Hoeveel weken ben jij zwanger?

1 week zwanger

Vruchtbaarheid en zwanger worden

In week 1 van je ‘zwangerschap’ begint de telling van je zwangerschap, maar ben je nog niet zwanger. In deze week begint de voorbereiding van de ovulatie die in week 2 plaats vindt.


Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 1 en 2 weken zwanger bent zit je in je tweede zwangerschapsweek, maar eigenlijk ben je nog niet zwanger. 

Je baby in week 1 van je zwangerschap

In deze week kun je nog niet testen of je zwanger bent, want technisch gezien ben je nog niet zwanger. Toch begint de ‘telling’ van de zwangerschap al nu, omdat de weken uitgerekend worden vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Volgende week (week 2) vindt pas de ovulatie plaats.

De eicel waar jouw baby uit gaat ontstaan is al gemaakt toen jij zelf in de buik van je moeder zat. Dus in wezen is jouw baby in potentie al aanwezig!

Van cel naar mens

Misschien vind je het alvast leuk om te weten dat wanneer je zwanger bent, jouw baby zich gaat ontwikkelen van één cel naar een heel mens! De grootste stappen wat betreft de groei en de ontwikkeling die vinden plaats in het eerste trimester. En dit is ook de tijd wanneer de baby het meest gevoelig is voor invloeden van buitenaf. De orgaansystemen van de embryo worden gedurende week vier en week acht ontwikkelt en blootstelling aan drugs, chemicaliën, virussen en radiatie kunnen het meeste schadelijk zijn wanneer het foetale weefsel zich actief ontwikkelt.

Mooie producten in deze periode

 33,00 60,00
 7,50 16,50
 25,95 44,30
 21,95 40,90

Jij in week 1 van je zwangerschap

Voorbereiding op ovulatie

In de eerste twee weken is je lichaam zich aan het klaar maken voor de ovulatie en daarna de fertilisatie, wat zal plaatsvinden in week 3. Dus je baarmoeder maakt zich klaar om het bevruchte eitje te ontvangen. Of het lukte om het eitje met een zaadje te laten matchen, weet je pas na 4 weken

Vruchtbaarheid verhogen

In de eerste twee weken kun je dus nog geen zwangerschaps symptomen hebben. Wel kan je, als je vermoedt dat je zwanger bent of zwanger wilt worden, je op deze periode alvast voorbereiden en zo gezond mogelijk leven. Dat glaasje wijn kun je dus beter laten staan. Ook foliumzuur nemen is aan te raden, wel een goede variant. Er zijn veel meer manieren om je vruchtbaarheid te verhogen. Denk aan een fertiliteitsmassage, gezond eten, zwaartekracht en hormoonbalans. Lees meer tips om je vruchtbaarheid te verhogen in dit artikel.

En lees hier 7 extra voedingstips om je vruchtbaarheid te verhogen.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 1 week zwanger

Gezondheid

Je gezondheid heeft een belangrijke invloed op je vruchtbaarheid. Ook bij de kwaliteit van het sperma van de man.

Gezondheid zit ‘m niet alleen in voeding. Ook hoe we emotioneel in ons vel zitten, hoeveel druk we op onszelf leggen en de hoeveelheid stress die we ervaren hebben invloed. Het kan soms een hele zoektocht zijn om er achter te komen wat jij kan doen om zwanger te worden als dat steeds niet lukt.

Mineralen en vitaminen

Calcium en magnesium zijn twee mineralen waarvan gezegd wordt dat ze het belangrijkste zijn bij het zwanger worden en het zwanger blijven. Er zijn veel kruiden en voeding die deze mineralen in overvloed bevatten.  

Calcium zit bijvoorbeeld in brandnetel, peterselie, rode klaver, kelp en dulse. Magnesium in paardebloembladeren, de toppen van wortels en waterkers.

Okinawa mineralen bestaat uit calcium en magnesium in de natuurlijke verhouding van het lichaam 2:1, waardoor het zeer goed opneembaar is. Daarbij bevat het ook nog eens 76 essentiële en ionische mineralen en spoorelementen.

Ook foliumzuur wordt als belangrijk gezien voor een gezonde zwangerschap, die je kan vinden in onder andere asperges, brocolli, linzen, spinazie en nog veel meer. Lees hier over natuurlijk foliumzuur en waarom je beter de synthetische variant niet kunt nemen.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 1

Als je in week 1 in de kalender kijkt, weet je nog niet of je zwanger bent, maar je wilt het waarschijnlijk wel worden. Pak je schrijfgerei en schrijf deze zin op papier ‘ik wil zwanger worden omdat….’. Zet je wekker op een aantal minuten en schrijf verder, zonder filter of oordeel. Haal je pen niet van papier om je gedachtes geen ruimte te geven.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


0 weken zwanger 2 weken zwanger