of rug de wereld kan ontdekken leert het veel van wat je doet. Het wekt veel nieuwsgierigheid en sociale contacten kunnen ook makkelijker geleerd worden.

Hechting

Dragen draagt bij aan een gezonde hechting tussen moeder en kind. De oxytocine en het nauwe contact bevorderen dit. De baby leert jouw geur kennen en je herkent zijn bewegingen en geluidjes sneller. Ook bij vaders en nauwe familie of caretakers die veel dragen stimuleert het de hechting.

Ook bij vaders en nauwe familie of caretakers die veel dragen stimuleert het de hechting.

Stimuleert borstvoeding

Oxytocine heeft ook een positief effect op de borstvoeding, het zorgt dat je ontspant en dat de melk sneller toeschiet. Ook kan het daarnaast helpen om de vroege hongersignalen op tijd waar te nemen, voordat je kindje overstuur raakt. Je kan zelfs je baby in de draagdoek borstvoeding geven. Super handig.

Minder huilen

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die veel gedragen worden over het algemeen minder huilen. Doordat een baby tijdens het dragen geschommeld en gewiegd wordt, is hij zo getroost als hij huilt.

moeder doet was met kind in draagdoek
Ook klusjes in het huishouden kan met kind in draagdoek

Kun je je kind te veel verwennen in de doek?

Lees in dit blog waarom je, je baby niet kan verwennen, zeker niet tot een maand of 6-9. Door veel aandacht, geborgenheid en liefde aan je kindje te geven maak je juist een veilige basis voor je baby en zullen jullie goed afgestemd op elkaar zijn, waardoor je kind minder om extra aandacht zal vragen. 

Zeker de eerste 6 tot 9 maanden kunnen babies de actie-reactie van “als ik huil dan komt er iemand” nog niet beseffen.

Een baby die huilt of onrustig is heeft dus altijd iets nodig, ze doen dit altijd met een reden. En niet om jou te manipuleren.

Je zou wel kunnen overwegen om af en toe het kindje ook in zijn eigen bedje te leggen of door iemand anders te laten dragen, bijvoorbeeld papa of oma, zodat de baby ook aan andere mensen en andere slaapplekken went.

Wanneer kun je beter niet dragen?

Er zijn weinig situaties waarin het wordt afgeraden om je kindje te dragen, tenzij je zelf lichamelijke klachten hebt waardoor dragen niet verstandig is.

Wel moet je oppassen als je kindje koorts heeft. Ook al zal je baby er juist dan wel extra behoefte aan hebben, hij is dan al te warm en zal het in de doek nog warmer krijgen. Hou de temperatuur goed in de gaten en voel goed aan waar jouw baby behoefte aan heeft.

Moeders die net een keizersnede hebben gehad vragen vaak of ze wel mogen dragen. Ja dat mag! Je mag immers het gewicht van je eigen kindje tillen, en bij ergonomisch dragen draag je het kindje op de borst, dus ver van de buikwond.

Let er altijd op dat je zicht op het gezicht van je kindje hebt, en dat de mond en het neusje vrij zijn, zo maak je het dragen veilig.

Draagdoek tijdens de zwangerschap

Je kunt de draagdoek van je baby ook in de zwangerschap al gebruiken.

Door de doek op een bepaalde manier te knopen kun je veel ongemakken zoals rugpijn, harde buiken, of bijvoorbeeld bekkenklachten verminderen.

Zeker in het laatste trimester van de zwangerschap kun je hier veel baat bij hebben. Je kunt de doek in sommige gevallen ook inzetten voor Rebozo-technieken.

rebozo doeken
Rebozo doeken

Wel of niet een draagconsult?

Er zijn heel veel Youtube filmpjes te vinden waarmee je dragen kunt leren, en bij de aankoop van een doek zit er ook altijd een handleiding bij.

Je kunt het dus prima zonder een draagdoekconsulent proberen.

Maar wil je zeker weten dat je je kindje veilig en ergonomisch draagt? Is het je eerste kindje en ben je nog wat onzeker? Weet je niet welke doek of zak je moet kiezen? Is het met je “echte baby” toch net wat spannender dan met die pop? Dan raden we  je zeker een draagconsult aan. In de lijst van Bewuste Geboortewerkers vind je veel draagconsulenten. Of zoek hier naar een draagdoekconsulent bij jou in de buurt!

Prachtige draagtijd gewenst!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Floor van Reborn en Carry. Wil je na het lezen van dit artikel meer informatie over dragen, heb je vragen of wil je een draagconsult plannen neem dan gerust contact met haar op.

Floor is gecertificeerd draagconsulente en heeft een eigen praktijk Reborn & Carry in Apeldoorn. Je kunt bij haar terecht voor zowel het leren buikdragen als rugdragen, en ook voor het leren knopen van de geweven draagdoek in de zwangerschap ter verlichting van veel ongemakken. Haar werkgebied is Apeldoorn en omgeving maar online is vaak ook mogelijk.

Naast haar werk als draagconsulente is Floor ook geboortetraumaconsulente, docent babymassage en verloskundige (n.p). Ze helpt moeders bij het verwerken van een nare ervaring rondom de geboorte van hun kindje middels het Herstelgesprek en is lid van het landelijk ZO BEVAL IK centrum. Ze geeft privé en groepsworkshops babymassage aan huis en op locatie. Ga naar www.rebornandcarry.nl voor meer informatie.

floor pol met baby in draagdoek
Floor Pol van Reborn & Carry met kind in doek

Veelgestelde vragen over dragen van je baby

Heeft het dragen van een baby voor en nadelen?

Zoals we hierboven omschreven heeft het dragen van je baby vooral voordelen. Het enige nadeel is dat het niet voor iedereen fysiek mogelijk is om je baby (veel) te kunnen dragen. En zelfs daar zijn vaak oplossingen voor.

Vanaf wanneer kan ik mijn baby dragen?

Dragen kan al vanaf de geboorte, juist vlak na de geboorte hebben kinderen hier veel behoefte aan. Ook na een keizersnede hoef je niet te wachten met het dragen, je mag immers je eigen kindje tillen en je draagt ruim boven de keizersnede wond.

Het is wel goed om te kijken of de draagmethode die jij hebt gekozen geschikt is voor de leeftijd van je kindje.

Hoelang moet je een baby dragen?

Ten eerste: niks moet. Kijk wat voor jou en je baby fijn en mogelijk is. Veel kinderen worden tot een jaar of 2 gedragen en soms nog veel langer. Doe wat bij jou en je gezin past en lees je in over de voordelen. Je geeft je kindje een stevige en veilige basis mee.

Hoe lang mag een baby per dag in de draagzak of doek?

Er is geen tijdslimiet aan het aantal uren dat je je mag dragen. Je zult van nature aanvoelen wanneer je baby in de draagzak wil en er zullen genoeg momenten op een dag zijn waarop de baby eruit wil om verschoond of gevoed te worden. En op latere leeftijd zal dit steeds meer tijd zijn doordat het ook zijn omgeving wil gaan leren ontdekken.

Wat als mijn baby niet in de doek wil?

Soms komt het voor dat je baby lijkt aan te geven dat het niet in de doek wil of dat het tegenstribbelt. Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Heeft het nog honger? Is het nog niet moe? Heeft ze het te koud/warm? Voelt ze jouw stress? Van nature zal een baby altijd behoefte hebben aan jouw nabijheid dus zal er een reden zijn waarom hij of zij niet wil.

Waarom kiezen voor een draagzak?

Een draagzak heeft het voordeel dat je niet (of bijna niet) hoeft te knopen, dus zie je daar tegenop of vind je dat te spannend dan is een draagzak een goed alternatief voor een draagdoek. Ook heb je een draagzak vaak iets sneller om en af.

Waarom kiezen voor een draagdoek?

Een doek is ergonomisch gezien het beste voor je kindje. Hierin sluit de stof het beste aan en een doek kun je helemaal afstellen op jouw kindje. Ook is de stof meestal lekker zacht en een doek is altijd vanaf de geboorte te gebruiken 

Wat is beter een draagdoek of draagzak?

Een draagdoek is ergonomisch gezien het beste voor je kindje, maar de meeste draagzakken zijn ook heel goed. Kijk bij het kiezen van een zak altijd of hij kan voldoen aan de 3 bovengenoemde punten die dragen ergonomisch maken, en kijk ook naar wat je zelf ziet zitten, waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Hoe kies je een draagdoek of draagzak?

De belangrijkste punten om op te letten bij het kiezen voor een doek of zak zijn:

-Is de draagdoek/zak ergonomisch

-Vanaf welke leeftijd en tot welke leeftijd is de doek/zak te gebruiken

-Wil ik knopen of niet 

-Welke stof vind ik fijn

Hierboven in het artikel leggen we uit welke verschillende draagdoeken en draagzakken er zijn.

Hoe weet je welke draagdoek bij je past?

Wat bij je past is heel persoonlijk. Ga eerst bij jezelf na of je wil knopen of niet, hoeveel je van plan bent om te gaan dragen en of je ook wil gaan rugdragen. Als je dat duidelijk hebt voor jezelf kun je wat gerichter zoeken, maar als je verschillende dingen uit wil proberen is een draagconsult/pasconsult het beste. Je krijgt dan alle informatie over de verschillende draagmogelijkheden, kunt vergelijken en samen met de draagconsulent gaan uitzoeken wat het beste bij je past!

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kindje op de rug dragen?

Meestal wordt geadviseerd om je kindje op de rug te gaan dragen als hij zelfstandig kan zitten (rond de 9 maanden), maar met bepaalde rugknopen kun je ook je pasgeboren baby al op je rug dragen, als je je buik vrij wilt hebben of je hebt een tweeling bijvoorbeeld.

Wanneer mag ik mijn kind niet dragen in de doek?

Er zijn geen echte contra indicaties voor het dragen in een doek of zak. Wel moet je voorzichtig zijn als je kindje koorts heeft, want al zal hij er wel behoefte aan hebben, hij heeft het al te warm en zal het in de doek nog warmer krijgen. Houd de temperatuur van je kindje goed in de gaten en doe wat voor jou goed voelt.

Wat kan ik beter niet doen met mijn kind in de draagdoek?

Fietsen met je kind in de doek of zak wordt afgeraden in verband met het risico op vallen. Als je valt heb je kans dat je kind tegen het stuur aan komt of dat jij op je kindje valt.

Uitgebreid koken met je kind in de doek kan ook gevaarlijk zijn in verband met de warmte en het risico op bijvoorbeeld opspattende olie. Wees ook heel voorzichtig als je je kind aan het dragen bent terwijl je eet of drinkt.  

Verder zijn er meer onveilige situaties die je zelf waarschijnlijk wel kan bedenken. Draag veilig! 😉

Floor Pol

Floor Pol is geboortetraumaconsulente, draagdoekconsulente, docente Shantala babymassage en verloskundige.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips