Samen fijn ouderschap

Papa en mama worden is bijzonder, heel bijzonder. En het kan ook complex zijn. Twee individuen krijgen een nieuwe rol aangemeten, namelijk die van ‘vader en moeder’ en deze kersverse ouders moeten elkaar weer vinden. Om het samen goed te doen als ouders is het niet voldoende om alleen een sterk koppel te zijn. Je kunt nog zo gelukkig zijn met elkaar en met het leven wat jullie leven, ouders worden schudt de boel flink op en kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je het wiel opnieuw moet uitvinden.

Het is niet vanzelfsprekend dat jullie twee zonder slag of stoot de eerste jaren als ouders doorstaan. Bijna alle ouders ervaren (vaak rond een week of zes) een moment waarop je naar elkaar kijkt en denkt; waar zijn we aan begonnen?

Het blijft een zoektocht, een ingewikkelde dans die je samen onder de knie probeert te krijgen. Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen of laten, die een positief effect hebben op het gezamenlijke ouderschap. We willen dit graag met je delen.

Gezamenlijk ouderschap

Je zult je aan elkaar kunnen storen en het niet met elkaar eens kunnen zijn over de manier waarop hij of zij de baby vast houdt of waarop hij of zij de kruik verwarmt. Je zult moe worden en dat mogelijk op elkaar afreageren. Je zult het elkaar kunnen kwalijk nemen dat jullie bepaalde dingen moeten laten. Je zult het soms oneerlijk vinden dat de ander ‘weer’ op pad gaat en jij thuis zit met de kleine. Het is niet altijd leuk, maar wel volkomen normaal. Althans de vermoeidheid en jullie reacties erop. Het hoort er allemaal bij en tegelijkertijd is het goed te beseffen dat het niet normaal is! We zijn de eerste generatie die als kersvers gezinnen álles alleen moeten doen. Vroeger was het vanzelfsprekend dat opa’s en oma’s, maar ook ooms, tantes of buren je kwamen ondersteunen in de kraamtijd en daarna. Tegenwoordig is dit minder vanzelfsprekend en zijn we afhankelijk van de paar dagen kraamverzorging en de tijd die familie, buren en vrienden nu nog hebben.

nieuw stel met baby

Draag zorg voor elkaar

Je mag dus best hulp vragen als je het even niet ziet zitten of liever al voordat de bom barst. Hou elkaar hiervoor in de gaten, blijf in contact en vraag elkaar regelmatig hoe het gaat. En geef eerlijk antwoord. Je zwakte toegeven is heel dapper.

Zeker als de roes van de eerste weken is uitgewerkt, als de drukte op werk toeneemt of de gebroken nachten zijn tol beginnen te eisen, hou elkaars valkuilen dan extra in de gaten. Misschien heb jij je slaap net iets harder nodig of is de emmer van je partner al net wat voller. Zorgen voor elkaar en oplettendheid naar elkaar komt jullie echt ten goede. Geef jouw grenzen aan, je hoeft je niet groot te houden en vraag hulp wanneer je dit nodig hebt. Vanuit onze cultuur zijn we niet zo gewend om om hulp te vragen, dus dit kan onwennig zijn. Probeer het stapje voor stapje en spreek je onzekerheid hierover uit.

Praat en vraag hulp aan anderen

Dus als jullie er samen niet uitkomen of het teveel wordt, vraag dan hulp, bijvoorbeeld door kraambezoek te vragen om een maaltijd mee te nemen in plaats van het zoveelste rompertje of kinderboekje;-). Naast hulp bij dagelijkse huishoudelijke taakjes kan praten met anderen ook enorm opluchten. Zeker als er bepaalde onderwerpen zijn die je moeilijker met je partner kan bespreken. Dit hoeft ook niet altijd. In onze maatschappij zijn we heel erg gezinsgericht, maar van nature zijn we veel meer ‘roedeldieren’ en gewend om met meer familieleden samen te wonen. Beseffen dat het dus logisch is dat we niet alles met onze partner hoeven te doen kan de druk op elkaar weghalen. Creëer je eigen vertrouwde stam om je heen, waar je af en toe op kan terug vallen.

Humor

Relativeren helpt een boel. Jullie zijn niet de enige ouders die struggles ervaren tijdens de eerste jaren van het ouderschap. Het is enorm wennen en pittig om als gezin alles zelf te moeten doen (in plaats van dat dingen vroeger veel meer door ouders en andere familieleden samen werd gedaan). Op de meest onhandige en stormachtige momenten, probeer de situatie dan wat te overdrijven. Even overdreven janken om de humor er weer van in te zien.

Blijven praten

Het is makkelijk om in een vicieuze cirkel te belanden waarin jij stom doet, omdat hij stom doet, omdat jij stom doet. Die cirkel moet je zien te doorbreken. Blijf met elkaar praten en bespreek waar je mee zit. Je partner kan dit vanaf de buitenkant niet aan je zien. Geef ruimte aan elkaars gevoelens, spreek met elkaar af dat alle gevoelens welkom zijn. En neem de gevoelens van de ander niet persoonlijk. Wees open en duidelijk. Zoek een vast moment om met elkaar te praten en om de beurt te delen zonder de ander te onderbreken, als dit tussendoor niet lukt. Het is echt belangrijk om open en eerlijk met elkaar te blijven communiceren.

Hou vast aan de dingen die jullie, ‘jullie’ maken

Je bent moe, je bent druk en je ervaart stress. Af en toe is het goed om hier los van te komen, los te komen van de dagelijkse sleur en terug te gaan naar wie jullie waren voordat de kleine er was. Ga een dag, een nacht of eventueel een weekendje weg als dat goed voelt.. Zorg dat de kleine in goede handen is (met een vertrouwd persoon) en voel hoe fijn het is om weer even samen te zijn. Spreek het liefst op wekelijkse basis een vaste dag of avond af om samen met elkaar iets te gaan doen. Maak je gezamenlijke wij-tijd-ritueel. En gebruik die tijd om écht naar elkaar te luisteren.

Praat ook over jullie gezamenlijk plannen en toekomst. Liggen jullie nog steeds op een lijn? En zijn er andere dingen die gezegd moeten worden? Je kunt de ander vragen wat jij graag zou willen delen én wat de ander juist niet wil delen. Eerlijke gesprekken geven veel ruimte.

Relatie met jezelf

Naast de relatie met je partner is het ook goed om aandacht te (blijven) besteden aan de relatie met jezelf. Het klinkt cliché, maar als de relatie met jezelf kreukels heeft zal de relatie met je partner ook moeizaam zijn. Neem je eigen gevoelens serieus en neem genoeg tijd om even met jezelf te zijn. Al zijn het korte momentjes, waarin je even contact maakt met je adem, even stilstaat bij hoe je je voelt en wat jij nodig hebt. Bouw een dagelijks me time-momentje in, al is het maar een kopje thee drinken.

Geniet van je nieuwe gezin

In de drukte van de week kan de tijd zo voorbij vliegen. De to do lijst is eindeloos en je kunt je onrustig voelen. De beste remedie om een rustmoment in te lassen is om van een afstandje even naar je gezin te kijken. De lieve geluidjes van de kleine in je opnemen, in alle rust voeden en je kleintje in bed leggen. Als je naar je gezin kijkt, kan je niet anders dan je gezegend en gelukkig voelen. Even van een afstandje kijken helpt enorm om andere (onnodige) negatieve gevoelens de kop in te drukken en je ook als ouders meer verbonden met elkaar te voelen. Neem er een warm kopje thee bij en vier samen het leven.

Wat doe/deed jij in de kraamtijd om je relatie gezond te houden? We zijn benieuwd en horen het graag!

Dit artikel schreven we samen met Iris en Vera van Mama weet het

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips