Wat zijn goede & veilige slaaphoudingen tijdens je zwangerschap? Als je zwanger bent, kan het vinden van een goede slaaphouding lastig zijn. De eerste drie maanden van je zwangerschap is het vaak nog geen probleem. Je kan nog lekker op je buik, rug of zij liggen. Maar als je buik begint te groeien, is slapen op je buik niet meer zo prettig. Wanneer je op je zij ligt, kan je behoefte hebben aan ondersteuning voor je buik of je bekken. In dit blog beschrijft Marjolein van All about støv de beste slaaphoudingen en welke zwangerschapskussens je veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap.

Comfortabele slaaphoudingen in je zwangerschap

Begin ten eerste met zelf verschillende houdingen uit te proberen en slaaphoudingen te vinden die voor jou comfortabel aanvoelen.

Vind een slaaphouding die voor jou comfortabel is!

Wanneer je normaal gesproken een buikslaper bent, zal dit het moeilijkste zijn. Na de 30e week kun je niet meer op je buik slapen, maar ver hiervoor zal deze houding al niet meer comfortabel voelen. Je kunt dan kiezen voor een zijligging met een kussen tussen je knieën. Deze ondersteuning houdt je bekken en wervelkolom in balans. Je kunt hiervoor een speciaal ontworpen zwangerschapskussen gebruiken.

zwangere vrouw ligt op haar zij in goede slaaphouding

Veilige slaaphoudingen

Er zijn slaaphoudingen die iets meer risico met zich meebrengen als je zwanger bent. De veiligste slaaphouding als je zwanger bent is op je linkerzij. Hierbij neemt namelijk de bloedtoevoer naar de placenta toe.

Is slapen op je buik of rug gevaarlijk? Slapen op je buik is niet gevaarlijk voor je baby. Jouw kindje wordt namelijk beschermd door het vruchtwater.

De veiligste slaaphouding als je zwanger bent is op je linkerzij.

Slapen op je rug vanaf het derde trimester brengt voor jou en je baby kleine risico’s met zich mee is uit onderzoek gebleken. Het kan namelijk zijn dat de bloedtoevoer wordt afgekneld wanneer je op jouw rug slaapt. Dit komt doordat het gewicht van jouw baby en baarmoeder op een gegeven moment op je bloedvaten gaat drukken. Hierdoor kan jouw baby minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit kan leiden tot een tijdelijke daling van de hartfrequentie van jouw baby. De kans dat het tot problemen leidt is wel erg klein.

groot zwangerschapskussen
Slapen met groot zwangerschapskussen

Slapen met een zwangerschapskussen

Het slapen met een zwangerschapskussen kan een uitkomst bieden om een comfortabele slaaphouding te vinden. Een goed matras of extra kussens kunnen ook helpen om een prettige slaaphouding te vinden. Zwangerschapskussens helpen om de druk en pijn door je groeiende buik te beperken. 

Welke zwangerschapskussens zijn er?

Formaat en vorm

Zwangerschapskussens zijn er in een aantal vormen, van groot tot klein. Kussens waar je helemaal in kan liggen of die je alleen tussen je benen en onder je buik legt.

Het meest bekende kussen is het grote voedingskussen, een kussen in de vorm van een grote worst. Er zijn zwangere vrouwen die hier gedurende hun hele zwangerschap heerlijk mee slapen. En dit kussen kun je na de bevalling gebruiken als voedingskussen en babynestje.

Maar er zijn ook zwangere vrouwen die hun draai niet kunnen vinden met zo’n groot voedingskussen in bed. Vooral als je je vaak omdraait ‘s nachts of als je lekker tegen je partner aan wilt liggen. Met zo’n groot kussen heb je een barrière die je niet zo makkelijk verplaatst en voelt het alsof je hele bed vol kussen ligt. Als jij dit ook vervelend vindt, dan kun je beter kiezen voor een klein kussen. Een klein zwangerschapskussentje neem je makkelijk mee bij het omdraaien en je buik of bekken worden prettig ondersteund.

Vulling en materiaal zwangerschapskussen

Naast de vorm en grootte is er vaak ook verschil in vulling. Sommige kussens hebben een natuurlijke vulling die koeler aanvoelt dan kussens met een synthetische vulling. Vooral in de zomer is het fijn als het kussen jouw warmte goed kan afvoeren. Kies wat ons betreft altijd voor natuurlijke materialen, voor zowel vulling als buitenkant.

zwangere vrouw ligt op bak op haar zij

Zwangere buikslapers

Veel buikslapers hebben, zodra ze niet meer op hun buik kunnen liggen, behoefte aan steun onder de buik. Ze missen een bepaalde druk als ze op hun zij liggen. Een klein zwangerschapskussen zoals de Bellydrop helpt daarbij. Hoe groter je buik, hoe meer je het idee kan hebben dat je buik wegzakt in de matras. Een kussentje onder je buik geeft je buik fijne ondersteuning en dus rust. Op die manier kan ook jouw buik ’s nachts wat bijkomen van het gewicht van je groeiende buik. 

Pijnlijk bekken

Voor je bekken is een kussen tussen je knieën fijn. Omdat dit zorgt voor een natuurlijke en ontspannen houding van je bekken. Dit kan er ook voor zorgen dat je geen last krijgt van een pijnlijk bekken, of als je al pijn hebt kan je deze verminderen door met een kussen tussen je knieën te slapen. Ook een kleiner kussen is hier dan geschikt voor. 

Welk zwangerschapskussen past bij jou?

Welk zwangerschapskussen voor jou geschikt is hangt van een paar dingen af. Ben je iemand die vaak draait ’s nachts? En hoeveel ruimte wil je overhouden in bed? Dat is per persoon verschillend. Het kan zijn dat je lekkerder slaapt met 1 groot zwangerschapskussen of juist met 1 of 2 kleine(re). Je voelt vanzelf waar je behoefte aan hebt. Misschien kan je een zwangerschapskussen lenen van iemand zodat je het uit kan proberen. En gebruik eens een extra hoofdkussen of probeer hoe het voelt als je kleine kussentjes van de bank onder je buik of tussen je knieën legt.

Wat vindt mijn partner ervan?

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar wat vind je partner eigenlijk? Vaak horen we dat partners het maar moeten accepteren dat er een groot slaapkussen in bed ligt. Maar misschien moet je hem/haar ook eens vragen wat hij/zij ervan vindt. Ook je partner heeft zijn slaap nodig om jou goed te kunnen blijven ondersteunen. Uiteraard is jouw slaap leidinggevend hierin, maar mooi om ook de behoeften van je partner hierin mee te nemen. 

Of misschien ben jij wel die zeldzame zwangere vrouw die haar hele zwangerschap lekker slaapt zonder extra kussens … wie weet!

Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Marjolein van Allaboutstov. Haar missie is om zoveel mogelijk aanstaande mama’s helpen een fijne slaaphouding te vinden mét een duurzaam en natuurlijk product. Ze vindt het belangrijk dat je jezelf als zwangere niet vergeet. Jij verdient alle aandacht. Daarbij hoort een goede nachtrust maar ook een natuurlijk product, vrij van chemicaliën, zodat jij kan genieten van een ontspannen zwangerschap. Bekijk of koop het duurzame zwangerschapskussen hier.

Marjolein Perin

Marjolein is moeder van een prachtige dochter, vormgeefster en ontwerper van de Bellydrop. Ze woont met haar gezin op het Groninger platteland waar ze van de rust en ruimte houdt en waar ze regelmatig de natuur in wandelt. Tijdens haar zwangerschap worstelde zij met verschillende kussens in bed om lekker te slapen. Een vriendin met hetzelfde 'probleem' vroeg haar een klein kussentje te maken ter ondersteuning van haar zwangere buik en zo werd de Bellydrop geboren!

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips